Öt évvel a Colectiv-tragédia után csak az égett betegek külföldi kezelése oldódott meg


-A A+

A Colectiv klub tragédiája után öt évvel még mindig nincs egyetlen égési sebeket ellátó központ sem Romániában, és az egyetlen biztonságos megoldás a súlyos sérültek esetében a külföldi kezelés. Utóbbi is esetleges, a két évig tartó szakértői munkával kidolgozott transzfermechanizmust a liberális kormány átírta, majd jegelte.

2019 októberében felavatták a iași-i égéssebészeti és rekonstruktív osztályt - ugyanazt, ahol nem tudták ellátni a Piatra Neamț-i Megyei Kórházban szombaton megsérült orvost. A létesítményre a korabeli hírek szerint több mint tízmillió eurót költöttek, a munkálatok nyolc éven át tartottak. Az átadás után egy nappal a részleget ideiglenesen bezárták, mert kiderült, hogy a víz nem elég tiszta ahhoz, hogy biztonságosan használni lehetne égési sérültek esetében.

A iași-i avatás előtt néhány nappal adtak át Temesváron egy hasonló részleget. Az illetékesek ott is félmunkát végeztek, ezért a tervezett öt ágy helyett az első fázisban mindössze hármat sikerült üzembe helyezni. Az akkori egészségügyi miniszter, Sorina Pintea hangsúlyozta, hogy járt nyugati kórházakban is, de a temesvári égéssebészeti osztály "azoknál is jobban felszerelt". Pintea akkor úgy számolta, hogy 23 súlyos égéssérültet tudnak ellátni a romániai kórházakban.

A gyakorlat ezzel szemben azokat az orvosokat igazolta, akik szerint Románia egyetlen súlyos égett beteget sem tud ellátni, legalábbis nem biztonságos körülmények között. (Temesvár és Iași mellett Bukarestben és Brassóban működik égési részleg.) A probléma lényege a kórházi infrastruktúra, amely nem teszi lehetővé az égett betegek tökéletes elszigetelését, anélkül pedig a legmodernebb felszerelés is hiábavaló. Éppen ezért szakértők szerint az egyetlen biztos megoldás a páciensek külföldre szállítása.

Jegelték a transzfermechamizmust

A Colectiv klub tragédiája után tehát nem az égéssérültek kezelésének hazai körülményei és színvonala változott meg, hanem a súlyos esetekhez való viszonyulás: az illetékesek könnyebben engedélyezték a külföldre szállítást.

Romániában évente 600-800 súlyos égett beteget kell ellátni - Európában a legtöbbet. Egy részüket a sérülést követő 24-48 órában külföldi központokba szállítják, azonban ezekben az esetekben az egészségügyi minisztérium  jóváhagyására van szükség. A procedúra egyszerűsítése, felgyorsítása és nem utolsó sorban a kiszámíthatóság érdekében a bukaresti klubtragédia után - a túlélők nyomására - a szaktárca elfogadta egy transzfermechanizmus kidolgozását.

Több szakértő két éven át dolgozott a kritériumrendszeren, amelynek alapján minden egyes égett beteg beutalása után legtöbb két órával háromtagú bizottság vizsgálná meg - kötelező módon -, hogy kezelhető-e az illető "házon belül", vagy külföldre kell szállítani. A Hotnews úgy tudja, hogy amikor Sorina Pintea egészségügyi miniszter tavaly ősszel átadta a tárcát, már csak az apró részletek kidolgozása volt hátra. A liberális párti utódok azonban előbb átírták, majd jegelte a projektet.

A 2019. november 4-én hivatalba lépett Victor Costache máig tisztázatlan okok miatt fontosnak tartotta a szakértők által kidolgozott mechanizmus módosítását. A tervezetet négy hónappal később véglegesítették. Az idei év február 21-én került nyilvánosságra, illetve közvitára az egészségügyi minisztérium honlapján. A tárca április 2-ig várta az észrevételeket és javaslatokat a jogszabálytervezettel kapcsolatosan.

Mire azonban véget ért a közvita, Victor Costache helyét átvette Nelu Tătaru az egészségügyi minisztérium élén. Az azóta eltelt hét hónap nem volt elég a transzfermechanizmus elfogadásához, így az égett betegek külföldre szállítása és megmentése továbbra is esetleges.

A miniszter lemondását követelik

Mihai Grecea, a Colectiv-tragédia túlélője az egészségügyi miniszter lemondását követeli az ügy kapcsán, mindenekelőtt azért, mert Nelu Tătaru nem írta alá a transzfermechanizmusról szóló rendeletet, "noha a nyilvánosság előtt azt hazudta". Egyúttal hangsúlyozta, hogy a mechanizmus kiegészítéseként meg kellene újítani az égett betegek átvételére vonatkozó kormányközi megállapodásokat a fejlett klinikákkal rendelkező európai államokkal "vagy akár Izraellel".

Ilyen megállapodások nélkül szükség esetén nagyon nehéz időben szabad ágyat találni egy külföldi klinikán, ahol  nagy összegű előleghez köthetik a romániai beteg fogadását, mutatott rá a Hotnewsnak nyilatkozó Mihai Grecea hozzátéve, hogy 30 év nemcsak egyetlen égési centrum nem épült Romániában, de egyetlen rekuperációs központ sem jött létre égett betegeknek.








EZT OLVASTA MÁR?

X