Magyar választási iroda: nem szavazhatnak levélben a romániai magyarok az EP-választáson


-A A+

A sajtóban megjelent információkkal ellentétben nem szavazhatnak levélben a romániai magyarok az Európai Parlament magyar tagjainak választásán – mondta a magyar Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona közölte: az EP-választáson azok a magyar választópolgárok szavazhatnak levélben, akiknek sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nincs lakcímük. Vagyis a romániai, szlovákiai magyarok nem szavazhatnak magyar listákra, csak a lakcímük szerinti tagállam EP-listáira. Éppen ezért az NVI nem is küldött a romániai magyar állampolgároknak szavazási levélcsomagot – hangsúlyozta.

Hozzátette, az NVI küldött 340 levélszavazási csomagot Romániába, de ezeket olyan magyar választópolgárok kapják, akiknek a lakcímük unión kívül van (például Szerbia, Ukrajna), de romániai értesítési címet adtak meg.

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy összesen 115 ezer választópolgár jogosult levélben szavazni az EP-választáson, közülük 85 ezernek postán küldték ki a szavazási levélcsomagot, a többiek a külképviseleteken vehetik át hétfőtől. Az EP-választáson levélben szavazók túlnyomó többsége – körülbelül 90 százaléka – szerb-magyar kettős állampolgár.

A választáson 8 millió 14 ezer választópolgár szavazhat, ebből 7 millió 896 ezer magyarországi lakcímmel rendelkezik és a több mint tízezer magyarországi szavazókörökben voksolhat, átjelentkezéssel 27 ezren szavazhatnak. (Átjelentkezni még május 22-én 16 óráig lehet.) Levélben 115 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választó szavazhat. Összesen 3318 uniós állampolgár jelentkezett a magyarországi névjegyzékbe, mert a magyar listákra kíván szavazni. A 132 külképviseleten több mint 13 ezren voksolhatnak, a legtöbben ezúttal is Londonban szavaznának (több mint 1200-an). A külképviseleti névjegyzékbe május 17-én 16 óráig lehet jelentkezni.

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy a Brexit elmaradása miatt a Nagy-Britanniában élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok nem szavazhatnak levélben, ezért nem is küldtek levélszavazási csomagokat Nagy-Britanniába. Jelezte: akkor sem szavazhatnak levélben ezek a választópolgárok, ha május 23-áig (a nagy-britanniai szavazásig) mégis megvalósulna a Brexit.

Az NVI elnöke kiemelte: a tagországok választási szerveivel folyamatosan kapcsolatban vannak, és törlik a magyarországi névjegyzékből azokat, akik más uniós tagállam választói névjegyzékébe felkerülnek. Hangsúlyozta: az információcsere célja, hogy megakadályozzák, hogy egy választópolgár több tagállamban is voksolhasson.

Pálffy Ilona közlése szerint összesen 8593 olyan választópolgárt töröltek a magyarországi névjegyzékből, akit más uniós tagállamban felvettek a névjegyzékbe, közülük 1640 osztrák, 2812 német, 1324 spanyol listákra szavazna.

A választás napján magyar idő szerint 19 órakor ugyan bezárnak a szavazókörök, de a választási eredményt 23 óráig nem közölheti az NVI, mert meg kell várni, hogy az utolsó szavazókör is bezárjon az EU-ban. Olaszországban este 11 órakor fejeződik be a szavazás. Pálffy Ilona hozzátette: a választási irodák nem adhatják ki a szavazóköri eredményeket, de a pártok a delegáltjaikon keresztül azokhoz a hivatalos eredményközlés előtt is hozzájuthatnak. Jelezte: eddig nagyon kevés delegáltat jelentettek be a pártok. (Szavazókörönként két-két delegáltat küldhetnek a listát állító pártok).
EZT OLVASTA MÁR?

X