Két beteget partra szállítottak a Sea-Watch 3 hajóról, amely továbbra sem köthet ki


-A A+

Tovább folytatódik az erőpróba az olasz partokon kikötni akaró Sea-Watch 3 civilhajó német kapitánya és az olasz belügyminiszter Matteo Salvini között pénteken, aki „kalózhajónak” tartja a még 40 migránst szállító vizi járművet. 

A szicíliai Agrigento ügyészsége közölte, hogy vizsgálatot indított a Sea-Watch 3 kapitánya ellen az illegális bevándorlás elősegítése, valamint katonai hajó felszólításával szembeni engedetlenség címén. A kapitány ugyanis az olasz pénzügyőrség hadihajójának többszörös utasítása ellenére is megszegte az olasz tengerekre való beúszás tilalmát. A hajó lefoglalását az olasz hatóságok egyelőre nem rendelték el. 

Giorgia Linardi a Sea-Watch szervezet szóvivője közölte, hogy a hajóval ki akarnak kötni az olasz partokon, de ezt az olasz hatóságokkal együttműködve kívánják megtenni. 

A dél-olaszországi Lampedusa szigetétől már kevesebb mint egy mérföldre várakozó hajóról az éjszaka folyamán egy fiatalembert és 11 éves testvérét szállítottak partra az olasz hatóságok. 

A jelenlegi adatok szerint a Sea-Watch 3 fedélzetén 40 személy maradt, köztük  kiskorúak is. Ez a 16. nap, hogy a Sea-Watch nyílt tengeren tartózkodik. Szerda óta Lampedusa vizein: a hajó kapitánya csütörtökön kétszer is kísérletet tett a kikötésre az olasz szigeten, de ezt az olasz pénzügyőrség nem engedélyezte. A Sea-Watch 3 és a part között a pénzügyőrség két hajója állomásozik. A pénzügyőrségtől nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint a Sea-Watch 3 kapitánya többször jelezte rádión, hogy ki akar kötni Lampedusán, és ezt meg is teszi. Azzal vádolta Olaszországot, hogy miközben ő életeket mentett, Róma nem adott biztonságos kikötőt az embereknek. A Sea-Watch 3 fedélzetére több olasz baloldali politikus feljutott, és a migránsokkal maradt.

Az olasz sajtó a két kapitány küzdelméről írt: a küzdelem a 31 éves, német állampolgár Carola Rackete, a civilhajó kapitánya és az európai szuverenista erők által kapitánynak nevezett Matteo Salvini olasz belügyminiszter között zajlik. A La Repubblica baloldali olasz napilap egyenesen az „Előre kapitány!” címmel jelent meg a Sea-Watch 3 kapitányának buzdítására. Az újság információi szerint az utóbbi napokban több mint 200 ezer euró támogatást kapott magánszemélyektől a Sea Watch szervezet. 

Matteo Salvini továbbra sem engedélyezi a hajó kikötését az olaszországi partokon. Nem leszünk Európa kikötője - hangsúlyozta az olasz belügyminiszter. Sajtóinformációk szerint, ha az illetékes olasz ügyészség nem rendeli el a hajó lefoglalását, ezt a belügyminiszter is megtehetné. Matteo Salvini korábban hangoztatta, hogy azzal a feltétellel köthet ki a civilhajó, ha a migránsokat Olaszország nem is azonosítja, hanem azonnal továbbszállítja más EU-tagállamok felé. Ezt a migrációért is felelős biztos Dimitrisz Avramopulosz elfogadhatatlannak tartotta. A római kormány Hollandia fellépését szorgalmazta, mivel a német szervezet Sea-Watch hajója holland felségjelzésű. Amszterdam eddig nemet mondott a migránsok befogadására. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az oszakai G20-as csúcstalálkozón olasz újságíróknak azt mondta, három-négy európai országgal egyeztet a migránsok szétosztásáról. A római külügyminisztérium közlése szerint eddig Franciaország, Németország, Luxemburg és Portugália kész befogadni a migránsokat. 

Az Il Giornale jobbközép olasz napilap információi szerint a Sea-Eye és az Open Arms civilszervezetek hajói is elindultak Líbia irányába, hogy újabb migránscsoportokat szállítsanak az olaszországi partok felé. A Sea-Watch 3 június 12-én vette fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben a migránscsoportot. A hajó azonnal elindult Olaszország irányába, de nem kapott engedélyt arra, hogy beússzon az olasz vizekre. Az olasz hatóságok tíz embert már korábban partra engedtek.
EZT OLVASTA MÁR?

X