Klaus Johannis és Viorica Dăncilă csap össze az elnökválasztás második fordulójában (percről percre)


-A A+

Klaus Iohannis államfő és Viorica Dăncilă volt kormányfő jutott be az elnökválasztás második fordulójába a vasárnap este, urnazárás után ismertetett két exit poll felmérés adatai szerint. A CURS-Avangarde szerint Dan Barna 6,1 százalékponttal kisebb eredményt ért el a volt kormányfőnél. Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje a szavazatok 3,9 százalékát kapta. A IRES a CURS-Avangarde-éhoz hasonló adatokat mért, de náluk Kelemen Hunor 4,6 százalékon áll. Az adatok nem tükrözik a külföldön szavazók politikai opcióit. Cikkünk folyamatosan frissül.

09:19

A belföldi szavazatok kvázi százszázalékos (18 748 szavazókörből 18 744 adatainak) feldolgozottsága szerint Klaus Johannis hivatalban lévő államfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje a voksok 36,66 százalékát szerezte meg a vasárnapi elnökválasztáson. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) által szolgáltatott adatok szerint a 8 543 297 összeszámolt érvényes szavazatból 3 131 591-et kapott a PNL jelöltje.

A frissített, majdnem végleges eredmény a következő (százalék):

  • Klaus Johannis: 36,66
  • Viorica Dăncilă: 23,80
  • Dan Barna: 13,99
  • Mircea Diaconu: 9,26
  • Theodor Paleologu: 5,66
  • Kelemen Hunor: 3,89 
08:44

Véget ért a szavazás valamennyi külföldi szavazókörzetnél. Utoljára – romániai idő szerint hétfő reggel 7 órakor – az Amerikai Egyesült Államok nyugati partvidékén levő szavazóhelyiségek zártak be. A vasárnap esti romániai urnazárást követően az időeltolódás miatt Argentínában, Brazíliában, Kanadában, Chilében, Kolumbiában, Kubában, Mexikóban, Peruban, az USA-ban, Uruguayban és Venezuelában még folytatódott a szavazás, helyi idő szerint 21 óráig. A külföldi szavazókörzeteknél több mint 650 ezer választópolgár adta le voksát az államfőválasztás vasárnapi első fordulójában. (Agerpres)

07:26

Az első fordulóban leadott szavazatok közel száz százalékos feldolgozottsága alapján összeállított elnökválasztási térkép szerint Viorica Dăncilă tíz megyében, Kelemen Hunor két megyében győzött.

07:07

Hétfő hajnali órákig az Állandó Választási Hatóság az elnökválasztás első fordulójában leadott szavazatok 99,97 százalékát összesítette, és feldolgozták a külföldi szavazókörzetek 84 százalékának adatait is.

A majdnem végleges eredmény a következő (százalék):

Klaus Johannis: 37,58
Viorica Dăncilă: 22,67
Dan Barna: 14,66
Mircea Diaconu: 8,95
Toader Paleologu: 5,7
Kelemen Hunor: 3,95

01:12

Az adatok 95 százalékának feldolgozása után Johannis az összeszámolt voksok 36,91 százalékát kapta, míg Dăncilă a 23,6 százalékukat. A harmadik helyezett Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a PLUS választási szövetségének jelöltje - aki az exit pollok közzététele után még a diaszpóra szavazataitól remélte azt, hogy felhozzák a második helyre - 14,05 százalékon áll. Ekkora hátrányt akkor sem dolgozhat már le, ha külföldön valamennyi román állampolgár rá szavazott volna. Ezt hétfőre virradóra maga Dan Barna is elismerte. „A párhuzamos szavazatszámlásunk adatai szerint nem sikerült bejutnom a második fordulóba. Az utolsó percig reménykedtünk, de nincs elegendő szavazatunk” – írta Facebook-oldalán a jelölt.

 

00:23

A Központi Választási Iroda honapján szereplő adatok szerint a szavazatok 89 százalékának megszámolása után Klaus Johannis támogatottsága 36,76, Viorica Dănciláé 23,95, Dan Barnáé 13,73 százalék. Az exit poll felmérések jóval kisebb eltérést jósoltak az utóbbi két jelölt között. Kelemen Hunor a szavazatok 4,18 százalékát kapta meg.

23:25

Az RMDSZ kampányfőnöke, Porcsalmi Bálint a szövetség elnökválasztási kampányát „frissnek, újszerűnek és szolidnak” nevezte a vasárnap esti eredményvárón. „Rövid és intenzív kampányunk volt, és úgy gondolom, hogy kommunikációs szempontból eredményes is. Más stílusban, más területeken szerettünk volna kampányolni, s ezt teljesítettük” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a most elkezdett kommunikációs kampányt folytatni kívánják a jövő évi választásokon is, így nagyobb szerepet szánnak az oktatáshoz és környezetvédelem témájának, a fiatalok megszólításának.

