Szijjártó: magyar diplomaták segítik Moldova uniós integrációját


-A A+

Megállapodás született arról, hogy a magyar külügyminisztérium két diplomatát delegál Chișinăuba, akik segíteni fogják a moldovai kormány munkáját az európai integrációs folyamatokban – jelentette be a moldovai fővárosban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Aureliu Ciocoi moldovai külügy- és európai integrációs miniszterrel.

Sajtótájékoztatóján a magyar diplomácia vezetője leszögezte, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként az EU legfontosabb politikái között tartja számon a bővítést és a keleti partnerséget, és nemcsak a kétoldalú kapcsolatait szeretné továbbfejleszteni, hanem azt szeretné, ha az EU és Moldova között is minél szorosabb lenne az együttműködés.

„Az EU-nak szüksége van sikerekre, sikertörténetekre, és egy ilyen sikertörténet lehet a keleti partnerség, amelyben a Moldovai Köztársaságnak nagyon fontos szerepe van" – mondta Szijjártó Péter. A miniszter kiemelte, hogy Moldovának szabadkereskedelmi megállapodása van az EU-val, de egyben megfigyelő tag az Eurázsiai Gazdasági Unióban is.

„Amikor mi a keleti partnerségről beszélünk, akkor a partnerséget szó szerint értjük, ezért tőlünk leckéztetést, a belügyekbe való beavatkozást soha nem fognak tapasztalni. Soha nem fogunk véleményt mondani a belpolitikai kérdésekről, mert egyszerűen nem a mi dolgunk" – közölte.

Az EU keleti partnerség programjában hat volt szovjet tagköztársaság, Moldova mellett Ukrajna, Fehéroroszország, Örményország, Azerbajdzsán és Grúzia vesz részt.

Szijjártó elmondta: az Eximbank 100 millió dolláros hitelkerettel segíti a magyar–moldovai üzleti kapcsolatok finanszírozását, az OTP pedig felvásárlás révén a legnagyobb szereplő lett a moldovai pénzügyi piacon, ami szintén bátorítást jelent a magyar cégeknek, hogy megjelenjenek az országban. A Richter immár 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a moldovai piacon – emelte ki a miniszter. Közölte: megállapodást írtak alá, hogy szeptemberben 40 moldovai diák kezdhesse meg tanulmányait ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken.

Szijjártó Péter Chișinăuban találkozik Igor Dodon államfővel és Ion Chicu miniszterelnökkel, fogadja Zinaida Greceanii, a parlament elnöke, és megbeszélést folytat Anatol Usatii gazdasági és infrastrukturális miniszterrel. Délután a Bákó megyéből származó Kósa Antallal, Chișinău római katolikus püspökével is találkozik.








EZT OLVASTA MÁR?

X