Koronavírus: káoszba torkolltak a kijárási tilalmak Afrikában


-A A+

Káoszba torkolltak az új koronavírus miatt elrendelt kijárási tilalmak Afrikában: a kenyai rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget egy kompkikötőben, míg a Dél-afrikai Köztársaságban rendőri túlkapásokra került sor. A kontinensen hivatalosan körülbelül négyezerre emelkedett a fertőzöttek száma szombaton.

Kenyában nagy felzúdulást keltettek a hatósági korlátozások. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kenyai részlege 19 jogvédő csoporttal közös szombati közleményében elítélte a rendőrségi túlkapásokat. Az aktivisták elmondták: folyamatosan érkeznek hozzájuk a beszámolók és a videofelvételek, amelyek azt bizonyítják, hogy a rendőrök habozás nélkül nekitámadnak a civileknek.

Mombasa kikötőjében könnygázzal oszlatták fel a kijárási tilalom kezdete előtt a kompra igyekvő tömeget. A rendőrök a tilalom életbelépését követően a sérültek ellátására siető egészségügyi dolgozókat is megfélemlítették – áll a közleményben.
Kenyában eddig 31 fertőzöttről és egy halálesetről számoltak be.

A Dél-afrikai köztársaságban pénteken háromhetes karantén vette kezdetét. A rendőrség autósokat állított meg, átkutatta őket, és önzőnek nevezte őket. Helyiek szerint a rendőrség gumilövedéket is bevetett. Országszerte 55 embert vettek őrizetbe. A Dél-afrikai Köztársaságban 1170 a koronavírus fertőzöttjeinek száma. Eddig egy ember vesztette életét a Covid-19-ben.

Ruandában, amely az első ország volt Fekete-Afrikában, ahol vesztegzárat rendeltek el, a rendőrség állítólag két civilt lőtt agyon a hét elején. A hatóságok tagadták, hogy azért végeztek volna velük, mert szembeszegültek az új intézkedésekkel. Azt állították: rájuk támadtak, miután megállították őket. Ruandában eddig 54 fertőzést regisztráltak.

Az Afrika északnyugati részén található Mauritániában vasárnaptól betiltották az emberek és autók mozgását. Csak a nélkülözhetetlen munkát végzők – mentők, áram- és vízszolgáltatók munkatársai – jelentenek kivételt a tilalom alól. Mauritániában szombaton ötre emelkedett a fertőzöttek száma.

Yoweri Museveni ugandai elnök figyelmeztette a lakosokat, hogy további drasztikus intézkedésekre számíthatnak a koronavírus elleni küzdelemben. A kelet-afrikai országban hivatalos adatok szerint 23-an fertőződtek meg a kórokozóval.
Uganda felfüggesztette a közösségi közlekedést, lezárta határait, és betiltotta a nyilvános rendezvényeket.

A nyugat-afrikai Ghána két régiójában vesztegzárat rendeltek el két hétre. Az országban 137 fertőzött és négy halott van. Ezerharminc embert helyeztek karanténba. Ghána már korábban bezárta az oktatási intézményeket, megtiltotta az utazást, és felfüggesztette a rendezvényeket.

Szakértők attól tartanak, hogy a világjárvány romba döntheti az afrikai országok amúgy is gyenge lábakon álló egészségügyi rendszereit.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.EZT OLVASTA MÁR?

X