Ismét tüntettek Teheránban a szerdán lelőtt ukrán utasszállító miatt


-A A+

Mintegy háromezer tüntető gyűlt össze vasárnap az iráni főváros nyugati részén, pár százan pedig két egyetem előtt követelték, hogy mondjon le minden tisztségviselő, akinek része volt a tragédiában. A demonstrálók mindemellett meggyászolták a 176 halálos áldozatot.

Irán kormánya vasárnap bejelentette: munkacsoportot alakít, hogy kiderítse a repülő lelövésének minden részletét. A jelentést Haszan Róháni elnök kapja meg, utána pedig - így a kormány közleménye - történhetnek lemondások, felelősségre vonások. A repülő lelövését Irán napokig tagadta műszaki hibát valószínűsítve, és csak szombaton közölte, hogy légvédelme okozta a tragédiát - Teherán állítása szerint - tévedésből.

Szombat éjjel volt az első tüntetés Teheránban, akkor szintén több ezer ember vonult az utcára, a rendőrség pedig keményen lecsapott a tüntetőkre, könnygázzal oszlatták a tömeget. Még az Egyesült Királyság iráni nagykövetét is letartóztatták a tüntetésen, az iráni média szerint felbujtás miatt, a nagykövet azonban tagadta, hogy részt vett volna a tüntetésben. 








EZT OLVASTA MÁR?

X