FRISSÍTVE – Megállapodott négy uniós tagállam a tengeren felvett migránsok elosztási mechanizmusáról


-A A+

FRISSÍTVE: Megállapodott Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztási vészmechanizmusáról – jelentette be hétfőn Michael Farrugia máltai belügyminiszter. A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán. Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter és a nagyobbik magyar kormánypárt, a Fidesz bírálta a megállapodást.

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most született megállapodás időben korlátozott és a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja sürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és „vegyen részt a szolidaritást igénylő erőfeszítésekben”.

„Sikerült szabályozást találni egy ideiglenes vészmechanizmusra (…), amely Olaszországon és Máltán segít” – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, aki elégedettségét fejezte ki a megállapodással összefüggésben.

Seehofer szerint ehhez az együttműködéshez most sikerült kidolgozni a menedékkérők elosztására vonatkozó eljárások világos szabályait és határidőit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban részt vevő tagállamok számától függ. „Ez utóbbi kérdést az uniós belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán tervezik tisztázni” – fűzte hozzá a német tárcavezető.

Seehofer korábban kilátásba helyezte, hogy Németország befogadja a tengeren kimentett migránsok negyedét Olaszországból. A dpa német hírügynökség értesülései szerint Franciaország szintén ugyanennyi embert vehetne át Olaszországtól, de Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban.

Salvini: őrület megnyitni az olasz kikötőket az egész világ előtt

Átverésnek nevezte a tengeren felvett migránsok szétosztási mechanizmusáról született máltai megállapodást Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője hétfőn, és óvatosságra intett Luigi Di Maio olasz külügyminiszter is, aki szerint a szétosztás bejelentése az indulásokat ösztönözheti.

Matteo Salvini közösségi oldalán „árulásnak és inváziónak" nevezte a Giuseppe Conte vezette római kormány migrációs döntéseit. Hangsúlyozta, hogy „a háború elől menekülő kevesek segítése kötelesség, az olaszországi kikötők megnyitása az egész világ előtt azonban őrület".

Matteo Salvini szerint utódja, Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminiszter „port hint" az olaszok szemébe, amikor sikernek nevezi a máltai megállapodást. Mint mondta, ez „Olaszország számára égbekiáltó átverés. Hol itt az eredmény? A Földközi-tenger ismét tele lesz NGO-hajókkal".

Az első olasz sajtóelemzések szerint a Németország, Olaszország, Franciaország és Málta közötti megállapodás megfogalmazása, miszerint a Földközi-tengeren felvett migránsokat osztják szét, nem feltétlenül kedvez Olaszországnak, mivel majdnem kizárólag a nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói által fedélzetre vett csoportokra vonatkozik. Az olaszországi belügyminisztérium adatai szerint a civil hajók eddig az Olaszországba érkezettek 9 százalékát szállították. A megállapodás nem rendelkezik azokról a migránsokról, akik önerőből jutnak el az európai partokra, anélkül, hogy civil szervezetek, a haditengerészet vagy a parti őrség hajói előzőleg felvették volna őket.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője a „lelkesedés" elkerülésére figyelmeztetett: „Ha elkezdjük azt mondani, hogy akárki érkezik Olaszországba, más európai országokba fogják szétosztani, azt kockáztatjuk, hogy még többen kelnek útra". Di Maio kijelentette: „A migrációra nem a szétosztás a válasz, a migránsoknak nem kell többet elindulniuk".

Az olasz diplomácia vezetője bejelentette, hogy a következő napokban Tunézia, Algéria és Marokkó külügyminiszterével egyeztet a három állam Olaszországban tartózkodó, és gazdasági bevándorlónak minősülő állampolgárainak hazatoloncolásáról.

A szintén kormányerő Demokrata Párt (PD) volt politikusa, Matteo Renzi volt olasz kormányfő úgy vélte, a máltai megállapodás „előrelépés, de nem elegendő". Hozzátette: „Szolidaritásra van szükség, és aki nem fogad be migránsokat, veszítse el az európai támogatásokat, abszurd Orbánt Olaszország pénzével fizetni".

Az Il Giornale olasz jobbközép napilap szerint egyértelmű, hogy a máltai megállapodás az NGO-knak kedvez. A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera is kiemeli, hogy a Máltán meghatározott elosztási mechanizmus kizárólag a civil hajók és a haditengerészet által fedélzetre vett migránsokra vonatkozik, miközben az Olaszországba érkezők több mint 80 százaléka másképpen ér partot.

Az Ocean Vikinget – az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSf) közös hajóját –, fedélzetén 182 emberrel, kedden várják a szicíliai Messina kikötőjébe. Öt EU-tagállam jelentkezett szétosztásukra. Ugyanez a hajó szeptember 14-én (akkor 82 emberrel) még nem köthetett ki: az olasz parti őrség szállította az embereket az Ocean Vikingről Lampedusa szigetére.

Fidesz: a bevándorláspártiak át akarják nyomni a migránskvótát

A bevándorláspártiak mielőbb át akarják nyomni a migránskvótát az európai uniós tagállamokon – jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Halász János úgy fogalmazott: a távozó bevándorláspárti Európai Bizottság és a vele szövetséges erők kényszerpályára akarják állítani a tagországokat és a novemberben felálló új brüsszeli testületet. A máltai egyezmény megalapozhatja a migránsok automatikus elosztását, ezt pedig rá akarják erőltetni a többi tagállamra és az uniós jogrendszerre is – mondta.

A frakciószóvivő szerint „a bevándorláspártiak nem nyugszanak", egymást érik a kvóta bevezetését jelentő nyilatkozatok: meg akarják nyitni az olasz kikötőket, büntetni akarják a kvótát elutasító országokat, és „eközben Soros György ismét Frans Timmermansszal egyeztet, aki a bevándorláspárti európai baloldal első számú embere".

„Gyurcsányékkal az élen sajnos a teljes magyar ellenzék is a bevándorláspárti erőket szolgálja az Európai Parlamentben" – tette hozzá Halász János. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány és a kormánypártok ezután is a magyar emberek akaratát fogják érvényesíteni, és visszautasítják a kötelező migránskvótát.

Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is leszögezte, Magyarország betelepítési kvótát nem, csak hazaszállítási kvótát tud támogatni – zárta nyilatkozatát a fideszes politikus.








EZT OLVASTA MÁR?

X