Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

11:58
Hetven százalékot zuhant a szerbiai ingatlanpiac

A szükségállapot ideje alatt mintegy hetven százalékkal esett vissza a szerbiai ingatlanpiac forgalma. A hivatalos adatok szerint az ingatlanárak nem csökkentek, csökkent viszont a készpénzen vásárolt ingatlanok aránya, míg a legtöbben inkább lakást, és nem házat vásárolnának. A szükségállapot március 15-i bevezetése előtt az ingatlanpiac növekvőben volt, a szerződések száma az év eleje óta 11 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Szerbiában egy nap alatt 10 114-ről 10 176-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. (MTI)

20:42

Több mint két hónapja nem volt ilyen alacsony az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos esetek száma Olaszországban a polgári védelem hétfő esti adatai szerint, a korábbiakhoz képest a halottak száma is csupán „enyhén”, 179-cel emelkedett. A kormány döntése a következő órákban várható az óvintézkedések oldásának esetleges gyorsításáról. A járvány halálos áldozatainak száma a tájékoztatás szerint így elérte a 30 739-t. Az emelkedés mértéke valamivel magasabb volt az egy nappal korábbi 165-nél. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor mindössze 744 új fertőzöttet jelentettek. (MTI)

20:13

Feloldotta keddtől a Covid-19 koronavírus-járvány miatt március 30-án bevezetett országos kényszerszabadságot az összes vállalat esetében Vlagyimir Putyin orosz elnök, újabb gazdaságtámogatási és szociális segélycsomagot hirdetett meg, a helyi karanténkorlátozások feloldásában pedig a regionális vezetőkre bízta a döntést. Putyin hétfői, a járvány kezdete óta ötödik televíziós üzenetében közölte, hogy a 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek esetében megmaradnak a korábban bevezetett fokozott óvintézkedések, és továbbra is tilos tömegrendezvényeket tartani, de a járványhelyzet alakulása megengedi a korlátozások fokozatos megszüntetését. Az elnök közölte, hogy az eltérő körülmények miatt a rendelkezések enyhítésében vagy szigorításában továbbra is az egyes régiók vezetése lesz illetékes, a járványügyi óvintézkedések betartása mellett. (MTI)

19:47

Nagyon kevés európai országban biztosít az állam tájékoztatást a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről a kisebbségek nyelvén – derült ki abból a gyorsfelmérésből, amelyet 2020. március 31. és április 30. között készítettek kisebbségi EP-képviselők és a FUEN tagszervezetei. Az eredményeket Vincze Loránt EP-képviselő, a FUEN elnöke mutatta be hétfőn Brüsszelben, a Kisebbségi Intergroup online ülésén. A felmérés azt vizsgálta, hogy a COVID-19-cel kapcsolatos általános intézkedésekről, a járványügyi tudnivalóról volt-e kisebbségi nyelveken tájékoztatás, működik-e segélyvonal kisebbségi nyelven, illetve milyen mértékben megoldott a távoktatás anyanyelven. A felméréshez eddig 18 európai ország 29 kisebbségi közössége járult hozzá információkkal, de az adatgyűjtés folytatódni fog, hiszen a tanulságok a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés érveit is erősítik. (Közlemény)

18:05
Belgiumban folytatódik a járványgörbe lefelé ívelése

Belgiumban már egy hete lefelé ível a járványgörbe, a koronavírus-fertőzés terjedése lelassult – nyilatkozott a hétfői hivatalos sajtótájékoztatón Yves Van Laethen, a belga kormány járványügyi szóvivője. A közegészségügyi szolgálat friss statisztikái szerint vasárnapról hétfőre 62-ten haltak meg a vírus okozta megbetegedésben, ez enyhe javulást jelent a hétvégén elhunytak számadataihoz képest. Huszonnégy óra leforgása alatt 60 beteget vettek fel kórházi ápolásra, ugyanakkor 55-en gyógyultan hagyhatták el az egészségügyi intézményeket. Jelenleg 2222 fekvőbeteg van az országban, közülük 478-an szorulnak intenzív ápolásra. Összesen több mint 53 ezer fertőzöttet tartanak számon. Hétfőn a korlátozási enyhítések második szakaszukba léptek, kinyitottak az ország boltjai, kereskedelmi egységei.

