Erdogan szerint nem vonult ki az összes „terrorista” Észak-Szíriából


-A A+

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában azt mondta, hogy az orosz tájékoztatással szemben török információk szerint nem volt teljesen sikeres a terroristák kivonulása a török-orosz megállapodás alapján létrejött tűzszüneti egyezségben szereplő 30 kilométer széles határ menti sávból Észak-Szíriában.

Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén tartott beszédében jelezte: Törökország fenntartja a jogát, hogy véghezvigye az Északkelet-Szíriában indított hadműveletét, ha azt látja, hogy az általa terrorszervezetnek minősített Népvédelmi Egységek (YPG) nevű  szíriai kurd milícia nem hagyta el a 30 kilométer széles területet vagy folytatja támadásait. Ankara egyelőre kivár, és a török-orosz közös járőrözés sikerében bízik - derült ki az elnök-pártelnök szavaiból.

„Válaszolni fogunk azokra a támadásokra, amelyek ezen a sávon túlról érkeznek, és ha szükséges, kiszélesítjük a biztonsági övezetet” – figyelmeztetett a török államfő arra a zónára utalva, amelyet Törökország több mint 400 kilométer hosszan és 30 kilométeres mélységben tervez kialakítani Északkelet-Szíriában. „Néha azt kérdezik tőlünk, hogy mi lesz azokkal a terroristákkal, akik a 30 kilométeres sáv mögött vannak? Velük is az lesz, mint a többivel. Az utolsó terroristáig az egész meg lesz tisztítva. Ha kell, a fronton, ha kell, a tárgyalóasztalnál” – fogalmazott.

Erdogan egyúttal azt is közölte, hogy pénteken 7 kilométeres mélységben kezdődik meg a térségben a török-orosz közös járőrözés, amelyet az október 22-én orosz közvetítéssel Szocsiban aláírt tűzszüneti megállapodás rögzített.

A török elnök arról számolt be, hogy az október 9-én indított Béke Forrása fedőnevű hadművelet keretében eddig 558 települést beleértve összesen 4219 négyzetkilométert "tisztítottak meg a terroristáktól", akik közül több mint 900-at tettek harcképtellené.

Erdogan szerdai felszólalásában kérdőre vonta az európai országokat, amiért „vonakodnak” visszafogadni azokat az állampolgáraikat, akik az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban harcoltak. „Ezeket a terroristákat Önök nevelték fel, miért nem veszik át őket?” – hangoztatta Erdogan.

A török elnök arra is reagált, hogy az Egyesült Államok képviselőháza népirtásnak ismerte az az Oszmán Birodalom végnapjaiban az örmények ellen elkövetett bűnöket. Erdogan leszögezte, hogy Törökország semmisnek és értéktelennek tekinti, és nem ismeri el a határozatot. A török elnök rágalomnak nevezte, hogy a határozat a történteket népirtásnak nevezi, és leszögezte, hogy az Egyesült Államok történetét besározza a népirtás, a rabszolgaság és a kizsákmányolás öröksége, s ezért Washingtonnak nincs joga Törökországot leckéztetnie ezen a téren.








EZT OLVASTA MÁR?

X