23:19
Külföldön fej fej mellett Johannis és Barna

Eddig 51 külföldi szavazókörzetben számolták meg a voksokat, és ezen eredmények alapján a PNL jelöltje, Klaus Johannis 2256, az USR–PLUS jelöltje, Dan Barna pedig 2249 szavazatot kapott. 

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint az 51 külhoni szavazókörzetben leadott 5899 érvényes szavazat Klaus Johannist helyezte az első helyre 38,24 százalékkal, őt szorosan követi Dan Barna 38,12 százalékkal.

Theodor Paleologunak eddig 8,06 százaléka (476 szavazata) van, Viorica Dăncilă-nak 5,37 (317 szavazat), Mircea Diaconunak 4,98 százaléka (294 szavazata). (Agerpres)

23:11

Megszülettek az elnökválasztás vasárnapi első fordulójának első – nem hivatalos – részeredményei. Az ideiglenes választási eredmény a szavazatok 73,5 százalékának feldolgozása után az alábbiak szerint fest:

  1. Klaus Johannis: 36,74 százalék
  2. Viorica Dăncilă: 25,24 százalék
  3. Dan Barna: 12,14 százalék
  4. Mircea Diaconu: 9,06 százalék
  5. Theodor Paleologu: 5,25 százalék
  6. Kelemen Hunor: 5,01 százalék

22:52
Paleologu szorgalmazza a jobbközép összefogást

A Népi Mozgalom Párt (PMP) államfőjelöltje, Theodor Paleologu úgy véli, jó (6 százalék körüli) eredményt ért el az államfőválasztáson, figyelembe véve, hogy a kampány során nem voltak viták, és kormányválság volt.

„Továbbra is szorgalmazom a jobboldali és a középerők koalícióra lépését” – jelentette ki Paleologu. Hangsúlyozta, nem kíván „utasításokat" megfogalmazni a második fordulóra, de semmi esetre sem jöhet szóba, hogy a rá adott szavazatok a PSD-hez kerüljenek. „Azt várom ugyanakkor Klaus Johannistól, hogy vegyen majd részt a kampányvitán, amikor pedig tanúja lehetek a Johannis és Dăncilă közötti vitának, kiállok és elmondom álláspontomat” – szögezte le Paleologu.

A PMP jelöltje üdvözölte a külföldön élő román állampolgárok magas részvételét az államelnöki választások első fordulójában, és kifejtette, „megfelelő módon képviseltetni kell a diaszpórát a román parlamentben”.

22:31

Vasárnap 21 óráig, a szavazóhelyiségek zárásáig a választásra jogosult állampolgárok 47,66 százaléka adta le voksát az államfőválasztás első fordulójában – közölte a Központi Választási Iroda (BEC) sajtószóvivője, Mircea Preoţescu. Az öt évvel ezelőtti államfőválasztás első fordulójában, azaz 2014. november 2-án 21 óráig a választópolgárok 52,31 százaléka szavazott. (Agerpres)

22:14
Dan Barna a külföldi szavazatokban bízik

Az USR-PLUS államfőjelöltje, Dan Barna „biztatónak” nevezte az exit poll adatokat, annak ellenére, hogy mindkét felmérés szerint 6 százalékpont különbség választja el a harmadik helyezett Viorica Dăncilától. Bizakodóak vagyunk, mert ezekben a percekben még szavaznak” – utalt arra, hogy több külföldi szavazóhelyiségben még nem zárták le az urnákat. Dan Barna arra kérte a szavazatszámlálás felügyeletével megbízott USR-PLUS-aktivistákat, hogy legyen résen, mert az EP-választásokon is történtek visszaélések. (HotNews)

21:52

Vasárnap – a romániai idő szerinti – 21 óráig több mint 636 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás első fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben. Ehhez a számhoz hozzáadódik még az a mintegy 25.200 külföldön élő román, aki a levélszavazás mellett döntött. A szavazatszám még nőni fog, mivel az Amerikai Egyesült Államok és Kanada nyugati partjain román idő szerint hétfő reggel 7 órakor zárnak be a szavazóhelyiségek. (Agerpres)

21:35

Abszolút számban 390-400 ezer szavazatra számít az elnökválasztás első fordulójában – jelentette ki vasárnap este az RMDSZ kolozsvári eredményváróján Kelemen Hunor. Ez több szavazatot jelent, mint amennyit az államfőjelölt öt évvel ezelőtt, illetve 2009-ben kapott.

21:21
Viorica Dăncilă láthatóan megkönnyebbült

Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megköszönte azoknak a polgároknak, "akik a szívükkel szavaztak. Kijelentette, nem tart attól, hogy a külföldi voksok borítanák az exit poll felmérések prognózisait. Hozzátette, reméli, hogy a PSD jelöltjét támogató szavazatok két hét múlva megsokszorozódnak.












EZT OLVASTA MÁR?

X