Újságíró-gyilkosság: távozik posztjáról a szlovák országos rendőrfőkapitány


-A A+

Május végével távozik posztjáról Tibor Gaspar szlovák országos rendőrfőkapitány - jelentette be Peter Pellegrini miniszterelnök kedden a rendőrfőkapitánnyal közösen tartott pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Az ideiglenesen a belügyminisztérumot is irányító kormányfő elmondta: a döntést, hogy Tibor Gaspar távozik posztjáról, vele közösen hozták meg, a helyzet megnyugtatása érdekében. A döntés hatálya azért nem azonnali, mivel azt a körülmények nem teszik lehetővé, konkrétan az, hogy a rendőrfőkapitány helyettese jelenleg nem áll készen arra, hogy átvegye a posztot.Tibor Gaspar leváltása az egyike volt a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnőjének februári meggyilkolása után kezdődött, és a szlovák kormány átalakításához vezető tüntetéssorozat fő követeléseinek. Délelőtti sajtótájékoztatóján Tibor Gaspar még azt mondta: egyelőre nem távozik tisztségéből, csak akkor, ha az új belügyminiszter erre majd felkéri.

Pellegrini leszögezte: Gaspart hozzáértő személynek tartja az országos rendőrfőkapitány posztjának ellátására, s ezt a testület által elért eredmények is mutatják. Hozzátette: ugyanakkor nem tartja jónak azt, hogy személyén keresztül egyesek az egész rendőrséget támadják és megkérdőjelezik a testület tevékenységét, ezért ügyvezető belügyminiszterként megegyezett vele abban, hogy május 31-vel távozik posztjáról.

Távozásával kapcsolatban Tibor Gaspar azt mondta: teljesíti délelőtti ígéretét, hogy amennyiben az új belügyminiszter erre felkéri, távozik posztjáról. Gaspar délelőtt azt mondta: nem fog különböző civil szervezetek képviselőinek követelésére lemondani, csak akkor ha erre a leendő miniszter kéri fel. A távozó rendőrfőkapitány a délutáni bejelentés után hangsúlyozta: bízik benne, hogy a döntés követően a rendőrség már támadások nélkül és a testület tevékenységének átpolitizálása nélkül folytathatja munkáját. „Bízom benne, hogy ez a lépés nem volt felesleges” - fogalmazott.

Az újságíró-gyilkosság után kezdődött tüntetések és az azok mentén kialakult belpolitikai válság a Robert Fico vezette kormány több miniszterének, köztük Robert Kalinák belügyminiszternek a távozásához, majd a kabinet széleskörű - a kormányfő cseréjét is magában foglaló - átalakításához vezetett. Az új szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini kabinetjében Tomás Drucker lett a belügyi tárca vezetője, ő néhány hét után, hétfőn mondott le posztjáról, arra hivatkozva, hogy nem akar megosztó tényező lenni abban a kérdésben, hogy Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány marad-e.

Drucker lemondását hivatalosan kedden fogadta el a szlovák államfő. Az új miniszter kinevezéséig - amelyre Peter Pellegrini szerint napokon belül sor kell, hogy kerüljön - ideiglenesen a kormányfő látja el a belügyminiszteri feladatokat is.
EZT OLVASTA MÁR?

X