Hollandiában a helyi sajtó arról tájékoztatott hétfőn, hogy a járvánnyal összefüggésben 16 haláleset történt egy nap alatt, ami 47 százalékos csökkenést jelez a múlt héthez képest. A közegészségügyi hatóság adatai szerint újabb 36 embert utaltak be kórházi kezelésre, és 161 új fertőzést azonosítottak. Az országban hétfőn újra kinyitottak az óvodák és az iskolák, valamint a szépség és masszázsszalonok is.

Luxemburgban hétfői hivatalos mutatók szerint nem nőtt sem az új fertőzések sem a halálos áldozatok száma. A félmillió lakosú nagyhercegségben is megkezdődtek a korlátozásenyhítések, megnyitották kapuikat a kereskedelmi egységek és az oktatási intézmények. (MTI)

17:21
Horvátországban folytatódik a korlátozások feloldása

Horvátországban szigorú óvintézkedések mellett hétfőn kinyithattak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá a felsőoktatási intézmények, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai. A Jutarnji List című horvát napilap hétfőn azt írta: az általános iskolások mindössze 5 százaléka tért vissza az iskolapadokba, míg az óvódások aránya valamivel nagyobb, 20 százalék körüli. A válságstáb hétfőtől feloldotta a lakhelyelhagyási tilalmat, valamint visszaállította a távolsági közösségi közlekedést. A közegészségügyi intézet a vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató országos szerológiai tesztelést indított, amelynek eredménye két héten belül várható. Május 13-tól engedélyeznek minden szabadtéri sporttevékenységet, valamint kinyithatnak az edzőtermek. Május 18-tól megkezdhetik működésüket a színházak, koncerttermek és mozik, valamint kinyithatnak az uszodák is. A korlátozások feloldása alól egyedül Brac szigete kivétel, ahol a múlt hét végén járványgóc alakult ki, ezért a hatóságok 14 napos karantént rendeltek el, és tömeges tesztelésnek vetették alá a lakosokat. Péntek óta 41 új fertőzöttet diagnosztizáltak a szigeten.

Horvátországban egy nap alatt kilenccel – kettővel kevesebbel, mint egy nappal korábban –, 2196-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ebből hét megbetegedést Brac szigetén diagnosztizáltak. Vasárnap egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 91-re emelkedett. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1784 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 16 beteget kezelnek kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 46 071 koronavírustesztet végeztek el. (MTI)

17:15

Spanyolországban továbbra is lassul a koronavírus-járvány terjedése, március közepe óta nem látott szintre csökkent a napi új regisztrált fertőzöttek és a halálos áldozatok száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn, amikor újabb enyhítések léptek életbe az országban. A SARS-CoV-2 nevű vírust 373 páciensnél mutatták ki az elmúlt egy napban, míg összesen 227 436 fertőzöttet szűrtek ki a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztekkel. További 40 707, már lezajlott fertőzést igazoltak ellenanyag-vizsgálattal a vírus január végi megjelenése óta. A fertőzésbe 123-an haltak bele egy nap alatt, és 26 744-en vesztették életüket a március elején jelentett első haláleset óta. (MTI)

12:55
Hévízen több százan fürödtek a gyógytóban a hétvégén

Hévíz újranyitott, a hétvégén már több százan fürödtek a gyógytóban, a magánszállások már belföldi vendégeket is fogadtak - közölte a város polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján. Papp Gábor (Fidesz-KDNP) azt mondta: az egy hete érvényben lévő lazításoknak köszönhetően szombaton megnyitott a hévízi tófürdő, ahová több százan - túlnyomó többségében belföldiek - váltottak jegyet az elmúlt két napban. Egyelőre csak a tóban lehet fürdeni, az egészségügyi biztonsági szabályok betartása érdekében egyszerre legfeljebb 750 vendéget fogadnak.

