Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

21:35
Törökországban átlépte a négyezret a halálesetek száma

Törökországban csütörtökön 55-en vesztették életüket az új koronavírus szövődményeiben, ezzel a halálos áldozatok száma – a világon tizennegyedikként – átlépte a 4000-et, egészen pontosan 4007-re nőtt – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A halálozások napi száma stagnál, immár május 3. óta 47 és 64 között ingadozik, mindazonáltal jelentősen visszaesett az április 19-i csúcspont óta, akkor 127 ember halt meg. Az utóbbi 24 órában 1635 ember szervezetében mutatták ki újonnan a kórokozót, így a fertőzöttek száma 144 749-re emelkedett. A regisztrált fertőzöttek napi száma az április 11-i 5138-as érték óta lassan mérséklődik, a mutató szerdán 1639-en, kedden 1704-en állt, bár hétfőn már járt 1114-nél is.

Az intenzív osztályon fekvő, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma tovább ereszkedett, az előbbi 998-ról 963-ra, az utóbbi 535-ről 508-ra. A gyógyultnak minősítettek száma 2315-tel 104 030-ra nőtt, s ezzel a gyógyultak teszik ki az összes eset csaknem 72 százalékát. A 83 milliós Törökországban eddig több mint 1,5 millió vírustesztet végeztek el. (MTI)

20:42
A betegek kétharmada felgyógyult Csehországban

Csehországban az új koronavírus-járványban megfertőzött személyek kétharmada már felgyógyult betegségéből – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön délelőtt megjelent kimutatásból. A napi igazolt fertőzések száma már jó két hete száz alatt mozog és nagyon alacsony az elhalálozások száma is. Csütörtök reggelig 8275 személynél mutatták ki a koronavírusos fertőzést, a betegek mintegy kétharmada, 5058 személy azonban már felgyógyult. Az új fertőzések száma naponta általában 50-60 között mozog. A járvány áldozatainak száma az utóbbi napokban már csak lassan növekszik. Csütörtök reggelig 290 személy halt meg, többségük más betegségben is szenvedő idősebb ember volt. Az áldozatok száma hétfőtől tízzel emelkedett. Kórházban jelenleg 217 személyt kezelnek, akik közül mintegy harmincnál minősíthető a betegség lefolyása súlyosnak. Az eddig elvégzett laboratóriumi tesztek száma már jóval meghaladta a 330 ezret. (MTI)

20:20

Kétszázhatvankettővel emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelem csütörtök esti adatai szerint, és elérte a 31 368-at. A gócpont Lombardiában ismét megugrott az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma is. A 24 óra alatt bejelentett halálos áldozatok száma nőtt az egy nappal korábbi 195-höz és az azt megelőző 172-höz képest is. Ismét jóval kétszáz fölé emelkedett az elhunytak száma, miután majdnem másfél hónap után május 9-én először süllyedt 200 alá. Az aktív fertőzöttek száma 2017-tel csökkent a korábbi több mint 2800 után, és elérte a 76 440-et. (MTI)

18:44

Kárba veszhetnek a koronavírus-járványt megfékezni hivatott erőfeszítések, ha az emberek kiábrándulnak a hivatalos szervek útmutatásaiból – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója csütörtökön Koppenhágában. „A vészhelyzeti fásultság fenyegeti az értékes eredményeket, amelyeket elértünk ezzel a vírussal szemben. A hatóságok iránti bizalmatlanságról szóló jelentések és az összeesküvés-elméletekben való gondolkodás szítják a társadalmi és fizikai távolságtartás elleni mozgalmakat” – hangsúlyozta Hans Kluge. „A bizalmatlanság, az intézkedésekkel szembeni ellenállás, a Covid-19 megfékezését szolgáló viselkedési szabályok megváltozásának semmibevétele olyan útra térít minket, amelyen egyikünk sem akar végigmenni” – fogalmazott Kluge. (MTI)

