Izrael megszakítja a kapcsolatot az ENSZ emberi jogi főbiztosával


-A A+

Az izraeli külügyminisztérium megerősítette csütörtökön, hogy Izrael beszünteti az együttműködést az ENSZ emberi jogi főbiztosával, Michelle Bachelettel, miután annak hivatala (ONHCR) előző nap nyilvánosságra hozott egy listát a ciszjordániai zsidó telepeken üzleti tevékenységet folytató vállalatokról.

A bejelentés az Izrael és az ENSZ közötti együttműködés további korlátozását jelenti izraeli részről.

Jiszráel Kac külügyminiszter hivatalának közleménye szerint a 112 céget felsoroló lista a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) nevű, „Izrael-ellenes mozgalom kampányát szolgálja”, és a külügyminisztériumnak szándékában áll megvédeni velük szemben a felsorolásban szereplő, Izraelben működő vállalatokat.

Egyelőre nem világos, hogy miféle gyakorlati következményekkel jár az érintett cégek számára a listára való felkerülésük, de az már bizonyos, hogy az ENSZ ezen hivatalával fennálló kapcsolatok korlátozása azt jelenti, hogy az izraeli hivatalnokok nem válaszolnak a lista összeállításáért felelős főbiztosság megkereséseire - írta az izraeli sajtó csütörtökön.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2016 márciusában fogadott el határozatot a ciszjordániai zsidó telepeken működő vállalatok adatbázisba gyűjtéséről, a listát szerdán hozta nyilvánosságra a tanács kérésére az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala.

Izrael teljes mértékben elutasította a lista közzétételét, elítélve az összeállításért felelős intézményt, és ígéret tett az izraeli pénzügyi érdekek védelmére. Eközben a palesztinok a nemzetközi jog győzelmeként ünnepelték a lista megjelentetését.

A listán szereplő 112 vállalat közül 94 izraeli, beleértve az összes nagyobb bankot, állami tulajdonban lévő közlekedési vállalatot, valamint a Bezeq, a HOT és a Cellcom telekommunikációs óriásokat. A 18 külföldi céget is tartalmazó listán van továbbá az Airbnb, a Booking.com, az Expedia és a TripAdvisor.

„Ez a lista szégyenteljes behódolás az Izraelnek ártani akaró országok és szervezetek nyomásgyakorlásának" - reagált az izraeli külügyminisztérium még szerdán. Jiszráel Kac külügyminiszter azt állította, hogy a lista közzététele csatlakozást jelent az Izrael-elleneshez bojkottmozgalomhoz, de hangsúlyozta, hogy ennek az adatbázisnak nincsenek valós jogi következményei.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a katonai rádióban szerdán szintén azt mondta, hogy Izrael minden erővel harcolni fog az ONCHR listája ellen, az ott felsorolt vállalkozások védelmében.

Az ellenzéki centrista Kék-fehér párt élén álló Beni Ganz is felsorakozott a kormányoldal mögé. Szerinte a lista közzététele fekete napot jelent az emberi jogok számára, és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa "elvesztette kapcsolatát a valósággal".

Izrael, amely azzal vádolja az ENSZ-t és szervezeteit, hogy Izrael-ellenesek,  2012-ben bejelentette, hogy megszünteti az együttműködést az ENSZ Emberi Jogi Tanácsával, 2019-ben pedig kilépett a világszervezet Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből (UNESCO).
EZT OLVASTA MÁR?

X