Éhbérért készülnek a Spice Girls jótékonysági pólói


-A A+

A nemi igazságosságért folytatott kampány ruhadarabjait éhbérért készítették többnyire bangladesi nők.

A Comic Relief kampányához járult hozzá a Spice Girls brit popegyüttes, a kampányra készült pólókat azonban éhbérért készítették nők Bangladesben, akiket gyakran inzultáltak és zaklattak is  – derült ki a The Guardian oknyomozó riportjából.

Az egyik munkás elmondta, "nem fizetnek eleget és embertelen körülmények között dolgozunk". Az #IWannaBeASpiceGirl hashtaggel ellátott ruhadarabokat gyakran 16 órás munkanapokon készítették egy olyan gyárban, amelynek résztulajdonosa Banglades egyik minisztere. Az országban decemberben zajlottak le a választások: a kritikusok által "nevetségesnek" tartott voksoláson 96 százalékkal győzött az autoriter kormánykoalíció.

A gyárat működtető Internstoff Apparels szerint a lap állításai hamisak, csakhogy a The Guardian bizonyítékai szerint valóban embertelenek a körülmények: a dolgozók havi 82 fontnyi összeget keresnek, ez 438 lej – nagyjából fele annak, amit a szakszervezetek követelnek, és amennyi még mindig messze elmarad a megélhetéshez elégséges bértől. A dolgozók számára kötelező a túlóra, lehetetlenek a követelmények, aki pedig nem teljesíti azokat, azt inzultálják. Vannak, akik betegen dolgoznak.

A Spice Girls szóvivője szerint a banda tagjait "mélységesen sokkolta és felháborította" a hír, és támogatni fognak egy vizsgálatot a gyárban. A Comic Relief szintén azt közölte, hogy sokkolták a hírek, és aggódnak.

A lap leírja: a Bangladesben, óránként 35 pennyért készült ruhákat Csehországba szállítják, ahol egy másik vállalat a szöveget nyomtatja rájuk. Ezt követően a belga Stanley/Stella márka nagyjából 4,4 fontot kap értük a Represent nevű brit nagykereskedőtől. A kereskedő már 19,4 fontért értékesíti a pólókat – a Comic Relief elmondása szerint 11,6 fontot szánnak ebből adományokra.








EZT OLVASTA MÁR?

X