Felmérés: nagyon sok romániai fiatal kísérelt meg öngyilkosságot


-A A+

FRISSÍTVE: A romániai 16 és 25 év közötti fiatalok több mint fele dohányzik, és közel fele szívott már marihuánás cigarettát - derült ki egy kutatásból, amelynek során az év elején 10 200 fiatalt kérdeztek meg a káros szenvedélyekről, a szexuális szokásaikról, a szüleikkel fenntartott viszonyról és lelkiállapotukról.

A megkérdezett fiatalok húsz százaléka naponta tíz, 4-1 százaléka viszont több mint egy csomag cigarettát szív el, vagyis 10 százalékkal többet, mint általában a dohányzó európai fiatalok. A megkérdezett fiatalok csaknem 53 százaléka – 5355 személy – már dohányosnak vallotta magát, két százalék pedig elektromos cigarettát szív.

Ami különösképpen aggasztó, hogy közel hat százalék már 12 éves kora óta cigarettázik, 11,4 százalék 13 éves, valamivel több, mint 17 százalék 14, továbbá 13 százalék 15 éves korában szokott rá a cigarettára. A dohányzó fiatalok csaknem felének – 48,4 százalékának – szülei tudomásul veszik, hogy gyermekük cigarettázik. Orvosok szerint mindezt azért is megdöbbentő, mert a következő 10-20 évben várhatóan jelentősen megszaporodik majd a tüdőrákban megbetegedettek száma.

A megkérdezett 10 114 fiatal átlagos életkora 18,96 év volt, 75,2 százaléka – 7602 fő – lány, 72,4 százaléka falusi környezetben él. A legtöbben, 67,5 százalék líceumi, 2,1 százalék gimnáziumi tanuló, 26,3 százalék egyetemi hallgató, 2,7 százalék nemrégiben végezte el az egyetemet. A felmérés Románia valamennyi megyéjére kiterjedt.

Korán kezdik az ivást, a drogozást, a nemi életet

A megkérdezett fiataloknak mindössze nem egészen a 12 százaléka – 1170 személy – állította, hogy az utóbbi egy évben nem fogyasztott szeszesitalt, valamivel több, mint 55 százalék viszont már 14 éves kora fogyasztott már szeszesitalt, közel 23 százalék pedig 14 éves kora óta fogyaszt több-kevesebb rendszerességgel alkoholt. A 15 éves koruk előtt szeszesitalt fogyasztók majdnem 18 százaléka az alkohol hatása alatt erőszakos cselekedeteket követett el.

A fiatal korban fogyasztott szeszesitalok káros hatása máris megmutatkozott, több mint 6000 fiatal panaszkodott fejfájásra, hányingerre, hányásra, gyomorfájdalmakra. A válaszok alapján ítélve, a legtöbb fiatal – 57 százalék – többnyire „bulikon” iszik, csaknem 11 százalék a társaság kedvéért, 6,5 százalék pedig azért fogyaszt alkoholt, hogy „felejtsen”.

A felmérést készítők szerint a fiatalokat elsősorban a környezet veszi rá a dohányzásra, az alkohol- és kábítószer-fogyasztásra. Az egészen fiatalok nagyobb társaikat igyekeznek utánozni, vagy pedig egyszerűen „felnőttesnek” tartják mindezt.

A romániai fiatalok igen korán kezdik meg a nemi életet is. A felmérésnek megfelelően közel 22 százaléknak már 15 éves korában vagy még korábban, 40 százaléknak pedig 16 éves korában voltak szexuális kapcsolatai. Ráadásul majdnem 30 százalék az első nemi kapcsolata alkalmával nem használt óvszert, közülük pedig 45,9 százalék soha nem védekezett a nemi betegségek ellen.

A kábítószer-fogyasztó fiatalok körében a legnépszerűbb a kannabisz, több mint 13 százaléka részesíti előnyben ezt a szert. A felmérésnek ez az adata közel kétszerese a romániai Drogellenes Országos Ügynökség által közölt 8 százaléknak. A kábítószerező fiatalok jelentős részét – 46,5 százalékát – a kíváncsiság vezeti, csaknem 10 százalék viszont úgy érzi, hogy „így szabadul fel”, 7,7 százalék „szórakozásból” szív füvet, 2,2 százalék így menekülne a gondjaitól, 0,8 százalék pedig a „szenvedéseitől szabadulna”.

Tanácsok – tanácstalan szülőknek

A felmérésből az is kitűnik, hogy a szülők általában nem tudják, mit tegyenek ilyen helyzetekben. Válaszaikból kiderül, hogy többnyire az iskolától, a hatóságoktól várnak segítséget. Vannak, akik bizonyos mértékig megengedik gyermekeiknek a szeszesitalok fogyasztását, fél deci erőset vagy egy deci sört egy-egy születés- vagy névnap, családi ünnepségek alkalmával, attól tartva, hogy a teljes eltiltás csak felcsigázná kíváncsiságukat és olyan körülmények között kóstolnák meg a szeszesitalokat, ahol a szülők már nem ellenőrizhetik fogyasztásukat.

A cigarettát a legtöbb szülő, a kábítószert pedig minden szülő tiltja, legtöbbször arra hivatkozva, hogy ezek függővé teszik a fogyasztót. Sok szülő viszont attól tart, hogy nem jó ilyen dolgokról beszelni a gyermekekkel 14-15 éves koruk előtt, nehogy ezzel „ötletet adjanak” nekik.

Sajnos, vannak szülők, akik azt állítják, hogy nem jöttek rá arra, hogy gyermekük káros szenvedélyeknek hódol. Amikor mindezt felfedezik, akkor többnyire az iskolától várják a segítséget, elsősorban azt, hogy az iskola magyarázza el nekik a dohányzás, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás egészségre káros hatását. Mások a hatóságok intézkedéseit várják a kiskorúak védelmét szolgáló intézkedések meghozatalára, ellenőrzésére.

A tanulmány néhány javaslatot ad a tanácstalan szülőknek is. Először is leírja, hogy a különféle kábítószerek milyen hatást gyakorolnak a gyermek magatartására. Marihuána fogyasztása esetén a gyermek eufóriás hangulatba kerül, laza lesz, szája kiszárad, étvágya megnő, memóriazavarokkal küzd, szeme kivörösödik, szívverése a szokásosnál erősebb lesz.

Az ecstasy hatására sokkal energetikusabbá és gátlástalanabbá válik, igényt tart a testi érintkezésre, szexuálisan izgatottá válik, elveszíti időérzékét. Az LSD hallucinációkat okoz, fogyasztója agresszívvé válik, magas lesz a vérnyomása, izzad, erősödik a szívverése, alvászavarai lesznek, szédül, kiszárad a szája, reszket, nem egyszer begörcsöl. A kokain hatására izgatottá, hiperaktívvá válik, képtelen lesz koncentrálni, vérezni kezd az orra.
EZT OLVASTA MÁR?

X