Több mint 636 ezren szavaztak külföldön a romániai urnazárásig


-A A+

Vasárnap – a romániai idő szerinti – 21 óráig több mint 636 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás első fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben. A vasárnapi a harmadik nap, amelyen az urnákhoz várták a diaszpórában élőket.

Ehhez a számhoz hozzáadódik még az a mintegy 25.200 külföldön élő román, aki a levélszavazás mellett döntött.

A Központi Választási Iroda (BEC) online platformján elérhető információk szerint az Olaszországban élő románok szavaztak a legnagyobb számban, a számukra kialakított 142 szavazókörzetnél mintegy 129 ezren járultak az urnákhoz. Az Egyesült Királyságban, ahol 72 szavazóhelyiséget rendeztek be, több mint 114 ezer román voksolt. Németországban több mint 101 ezer román állampolgár szavazott a 80 szavazókörzetben, Spanyolországban pedig – ahol a legnagyobb számú szavazókörzetet hozták létre, 143-at – több mint 88 ezer román állampolgár élt választójogával.

A külföldön kialakított, összesen 835 szavazókörben péntek dél óta várják a román választópolgárokat. A külügyminisztérium emlékeztet, hogy a külföldi szavazóhelyiségek vasárnap helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazókörzetek székhelyén vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még leadhatják voksukat.

A szavazatszám tehát még nőni fog, különösen, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kanada nyugati partjain román idő szerint hétfő reggel 7 órakor zárnak be a szavazóhelyiségek.








EZT OLVASTA MÁR?

X