Klaus Johannis és Viorica Dăncilă csap össze az elnökválasztás második fordulójában (percről percre)


-A A+

Klaus Iohannis államfő és Viorica Dăncilă volt kormányfő jutott be az elnökválasztás második fordulójába a vasárnap este, urnazárás után ismertetett két exit poll felmérés adatai szerint. A CURS-Avangarde szerint Dan Barna 6,1 százalékponttal kisebb eredményt ért el a volt kormányfőnél. Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje a szavazatok 3,9 százalékát kapta. A IRES a CURS-Avangarde-éhoz hasonló adatokat mért, de náluk Kelemen Hunor 4,6 százalékon áll. Az adatok nem tükrözik a külföldön szavazók politikai opcióit. Cikkünk folyamatosan frissül.

21:20

„Nyertünk!” – jelentette ki Klaus Johannis hivatalban lévő államfő az elnökválasztás első fordulójának exit poll-jelentéseken alapuló végeredményét. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje felhívta azonban a szavazóbázis figyelmét, hogy még egy csata – a második forduló – hátra van, és arra kérte a hazai és külföldi szavazókat, hogy két hét múlva még nagyobb számban menjenek el szavazni, hogy biztosítsák a változást „egy normális Románia” irányába.

Johannis szerint a hétfőn beiktatott PNL-kormánnyal „helyes útra tért az ország”, de a parlamenti támogatást továbbra is biztosítania kell a PNL-nek, a PMP-nek, az ALDE-nek és az RMDSZ-nek, hogy a jobb-közép kormányzás esélyei a jövőben is megmaradjanak.

„A Szociáldemokrata Párt, a PSD veresége nem jelenti azt, hogy a baloldali érzelmű szavazók hátrányt fognak szenvedni” – nyugtatott meg mindenkit az elnök.

21:14
Kelemen Hunor 5 éve a szavazatok 3,47 százalékát kapta

A 2014-es elnökválasztáson Kelemen Hunor 329 727 szavazatot kapott, ez a voksok 3,46 százalékát jelentette. Most az RMDSZ államfőjelöltje az exit poll felmérések szerint 3,9 százalékos (CURS-Avangarde), illetve 4,6 százalékos (IRES) eredményt ért el.

21:10
Az IRES exit polljának adatai

1. Klaus Johannis - 38,7

2. Viorica Dăncila - 22,0

3. Dan Barna - 16,1

4. Mircea Diaconu - 8,2

5. Theodor Paleologu - 5,6

6. Kelemen Hunor - 4,6

21:02
A CURS-Avangarde exit polljának adatai

1. Klaus Johannis - 39,0

2. Viorica Dăncila -  22,5

3. Dan Barna - 16,4

4. Mircea Diaconu - 7,9

5. Theodor Paleologu - 6,1

6. Kelemen Hunor - 3,9

Az adatok nem tükrözik a külföldön szavazók politikai opcióit. 












EZT OLVASTA MÁR?

X