Heves tiltakozások mellett szavazta meg az ukrán parlament a termőföldpiac megnyitását


-A A+

Több órás parázs vita után, heves tiltakozások kíséretében szavazta meg az ukrán parlament szerdán első olvasatban a termőföld eladási tilalmának feloldását.

A földpiac megnyitásáról szóló törvényjavaslatot 240 képviselő támogatta a 450 fő törvényhozásban, közülük 227-en a Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája (Szluha Narodu) frakcióból, és 13 független képviselő. Az előterjesztést a leghevesebben a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért frakciója és Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja ellenezte, mindkét képviselőcsoport tiltakozásul az elnöki emelvény elé vonult. Timosenko a szavazás után bejelentette, hogy pártja ezután végleg ellenzékbe vonul, és az alkotmánybíróságon támadja meg a termőföldeladás moratóriumának feloldását.

A plenáris ülés közben a parlament előtt az ukrán agrárszövetség és a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt a törvény elfogadása ellen tüntetett. A demonstrálók egy disznótetemet hoztak koporsóban koszorúkkal, ezzel jelképezve a szerintük az ukrán agrárium halálát jelentő törvénytervezetet.

A törvényjavaslat értelmében a termőföld adás-vételének 2001 óta érvényben lévő moratóriumát 2020. október 1-jétől szüntetik meg Ukrajnában. Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint az előterjesztés értelmében termőföldet vásárolhatnak ukrán állampolgárok, területi közösségek, az állam, ukrán jogi személyek, valamint külföldiek vagy hontalanok, ha öröklés útján jutottak a földhöz, de ők ez esetben egy éven belül kötelesek eladni.

Hétfői videoüzenetében Zelenszkij azt ígérte, hogy a törvényjavaslat végleges szavazása előtt népszavazást tartanak arról, hogy külföldiek szerezhessenek-e földtulajdont vagy sem Ukrajnában. Timosenko ugyanakkor parlamenti felszólalásában azt is kifogásolta, hogy az előterjesztés a kettős állampolgárokra vonatkozóan nem határozza meg termőföld-tulajdonlás kérdését. A politikus sokallta továbbá, hogy a javaslat 200-210 ezer hektár földterületet is enged egy kézben összpontosulni. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Petro Porosenko volt elnök hivatali idejében ő maga is több ízben felszólalt a termőföld piacának megnyitása mellett, ugyanakkor frakciója most úgyszintén a moratórium feloldása ellen foglal állást.

A termőföld piacának megnyitását támogatja az Európai Unió, és több éve sürgeti már Ukrajna legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutalap (IMF) is.EZT OLVASTA MÁR?

X