17:38

Spanyolországban 217-en haltak bele az új koronavírus-fertőzésbe az elmúlt egy napban, a halálozások száma öt nap után emelkedett ismét kétszáz fölé – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. A SARS-CoV-2 nevű vírus eddig 27 321 ember halálát okozta a dél-európai országban. A fertőzést 143 374-en győzték le, a gyógyultak száma több mint 2500-zal emelkedett egy nap alatt. A koronavírust összesen 272 646 ember szervezetében mutatták ki, 229 540 esetben PCR-teszttel még aktív, 43 106 esetben ellenanyag-vizsgálattal már lezajlott fertőzést igazolva. A szaktárca jelentése szerint 506 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, 195-öt Katalóniában és 88-at a madridi autonóm közösségben, amely továbbra is a járvány által leginkább sújtott két tartománynak számít. (MTI)

17:32

Magyarország azon országok között van, amelyeknek Japán ingyenesen biztosít a koronavírus kezelésében eredményesnek mutatkozó gyógyszert – közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében. Szijjártó Péter kifejtette: telefonon egyeztetett Tosimicu Motegi japán külügyminiszterrel, aki gratulált a járvány magyarországi kezeléséhez. Köszönetet mondott japán kollégájának, amiért Magyarország azon harminc ország közé kerülhetett, amelyeknek Japán ingyenesen ad – a koronavírusos betegek kezelésében kifejezetten kedvező eredményeket mutató – Avigan nevű gyógyszerből. A külügyminiszter közölte: 12 200 ilyen tablettát kap Magyarország, ez száz beteg kezelésére elegendő. (MTI)

17:30

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Egy nappal korábban 4 261 955-en volt a megfertőződtek száma, a halálos áldozatoké 291 942, a gyógyultaké pedig 1 493 414 volt. A fertőzés továbbra is 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. (MTI)

17:24

Meghalt 6 idős, krónikus beteg, és 39-cel, 3380-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 436-ra emelkedett. 1169-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1775-re csökkent. Az aktív fertőzöttek 59 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 59 százaléka budapesti vagy Pest megyei. (MTI)

17:22

New York és Massachusetts államban csökkent, több más amerikai szövetségi államban ugyanakkor emelkedett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma a szerdai bejelentések szerint. Szokásos napi sajtókonferenciáján Andrew Cuomo, New York kormányzója elmondta, hogy kedden 166 beteg hunyt el a Covid-19 nevű betegségben. Bejelentette, az új fertőzöttek száma oly mértékben csökkent, hogy immár lehetővé vált, hogy az állam 12 megyéjében ismét végezhessenek nem a járvánnyal összefüggő – és ezért eddig elhalasztott – műtéteket is. Egyben arról is beszámolt, hogy vizsgálatot indítanak 102 gyerek megbetegedése ügyében, akik gyaníthatóan a Covid-19 szövődményeként említett toxikus sokkban vagy a véredényrendszer kitágulásával és súlyos gyulladásával járó Kawasaki-kórban szenvednek. Három kisgyerek el is hunyt. Cuomo közölte, hogy e beteg gyerekek 60 százalékánál kimutatták a koronavírus-fertőzést, 70 százalékukat intenzív osztályon kezelik, 19 százalékukat pedig lélegeztetőgépen tartják. (MTI)

17:21

Franciaországban az elmúlt 24 órában 83-mal 27 074-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 348 és azt megelőző 263 után - közölte szerda este a francia egészségügyi minisztérium. A múlt hétvégén már száz alatt volt a napi halálozások száma. A kórházban ápolt betegek száma is tovább csökkent, kedd este óta 524-gyel 21 071-re. Közülük 2428-an vannak lélegeztetőgépen, 114-gyel kevesebben, mint 24 órával korábban. Ugyanakkor szerdán még mindig 543 új beteget vettek fel a kórházakba. Március 1. óta 140 734 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 507 új esetet mutattak ki. A járvány kezdete óta 97 424 fertőzött szorult kórházi ellátásra, közülük 58 673-an térhettek haza gyógyultan. (MTI)

