Politikai forradalmat és bevándorlási korlátot ígér a Brexit Párt


-A A+

A bevándorlás számszerű korlátozását és „politikai forradalom” véghezvitelét ígéri pénteken ismertetett választási programjában a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt.

A 23 oldalas, Szerződés a néppel címet viselő program szerint „tiszta Brexitre” van szükség, ami egyebek mellet azt is jelenti, hogy nem kell a brit kilépés után tervezett átmeneti időszak sem.

A jelenlegi tervek szerint, ha az Egyesült Királyság a Brexit január 31-i határnapján rendezett módon, megállapodással lép ki az Európai Unióból, 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődik, amelynek időtartama alatt jórészt a jelenlegi szabályok maradnának érvényben az Európai Unióval fennálló kétoldalú viszonyrendszerben.

Évi 50 ezer főre korlátoznák a bevándorlók számát

Nigel Farage, a Brexit Párt vezetője a választási programot bemutató sajtótájékoztatóján közölte: a párt szerint évente hozzávetőleg 50 ezer főre kell korlátozni a bevándorlók számát. Farage szerint ez az a bevándorlási szint, amely a második világháború utáni 60 évben nagyon is megfelelő volt az Egyesült Királyság számára. A háború utáni hat évtized említésével a Brexit Párt vezetője alig burkoltan az Európai Unióba 2004-ben felvett közép- és kelet-európai országok csatlakozására utalt.

A Munkáspárt vezette akkori brit kormány nem érvényesítette a szabad mozgás átmeneti korlátozásának lehetőségét, mivel évente mindössze 5–13 ezer fős nettó bevándorlásra számított ebből az oszágcsoportból, azonban már 2005-ben csaknem 70 ezren, egyes későbbi években pedig 200 ezernél is többen érkeztek a közép- és kelet-európai EU-tagországokból tartós letelepedés céljából.

A Brexitről döntő, 2016-ban tartott népszavazás óta azonban a brit statisztikai hivatal adatai szerint markánsan visszaesett az EU-társállamokból érkezők száma. Az uniós átlagon belül a közép- és kelet-európai EU-állampolgárok nettó bevándorlása egyes vizsgált időszakokban már mínuszban is járt, vagyis előfordult, hogy többen távoztak, mint ahányan érkeztek.

Politikai forradalmat terveznek

A Brexit Párt pénteken ismertetett választási programja szerint az Egyesült Királyság kilépése „az antidemokratikus EU-ból” csak a kezdet, az első lépés egy „politikai forradalom” felé.

A Brexit Párt a 650 választókörzetből 275-ben állít jelölteket a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választáson. Farage nemrégiben bejelentette, hogy a párt nem indul azokban a körzetekben, amelyekben az előző, 2017-ben tartott választáson a kormányzó Konzervatív Párt jelöltjei győztek.

Ennek része a dokumentum szerint a Lordok Házának felszámolása, a politikai vita megkezdése az írott alkotmány kidolgozásáról, a választási rendszer arányosabbá tétele, valamint a Legfelsőbb Bíróság reformja, amelynek keretében politikai átvilágításnak vetnék alá a legfőbb brit fellebbviteli fórum politikai szerepet vállaló bíráit.
EZT OLVASTA MÁR?

X