Részletek derültek ki a szlovák újságíró meggyilkolásáról


-A A+

A szlovák sajtó azt írja, őrizetbe vette a szlovák rendőrség Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolásának gyanúsítottjait. Az egyik letartóztatott korábban a hírek szerint rendőrségi nyomozóként dolgozott.

"Jelenleg házkutatások folynak, további információkat akkor teszünk közzé, ha a helyzet megengedi" – idézte a rendőrség közleményét a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség, amely jelentésében saját értesülésére hivatkozva is azt írta: a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjairól van szó.

A dél-szlovákiai Gútán (Kolárovo) csütörtökön hajnalban több helyszínen nyolc személyt vettek őrizetbe a rendőrök, egyikük korábban rendőrségi nyomozóként dolgozott Révkomáromban – írta saját információkra hivatkozva a Tvnoviny.sk szlovák hírportál.

A meggyilkolt újságíró családjának ügyvédje, a korábban belügyminiszteri posztot is betöltött Daniel Lipsic a gyanúsítottak letartóztatásának hírére reagálva Facebook bejegyzésében értékelte az ügyet vizsgáló ügyészség és a rendőrség munkáját és arra szólította fel az embereket, hogy bízzanak a bűnügyi szervek munkájában és annak eredményeiben. Hozzátette: a vizsgálat addig azonban nem érhet véget, amíg nem sikerül kézre keríteni a gyilkosság megrendelőit is.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő szintén a Facebookon üdvözölte az előrelépést az ügyben. "Hiszek abban, hogy sikerül feltárni ezt a brutális tettet, az indítékait illetve megrendelőit is, hogy a továbbiakban már ne ossza meg társadalmunkat " – írta Pellegrini.

Pénteken demonstrálnak

Az őrizetbe vételekre reagált a kettős gyilkosságot követően kezdődött tüntetéssorozat fő szervezőjének tartott Tisztességes Szlovákiáért mozgalom is, amely még korábban újabb tüntetéseket jelentett be több szlovákiai városban péntekre a kormány elmozdításának szándékával. Közleményükben azt írták: hisznek abban, hogy a rendőrség akciója elvezet a gyilkosság elkövetőinek felderítéséhez, de a péntekre jelzett megmozdulásokat mégis megtartják, mivel - véleményük szerint - Peter Pellegrini kormánya nem tett semmit azért, hogy megújítsa az államhatalomba vetett hitet.

Ján Kuciakot és barátnőjét február végén találták holtan a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban. A párnak vélhetően Kuciak munkája miatt kellett meghalnia. Haláluk óriási közfelháborodást váltott ki az országban, és heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz és belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagja, köztük Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök távozásához vezettek.EZT OLVASTA MÁR?

X