Trump bemutatta az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére vonatkozó rendezési tervét


-A A+

Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban azon a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel kedden tartott közös sajtókonferencián, amelyen felvázolta az amerikai kormányzat elképzelését a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: az amerikai tervezet közvetlen tárgyalásokat irányoz elő a felek között, s ennek érdekében közös amerikai–izraeli munkacsoportot hívnak éltre. Arra nem tért ki, hogy ebben a munkacsoportban részt vesznek-e palesztin döntéshozók is.

Trump elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Donald Trump amerikai elnök elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel tartott közös sajtókonferencián kedden.

Az elnök úgy vélekedett, hogy a béketerv nagyon hatékony lépés a béke megteremtése felé. Leszögezte: ez a béketerv alapvetően különbözik a korábbi amerikai kormányzatok által előterjesztett béketervektől. Mint fogalmazott: a palesztinok megérdemlik a jobb élet lehetőségét. Donald Trump megjegyezte: sokat kell tenni a palesztinokért is, mert egyébként a béketerv tisztességtelen lenne.

Washington nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban is

Washington nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban is, amely a palesztinok fővárosa lesz – jelentette be Donald Trump amerikai elnök. Az elnök ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztint sem fosztanak meg otthonától, nem költöztetnek el.

Rövid beszédében közölte: amennyiben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a békét választja, az Egyesült Államok és más országok is minden erejükkel segíteni fognak. Trump elmondta: levelet küldött Abbásznak a béketervről.

Az amerikai elnök megköszönte Ománnak, Bahreinnek és az Egyesült Arab Emírségeknek a béketervről folytatott előzetes közvetítést, egyeztetést.

Netanjahu: stratégiai fontosságú az izraeli szuverenitás Ciszjordániában

Stratégiai fontosságú az izraeli szuverenitás Ciszjordániában - szögezte le Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki bibliai nevén Júdea és Szamária néven említette Ciszjordániát, A Jordán-folyó völgyét. Hangsúlyozta: az amerikai elnök elismerte annak fontosságát, hogy Izraelnek képesnek kell lennie önmaga védelmére a Jordán-völgyében és más vidékeken is.

Netanjahu úgy vélekedett: az új béketerv reális és esélyt nyújt a tartós béke megteremtésére. Leszögezte, hogy beleegyezett a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokba, mert a Trump-tervet kiegyensúlyozottnak találja.

Netanjahu kész a tárgyalásokra egy leendő palesztin államról

Kész a tárgyalásokra a palesztinokkal egy leendő palesztin államról - jelentette ki Netanjahu. Az izraeli kormányfő leszögezte: a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt „zsidó államként”. Megjegyezte: a palesztin menekültek nem kapnak jogot arra, hogy visszatérjenek a mai Izrael területére.

Netanjahu hangsúlyozta: a béketervvel Washington elismeri, hogy a palesztin területeken épült zsidó telepek Izrael részei.

A tájékoztató után a Fehér Ház közleményben tudatta, hogy a Donald Trump által előterjesztett béketerv „demilitarizált” palesztin állam létrehozását irányozza elő. Az amerikai elnök kedden délután a Twitteren héberül és arabul írt bejegyzést tett közzé, továbbá mellékelt térképeket is. Ezek egyikén a ciszjordániai telepeket Izrael állam részeként tüntette fel.

Az izraeli telepesek elutasítják a béketervet

A ciszjordániai zsidó települések képviselői elutasítják Donald Trump béketervét a palesztin állam létrehozásának ígérete miatt - jelentette az izraeli tizenhármas kereskedelmi televízió híradása szerdán. A telepesek elutasították a tervet, mert semmiképpen, semmilyen feltételek mellett sem hajlandók elfogadni a palesztin állam felállítását. „Ha ez az ára az izraeli fennhatóság kiterjesztésének a ciszjordániai településekre, akkor inkább lemondunk annektálásukról” – nyilatkozta egyik képviselőjük a televízióban.

„Nagyon zavarban vagyunk” – mondta David Elhajani, a ciszjordániai telepesek tanácsának vezetője a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek. „Nem tudunk egyetérteni egy olyan tervvel, amely magában foglalja egy palesztin állam létrehozását, hogy veszélyeztesse Izrael államát, és a jövőben jelentős veszélyt jelentsen” – tette hozzá. „Kijelentjük, hogy soha nem engedjük meg egy palesztin állam létrehozását, még az izraeli uralom ciszjordániai kiterjesztésének árán sem” – tette hozzá.

A telepesek vezetői kedden találkoztak Washingtonban Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, aki megpróbálta megszerezni támogatásukat a Trump-tervhez.








EZT OLVASTA MÁR?

X