Freedom House: a legkevésbé demokratikus EU-s ország Magyarország


-A A+

A legkevésbé demokratikus európai uniós ország Magyarország a Freedom House jelentése szerint. Románia sem az éllovasok közé tartozik.

A jelentés szerint Magyarország a maximális 100 pontból 72-t kapott, Románia 84-et. Az 1941-ben Wendell Wilkie és Eleanor Roosevelt alapította intézmény felmérésében az áll, hogy Magyarországon a szabadság-index 2,5-re tehető a maximális 7 pontból, a politikai jogokat 3-ra, a polgári szabadságjogokat 2-re értékelték. Az országban a sajtószabadság részben szabad, az internetszabadság pedig teljes megvalósult – teszik hozzá.

Fotó: bbj.hu

Románia 84 pontot kapott. Itt a szabadság-index 2 pontot kapott, a politikia és polgári szabadságjogok szintén. A sajtószabadságot részben megvalósultnak mérték, az internetről nem tesznek megjegyzést.

Az EU-s országok közül Bulgária 80 pontot ért el, Görögország 85-öt, Lengyelország szintén. A régió nem EU-s országai közül Szerbia 74-et kapott, Moldova 61-et és Ukrajna is csak 62-t. Az utóbbi két országot részben szabadnak tartják, míg Magyarország és Románia is a szabad országok közé lett sorolva.

A maximális pontszámot három európai ország érte el:Norvégia, Svédország és Finnország. A nagyhatalmak közül Oroszország alig 20 pontot ért el, az Egyesült Államok 86-ot. Szomszédjuk, Kanada viszont 99-et. Japán 96-ot, Németország 94-et, Franciaország 90-et.

Az ázsiai országok zöme nem szabad országnak minősült, miközben Afrikában több országot is részben szabadnak jelöltek meg. Dél-Amerikában csak Venezuelát nevezték nem szabad országnak.

Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő a jelentésről úgy nyilatkozott: elfogult, a Freedom House pedig Soros Györgyhöz köthető. Kovács szerint ugyanakkor problémás, hogy a szervezet jelentéseiben nem köszöntek vissza azok a nyilvánvaló jogsértések, amelyek 2006. október 23-án történtek, amikor a jogállamiságot lábbal tiporták. A Freedom House jelentésében egyébként megjelentek a tizenkét évvel ezelőtti visszaélések, itt olvashatók.







EZT OLVASTA MÁR?

X