22:15

Az új típusú koronavírus kiváltotta, Covid-19 nevű betegség nemcsak a tüdőt vagy a légúti szerveket károsítja, hanem az egész emberi szervezetet – erről közölt riportösszeállítást szerdán a CNN hírtelevízió. A The Washington Post című napilap a napokban szintén erről készített összeállítást. A CNN kutatókat és gyakorló orvosokat megszólaltató riportjában kaliforniai, floridai, massachusettsi és New York-i tapasztalatokat összegezve arról tudósított, hogy az új típusú koronavírus a tüdő mellett a vesét, a szívet, az agyat, a központi idegrendszert is károsítja, nem egyszer több életfontosságú szerv együttes leállását idézve elő. (MTI)

21:41
Kinyithatnak a múzeumok hétfőtől Belgiumban

A koronavírus-fertőzés terjedésének létesítményükön belüli elkerülése érdekében a szükséges higiéniai feltételek megteremtése, illetve online vagy telefonos jegyvásárlás biztosítása mellett május 18-tól újra kinyithatják kapuikat a múzeumok, a látogatható kastélyok és emlékhelyek, valamint az állatkertek Belgiumban – jelentette be a belga miniszterelnök szerdán. Sophie Wilmes azt közölte, hogy a járvány visszaszorítását célzó intézkedések feloldásának második szakaszában a kulturális helyszínek újra nyitása nem jár a területük található éttermek, kávéházak, vagy játszóterek megnyitásával.

Hétfőtől folytatódhat az oktatás az alap- és középfokú intézményekben, valamint kinyithatnak a legfeljebb 50 standdal rendelkező piacok. A kereskedőknek és alkalmazottjaiknak, illetve azokon a munkahelyeken, ahol a személyes kontaktus elkerülhetetlen, kötelező lesz a szájat és az orrot takaró maszk viselése. A vásárlók és ügyfelek számára a legalább másfél méteres távolság megtartását írták elő. A május 4-től már engedélyezett szabadtéri sportolás mellett hétfőtől megengedett lesz a legfeljebb 20 résztvevővel zajló szabadtéri sportfoglalkozás megtartása. Az esküvők és a temetések vonatkozásában a miniszterelnök azt mondta, május 18-tól legfeljebb 30 ember részvételével az ilyen események megtarthatók, ha biztosítható a megfelelő távolság betartása, a hivatalos ceremónia utáni fogadás azonban nem engedélyezett.

Tájékoztatása szerint a rendkívüli intézkedések fokozatos feloldásának harmadik szakaszának bejelentésére várhatóan június 8-án kerül sor. Ekkor eshet szó leghamarabb a turisztikai tevékenységek fokozatos újra indításáról, valamint az éttermek, bárok, teraszok és kávéházak újbóli megnyitásáról. Tájékoztató várható a nyári szakmai gyakorlatok, az ifjúsági táborok, valamint a kisebb csoportokat vonzó rendezvények megtartásáról is, illetve az istentiszteletek látogatásáról. A nagy tömegeket vonzó kulturális, sport-, turisztikai és rekreációs események megtartása június 30-ig tilos – húzta alá a belga miniszterelnök. A közegészségügyért felelős belga hatóság szerdai tájékoztatása szerint lassan tetőzhet a járványgörbe az országban, ugyanis harmadik egymást követő napon 200 környékén mozog a koronavírus-fertőzéssel újonnan nyilvántartásba vettek száma. Jelenleg 53 981 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Csökkentő tendenciát mutat a kórházi kezelések száma is. Szerdán 2014 embert ápoltak koronavírus-fertőzéssel. Kórházba az elmúlt 24 órában 70 embert szállítottak és 205-en hagyhatták el a gyógyászati intézményeket. Intenzív ápolásban jelenleg 420 embert részesítenek, míg számuk a hét elején közel 500 volt. Három nap alatt alig 200, kedd óta 82 ember halt meg a betegségben, március 11. óta 8843. (MTI)

