A romániaiak boldogabbak a magyarországiaknál


-A A+

Romániában továbbra is boldogabbak az emberek, mint Magyarországon – derül ki a World Happiness Report 2013 című jelentésből, amely szerint az észak-európai országok lakosai a legelégedettebbek az életükkel. A listát Dánia vezeti, a második helyet Norvégia szerezte meg, az ötödik helyre került Svédország, a hetedik Finnország.

Rajtuk kívül az első tíz között található még a harmadik helyre került Svájc, a nyomban utána következő Hollandia, a hatodik helyet elfoglaló Kanada, a nyolcadik helyen álló Ausztria, a kilencedik helyre rangsorolt Izland, valamint a tízes listát záró Ausztrália.

Az európai országok közül Nagy-Britanniát a 22., Franciaországot a 25., Németországot a 26., Csehországot a 39., Szlovákiát a 46., Moldovai Köztársaságot a 53., Lengyelországot az 54., Horvátországot a 58., Albániát a 62., Fehéroroszországot a 66., Oroszországot a 68., míg Koszovót a 83., Szerbiát a 106. helyre rangsorolták.

A világ 156 országát a lakosság boldogsága alapján értékelő jelentés rangsorában Izrael a 11-ik helyre került, míg az Egyesült Arab Emírségek a 14., Mexikó a 16. lett. Az Egyesült Államok ezzel szemben be kellett érnie a 17. hellyel. Japán a 43., Kína a 93., Irak a 105., a polgárháborús Egyiptom a 130., míg a 12 éve háborúskodó Afganisztán a 143. helyen áll. A lista legvégén Ruanda, Burundi, Közép-afrikai Köztársaság, Benin és Togo található.

A boldogságfelmérés ötlete még 1972-ből Bhutántól származik, és abból indult ki, hogy a gazdagság nem mindig jár együtt jobb közérzettel. Az ázsiai ország a mutatóval az anyagi jólét és a lelki béke egyensúlyát próbálja számszerűsíteni. Bhutánnak sikerült elfogadtatnia az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlésével, hogy a bruttó nemzeti össztermék a GDP mellett mérjék az „össznépi” boldogságot, pontosabban népi összboldogságot is. A Gross National Happiness (GNH) így lett mutató a nemzetközi összevetésekben. A mutató használata nem kötelező. A kezdeményezés megszavazása után Bhután ENSZ-nagykövete abban a reménykedett, hogy a következő lépésben a tagállamok jobban megértik majd magát a fogalmat. 

Románia: romló „boldogságindex”

A New York-i Columbia Egyetem kutatói által készített jelentésben, amely 2010-2012 közötti adatokat vett alapul, az országok 1 és 10 között kaphattak pontokat.

Az egyes országok „boldogságindexének” megállapításakor többek között olyan változókat vettek figyelembe, mint a várható élettartam, a korrupció érzékelt jelenléte, a közbiztonság, az életút megválasztásának szabadsága, a szociális ellátórendszerek hatékonysága vagy a munkanélküliségi ráta. Dánia végeredménye 7,69 lett, a sereghajtó Togoé 2,94.

Mind Románia mind pedig Magyarország az ENSZ idei „boldogságjelentésében” rontott korábbi „boldogságindexén” – ám Romániában továbbra is boldogabbak az emberek, mint Magyarországon.Románia 5,03 pontot, míg Magyarország 4,78 pontot kapott. A két ország ezzel a 90., illetve a 110. helyet foglalja el a rangsorban. Románia és Magyarország „boldogságindexe”

0,18, illetve 0,3 ponttal lett kevesebb. De Romániát – és így természetesen Magyarországot is – egyébként Trinidad és Tobago (31.), Szaúd Arábia (33.), Suriname (40.), Üzbegisztán (60.), Nigéria (81.) és Ghána (86.) is megelőzi.

A világ kissé élhetőbb lett

A tavaly készített listán, amelyhez a 2005-2007 közötti adatokat használtak fel, az első helyen továbbra is Dánia állt, majd Norvégia következett és az észak-európai országok is az élvonalban maradtak, a sereghajtók között sem volt nagy változás, az utolsó helyeket Togo, Benin, a Közép-afrikai Köztársaság, valamint Sierra Leone foglalták el. A szakemberek szerint a mostani felmérésnek megfelelően 2007-hez képest a világ összességében kicsivel boldogabb és élhetőbb lett, viszont egyes országoknál jelentős visszaesések voltak. 

A legnagyobb csökkenést – éppen a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt – egyébként Egyiptom könyvelhette el, Angola, Zimbabwe és Albánia pedig a legnagyobb növekedést mutatta. Regionális szinten a latin-amerikai és karibi országok eredményei javultak sokat, többek között azért, mert a hatóságoknak sikerült visszaszorítaniuk a korrupciót. Az euróövezet válsága miatt egyébként sokat rontott az indexén a 38. helyre került Spanyolország, a 45. helyet elfoglaló Olaszország, valamint a 70. helyre visszaesett Görögország. A Romániával szomszédos országok közül meglepően sokat javított az átlagán a Moldovai Köztársaság. 
 

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X