Szíria: civilek haltak meg az orosz harci gépek újabb támadásában


-A A+

Legalább nyolc civil, köztük öt gyerek halt meg kedden orosz harci repülőgépek támadásában Szíria északnyugati részének egyik településen, ahol többségében otthonukból korábban elűzött emberek élnek – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A szíriai polgárháború eseményeit 2011 óta nyomon követő OSDH szerint az eset a Szarakeb város közelében fekvő Dzsubasz településen történt, Idlíb tartomány déli részén. A civileket a halál egy iskolában és környékén érte, ahol menedéket kerestek.

December 16. óta a damaszkuszi kormány erői a régióban az orosz légierő támogatásával fokozták csapásaikat az iszlamisták és a rendszerellenes egységek ellen. Ezekben a harcokban múlt csütörtök óta 46 falu felett vették át az ellenőrzést és megközelítették a térség kulcsfontosságú városát, Maaret-an-Numant – állította az OSDH.

A közeledő kormányerők elől sokan a török határ felé menekülnek a felkelők utolsó fellegvárának számító Idlíb tartományból. A damaszkuszi rendszer egységei és orosz szövetségeseik kórházakra, iskolákra és mecsetekre is csapást mérnek, hogy akadályozzák a civilek későbbi visszatérését.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista gyűjtőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

(Címlapi illusztráció forrása: MTI/EPA/Baderkhan Ahmad)








EZT OLVASTA MÁR?

X