21:21

Az egészségügy területén is meg kell erősíteni az Európai Unió stratégiai szuverenitását, hogy a közösség minél sikeresebben védekezhessen a járványok ellen – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). Az azonnali kérdések és válaszok órájában a koronavírus-járvány lehetséges tanulságairól beszélve kiemelte, hogy az egészségügy tagállami hatáskör, és ezen nem is szükséges változtatni, de ki kell dolgozni közös mechanizmusokat, mert a járvány elleni védekezés nemzeti szinten tett lépései befolyásolhatnak közösségi szinten szabályozott folyamatokat. Ezt mutatják például az egyeztetés nélkül bevezetett határigazgatási szigorítások, amelyek hátráltatták a belső piac működését. (MTI)

20:12
Megszűnhet a határellenőrzés Ausztria több átkelőhelyén

Ausztria a szomszédos országok közül Svájccal, Liechtensteinnel, valamint a keleten szomszédos országokkal lát esélyt arra, hogy a közeljövőben megszüntessék a határellenőrzéseket – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár szerdán az osztrák kormány ülését követően. „Megállapodtunk Németországgal, hogy június 15-étől megnyitjuk az Ausztria és Németország közötti határszakaszt” – erősítette meg Kurz. Hangsúlyozta: jelenleg azon dolgoznak, hogy Svájccal és Liechtensteinnel is megszülessen a megállapodás a határnyitásról.

A berni igazságügyi minisztérium ugyanis nemrég megerősítette, hogy Svájc kész megszüntetni a határellenőrzést június 15-étől osztrák, valamint a német határszakaszain. Feltételként ugyanakkor megjelölték, hogy a koronavírus-járvány terjedése továbbra is alacsony marad. Szintén intenzív tárgyalásokat folytatnak a szomszédos keleti országokkal – tette hozzá Kurz. Nem lát esélyt ugyanakkor a kancellár arra, hogy Olaszország irányában is megszűnjenek az ellenőrzések. Indoklásképpen azt mondta, hogy Olaszország „sajátos helyzetben” van, mert az új fertőzöttek száma továbbra is magas. (MTI)

16:36
Lengyelországban tovább lazítanak az intézkedéseken

Tovább lazít a lengyel kormány a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseken, szerdai bejelentés szerint május 18-tól megnyílnak az éttermek, a fodrászatok az egészségügyi szabályok betartása mellett. Meghosszabbítják viszont június 12-ig az egészségügyi határellenőrzést. Az éttermek megnyitásáról Mateusz Morawiecki miniszterelnök a sajtóértekezleten elmondta: biztatja a tulajdonosokat a kerthelyiségek megnyitására, de az egészségügyi szabályokat betartva, a belső helyiségeket is üzemeltethetik. Azt is közölte: május 18-ától növelik az utasok létszámát korlátozó kvótákat a tömegközlekedésben. A templomokban több hívő vehet részt a szentmisén – eddig egy-egy személyre 15 négyzetmétert, ezentúl pedig 10 négyzetmétert szabnak ki.

A kormányfő bejelentése szerint május 25-től nappali jellegű foglalkozások indulhatnak az alsó tagozatos (1-3 osztályos) iskolások korlátozott létszámú csoportjai számára. Ettől a naptól kezdve az általános iskolai záróvizsgára, valamint a június 8-án kezdődő érettségire készülő diákok iskolájukban a tanárokkal személyesen konzultálhatnak a tananyagról. Június 1-jétől ilyen konzultációkra lehetőség nyílik a távoktatásban részesülő többi általános és középiskolai tanuló számára is. Lengyelországban a múlt héten már megnyíltak a bevásárlóközpontok, szállodák, valamint egyes kulturális intézmények, továbbá óvodák és bölcsődék is. A határ menti sávban átkelhetnek a belső schengeni határokon a szomszédos országokba az ott munkát vállalók. Lengyelország további 30 nappal, június 12-ig hosszabbítja meg a március 13-tól ideiglenesen visszaállított határellenőrzést a belső schengeni határokon. Egyelőre érvényben marad a külföldiekre vonatkozó határzár is. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X