Romániában szinte minden diák tanul két idegen nyelvet, de a lakosság kétharmada csak az anyanyelvét beszéli


-A A+

A romániai diákok elsöprő többsége tanul idegen nyelveket általános iskolában, európai uniós szinten pedig kiemelkedően népszerű a francia nyelv – derül ki az Eurostat decemberben frissített felméréséből. Ám Románia hiába áll jól az oktatás terén, lakói alig beszélnek idegen nyelveket.

Az idegen nyelvek oktatása terén Románia a középmezőnyben található az európai uniós tagállamok között, az általános iskolák szintjén. Az angol nyelv oktatása Ciprusban, Máltán és Ausztriában, Spanyolországban jár élen, legalábbis a mennyiség tekintetében: ezekben az országokban az általános iskolás diákok 99-100 százaléka tanulja ezt a nyelvet. Romániában ez az arány 85 százalék körül mozog, a lista végén jár azonban Magyarország, 40 százalék fölött valamivel.

Romániában a francia nyelv szerephez jut, de szerény arányban (10-15 százalék között) – ezen a téren Görögország, Belgium és Spanyolország mutat hasonló számokat. A német nyelvet néhány százalék tanulja csupán – Magyarországon például nagyjából 20 százalék, a franciát szinte senki. Az EU-s tagállamok közül Luxemburg érdekes, ott ugyanis – érthetően – a németet a diákok száz százaléka tanulja, a franciát is több mint 80 százalék.

Az orosz a hatodik helyen

A középfokú oktatásban EU-s szinten szintén tarol az angol: 94,7 százalék tanulja ezt a nyelvet. Ettől jócskán lemarad a spanyol, 22,3 százalékkal, majd a francia 18,1-gyel, a német 17,4-gyel. Az ötödik helyen áll az olasz mint idegen nyelv 2,8 százalékkal, és hajszálnyira tőle az orosz, 2,6-tal.

Tovább bontva az eredményeket Románia egyike azoknak az országoknak, ahol az angol nyelvet középfokú oktatásban mindenki tanulja, együtt a svédekkel, máltaiakkal és hollandokkal. Nem marad el sokkal ezektől az országoktól Finnország, Görögország és Csehország sem (99,9) százalék.

A spanyol Franciaországban a legnépszerűbb, 73,5 százalék tanulja ezt a nyelvet, de a svédek kétötöde és németek egyötöde is. A francia nyelv száz százalékos Luxemburgban, Romániában 82 százalék tanulja, Írországban a diákok több mint fele. A német szintén Luxemburgban teljesen lefödött, Szlovéniában közel 68 százalék tanulja, Horvátországban 64,1 százalék. Az olasz Máltán, Horvátországban és Ciprusban népszerű, 35,6 14,8 százalékok közötti eredményekkel.

Az orosz természetesen a balti államokban fontos: Észtországban a középfokú oktatásban részt vevők 66,4 százaléka tanulja, Lettországban 57,5 százalék, Litvániában 29,4.

Az angol nyelven tanuló diákok aránya gyakorlatilag nem változott 2012 és 2017 között Romániában, a francia 85-ről 3 százalékponttal csökkent, a német 12-ről 14,5 százalékra nőtt.

A két idegen nyelvet tanuló középiskolások tekintetében Románia kifejezetten előkelő helyen áll: Luxemburg és Franciaország után következünk, szinte 100 százalékkal, és némi javulást mutatva a 2012-es eredményekhez képest is.

Magyarország ezzel szemben meglehetősen gyengén teljesít, de javítva korábbi eredményein: a középfokú oktatásban részt vevők közel fele tanul két idegen nyelvet. A legrosszabb eredmény Görögországban található, mindössze néhány százalék tanul két idegen nyelvet, az Egyesült Királyságban pedig – a 2012-es eredmények szerint, ugyanis a 2017-esek hiányoznak – 4-5 százalék.

Tanulják, de nem beszélik

Az Eurostat adataiból viszont azt is kiderül, hogy hiába elterjedt az idegen nyelv oktatása a tagállamokban, a lakosság nyelvtudásában ez nem országosan nem mutatkozik meg. Különösen érvényes ez Romániára, ahol 64,2 százalék csak anyanyelvén tud, 24,7 százalék beszél egy idegen nyelvet, 10,2 százalék kettőt, 0,9 hármat vagy többet. Ennél rosszabb eredmény már csak az Egyesült Királyságban van – 65,4 százalék.

Magyarországon a lakosság 57,6 százaléka nem beszélt egy idegen nyelvet sem. A magyaron kívül egy nyelven 28,6 százalék, két nyelven pedig minden tizedik (pontosan 11,1 százalék) válaszadó beszélt. Három vagy több nyelvet 2,7 százalék sajátított el. A lista másik végén Svédország áll, ahol a válaszadók 96,6 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet. Majd holtversenyben Dánia és Lettország következik 95,8 százalékkal.

Egy korábbi, 2018-as Eurostat-felmérés jól mutatja, hogy – túl a nyelvismeret önmagában való értékén – miért is van szükségünk az idegen nyelvek elsajátítására. Ebből kiderül ugyanis, hogy EU-s átlagban az emberek 73 százalékának van külföldi tapasztalata, tanult, képzésen vett részt vagy dolgozott már más országban.

A lista élén Horvátország áll 87 százalékkal, őket követi Portugália, Málta, Görögország közeli arányokkal. Az EU-s átlag közelében vannak olyan országok, mint Németország és Franciaország, de Románia is 73 százalékkal jelenik meg, Magyarország pedig 74-gyel, az Egyesült Királysággal együtt. A lista végén Luxemburg állt, Lettország 57-tel, Ciprus 61-gyel, Bulgária 63-mal.








EZT OLVASTA MÁR?

X