Elbukott az impeachment: politikai döntéssel felmentették a vádak alól Donald Trumpot


-A A+

Az amerikai szenátusban szerda este felmentették Donald Trump amerikai elnököt az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében felhozott két vádpont – a hatalommal való visszaélés és a kongresszus akadályozása – alól, az elnök hivatalban marad.

Az elnök elmozdításához kétharmados többséget kellett volna kapnia az erről szóló két indítványnak. Ez a feltétel azonban nem teljesült. A hatalommal való visszaélés vádpontról tartott szavazáson a Republikánus Párt soraiból egyedül Mitt Romney szenátor szavazott arra, hogy elítéljék Trumpot, akárcsak a demokrata szenátorok egésze.

A Republikánus Párt, amelynek többsége van a szenátusban, azonban 52 szavazattal elbuktatta az indítványt. Hasonló sorsra jutott a második vádpont – a kongresszus akadályozásáról. A szavazásban 53 szavazattal 47 ellenében felmentették az alól a vád alól is Donald Trumpot.

Lezárult az eljárás

Ezt követően a szenátus hivatalosan lezárta a Trump ellen lefolytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárást. Mind a Demokrata Párt, mind a Republikánus Párt vezetői megköszönték John Robertsnek, a tárgyaláson elnöklő főbírónak – aki egyébként az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke – a munkáját. Roberts kijelentette, reméli találkoznak még, de már „boldogabb körülmények között”.

A szenátusban a demokratáknak nem sikerült megszerezni a kétharmados többséget az elnök felmentéséhez, amivel gyakorlatilag hivatalosan lezárult az eljárás, amely három hétig tartott és az Egyesült Államok történetében a harmadik ilyen eset volt. Ennek ellenére nincs jele annak, hogy a megszületett eredmény véget vet az elkeseredett politikai küzdelemnek. A demokraták ugyanis kétségbe vonják az impeachment eljárás törvényességét azzal, hogy azon nem voltak tanúk. Egyben azzal vádolták meg a republikánusokat, hogy összejátszottak a Fehér Házzal a tények elleplezésében.

Donald Trump a Twitter üzenőoldalon ünnepelte „győzelmét”. Bejelentette egyben, hogy csütörtök délben – magyar idő szerint 18 órakor – beszédet mond a Fehér Házban. Azt írta, hogy félrevezető volt az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás. Megjelentetett egyben egy 30 másodperces videót, amelyen ő látható újraválasztási kampányplakátok előtt, évtizedek és évszázadok múlva, a jövőben. Ehhez egy üzenet volt csatolva „Trump4eva” felirattal, ami azt jelenti, hogy mindörökké Trump.

Az elnök ellen tavaly decemberben a képviselőházban indították az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment). Az volt az egyik vád ellene, hogy visszaélt a hatalmával, amikor lehetséges politikai vetélytársa elleni vizsgálatra kérve nyomást gyakorolt egy idegen állam vezetőjére (Ukrajna elnökére) a 2020-as elnökválasztások előtt. Egy másik vádpontot is kezdeményeztek ellene, amely szerint akadályozta a kongresszust a történtek feltárásában.  Donald Trump végig azt állította, hogy ő semmi rosszat nem tett.

Trump élesen támadja az ellene szavazó Mitt Romneyt

Mitt Romney az első vádpontban, a hatalommal történő visszaélésben a demokratákkal együtt voksolt és ezzel bűnösnek mondta ki Donald Trumpot. Az elnök válasza egy órán belül a Twitteren volt. Trump egyperces videót tett közzé Romneyról. A gyorsan váltakozó képkockák felidézték Romney szavait, amikor 2012-ben, még a Republikánus Párt elnökjelöltjeként, hálás köszönetet mondott Donald Trumpnak a támogatásáért, majd később, 2016 novemberében – amikor arról volt szó, hogy külügyminiszter lesz a Trump-kormányban – úgy nyilatkozott, hogy „Trump kiváló ember, aki jobb jövő felé vezetheti” Amerikát.

A videó narrátorszövege leszögezte: Romney megpróbált „magát republikánusnak kiadva beszivárogni a Trump-adminisztrációba”, de most egyértelművé vált, hogy a demokraták „titkos fegyvere”. A videó „ravasz, megbízhatatlan, rejtőzködő” politikusként írta le Utah szenátorát.

Romney már a szenátusi szavazás előtt kifejtette újságíróknak, hogy bár a második vádpontot – a kongresszus munkájának akadályozását – nem szavazza meg, de a hatalommal történő visszaélés vádját igen. Egyedüli republikánus volt, aki a demokratákkal voksolt, és az amerikai történelemben az egyetlen szenátor, aki valaha is arra szavazott, hogy a saját pártjából származó elnököt elmozdítsák.

Trump legidősebb fia, ifjabb Don Trump szerdán este a Fox televíziónak adott interjújában „gyáva alaknak” nevezte Romneyt, aki szerinte üzletemberként felvásárolt cégeket, majd emberek garmadáját dobta ki az állásából és külföldre szervezett ki munkahelyeket, politikusként pedig mindig is változtatgatta a véleményét. „Ez az ember akar erkölcsi leckéket adni másoknak?” – fogalmazta kérdésbe ágyazva véleményét az ifjabb Trump, majd arra szólította fel a Republikánus Pártot, hogy zárja ki soraiból Romneyt.
EZT OLVASTA MÁR?

X