Korlátozhatják Németországban a homoszexualitás megszüntetését célzó kezelést


-A A+

Korlátozhatják Németországban a homoszexualitás megszüntetését célzó kezelést, az úgynevezett „konverziós terápiát” – írták hétfőn német lapok.

A homoszexualitás nem betegség, a megszüntetését célzó „állítólagos terápia pedig beteggé tesz, és nem egészségessé”, ezért a lehető legszélesebb körben meg kell tiltani - mondta Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a Madsack médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND). A minisztérium jogszabálytervezete szerint kiskorúak esetében tilos a „konverziós terápia” alkalmazása, és a tilalom megszegése egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy nagy összegű pénzbüntetéssel sújtható.

A 16-18 éves korosztály esetében csak akkor végezhető ilyen „terápia”, ha a kezelő igazolja, hogy a kezelendő személy képes átlátni a lehetséges hatásokat és kockázatokat. A 18 éven felüliek körében továbbra is szabadon végezhető „konverziós terápia”, de csak a kezelendő személy beleegyezésével, a megtévesztés, kényszer vagy fenyegetés révén végzett kezelés pedig tilos. A tárcaközi egyeztetésre indított javaslat szerint betiltják a „konverziós terápia” nyilvános népszerűsítését is.

A korlátozás, illetve tilalom „fontos társadalmi jelzés is mindazoknak, akik viaskodnak homoszexualitásukkal”, egy üzenet, amellyel a társadalom jelzi, hogy „rendben vagy úgy, ahogy vagy” – mondta a miniszter.

Az RND beszámolójában kiemelte, hogy az orvostudományban évek óta egyetértés van abban, hogy a „konverziós terápia” súlyos lelki megterheléssel, depresszióval, szorongással, pánikbetegséggel és az öngyilkossági hajlam felerősödésével járhat. Ugyanakkor a beavatkozás hatékonyságát nem igazolják tudományos adatok.
EZT OLVASTA MÁR?

X