Ukrán parlamenti képviselők az alkotmánybírósághoz fordultak a nyelvtörvény miatt


-A A+

Ukrán képviselők egy csoportja az alkotmánybírósághoz fordult, hogy a testület vizsgálja meg a sokat vitatott nyelvtörvény alkotmányosságát – közölte pénteken a bíróság sajtószolgálata.

A beadványt 51 képviselő írta alá, egyik fő kezdeményezője Vadim Novinszkij, az Oroszországba menekült és hivatalából menesztett ukrán exelnök, Viktor Janukovics hívei által alapított Ellenzéki Blokk tagja.

A honatyák szerint a törvény nem felel meg Ukrajna alkotmányának, nem szabályozza a nemzeti kisebbségek nyelvének használatát, néhány jogi rendelkezése pedig –gyakorlatilag az orosz ajkú polgárok diszkriminációját jelenti".

Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt sietve, még az új államfő, Volodimir Zelenszkij hivatalba lépése előtt, április 25-én fogadta el a parlament. Petro Porosenko leköszönő államfő pedig május 15-én alá is írta a jogszabályt. Zelenszkij május 20-án tette le a hivatali esküt.

A jogszabály ellen hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek is, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. Ezen felül az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért még jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

Zelenszkij még áprilisban, a törvény parlament általi megszavazásakor ígéretet tett arra, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a nyelvtörvényt abból a szempontból, hogy tiszteletben tartja-e a jogszabály minden állampolgár jogait.
EZT OLVASTA MÁR?

X