A látogatóknak csak minden ötödik öltözőszekrényt adják ki, hogy meglegyen az előírt védőtávolság, de már vannak kozmetikai kezelések, masszázs és más szolgáltatások is, a súlyfürdő azonban még nem működik, mert a fedett terület nem nyitott ki - jelezte a polgármester. Kifejtette, hogy a veszélyhelyzet ellenére nem álltak le a városi fejlesztések. Hamarosan befejeződik a Festetics sétány felújítása, bővítik a közterületi kamerák rendszerét, s miközben várhatóan év végéig ingyenes marad a városban is a parkolás, közben új, korszerűbb parkolási rendszer elemeit építik ki a városban. (MTI)

10:46
Két hónapos szünet után számos üzlet és szolgáltatás nyílt meg Csehországban

Két hónapos szünet után  hétfőn Csehországban újra megnyíltak a bevásárlóközpontok, a vendéglők teraszai, a fodrászatok és más szolgáltatások, amelyek a koronavírus-járvány miatt március közepe óta zárva voltak. Legfeljebb száz ember részvételével lehet rendezvényeket tartani, megnyíltak a színházak, a mozik és részben felújult az iskolai oktatás is, mert az általános- és középiskolák végzős diákjai visszatértek alma matereikbe.

A közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedések fokozatos feloldását a szigorú higiéniai szabályok betartása mellett az egyre javuló járványhelyzet teszi lehetővé.     

Andrej Babis kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszter vasárnap egyaránt arról beszélt, hogy a kormány valószínűleg már nem fogja kérni a május 17-én lejáró szükségállapot meghosszabbítását. Erről a hétfői kormányülésen várható döntés.

Csehországban immár tíz napja százon alul van a napi igazolt fertőzések száma, alacsony a halálozás és egyre többen gyógyulnak fel a Covid-19 betegségből. Hétfő reggelig 8123 személynél mutatták ki a koronavírusos fertőzést, a betegek több mint fele, 4482 személy, azonban már felgyógyult - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján közölt hivatalos adatokból. (MTI)

10:11

Világszerte 4 102 849-en an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 282 719, a gyógyultaké pedig 1 411 619 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint hétfő reggel.

Egy nappal korábban még 4 024 973 volt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 279 321, a gyógyultaké pedig 1 375 949. A fertőzés továbbra is 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

10:10

Meghalt nyolc krónikus beteg, és 21-gyel, 3284-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu hétfő reggel.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. (MTI)

10:09

Nagy-Britanniában ettől a héttől elkezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése, de a folyamat nagyon fokozatos lesz, és az enyhítési lépések feltétele az, hogy folyamatosan javuljanak a járványügyi mutatók - mondta vasárnap este a brit miniszterelnök.

Boris Johnson a Downing Streetről közvetített televíziós beszédében közölte: hétfőtől visszatérhetnek munkahelyükre azok, akiknek munkavégzése otthonról nem megoldható. Johnson az építőipari és a feldolgozóipari munkavállalókat említette azok között, akikre ez az enyhítés kiterjed, de közölte: a kormány mindenkit arra buzdít, hogy ne tömegközlekedési eszközökkel, hanem autóval, illetve ha lehetséges, gyalog vagy kerékpárral menjenek munkába. (MTI)

18:49
Szlovákiában május 20-ra ígéri a korlátozások feloldásának új szakaszát a kormányfő

Várhatóan május 20-tól kezdődhet meg Szlovákiában az új koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésével összefüggésben márciusban bevezetett korlátozások feloldásának új, immár negyedik szakasza - jelentette be Igor Matovic, szlovák kormányfő egy televíziós beszélgetőműsorban vasárnap.

Matovic, aki erről a TA3 szlovák hírtelevízióban beszélt, a korlátozó intézkedések feloldásának folytatását a fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak viszonylag alacsony számával indokolta. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: a korlátozások feloldásának feltétele, hogy az újonnan diagnosztizált fertőzések száma alacsony szinten, napi átlagban 25 alatt maradjon. Korábban a korlátozások feloldásának feltételéül azt szabták, hogy a vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga száz alatt maradjon.

Szlovákiában április 22-én kezdték el a korlátozások feloldásának első szakaszát, akkor a kisebb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások nyithattak meg. Május 6-án a kormány egyidejűleg léptette érvénybe a kéthetes ciklusokban tervezett enyhítések második és harmadik fázisát, amivel lehetővé tették a nagyobb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kisebb bevásárlóközpontok, a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények megnyitását, és engedélyezték az istentiszteleteket, illetve kinyithattak az éttermek és bárok teraszai is. A negyedik szakaszban a mozik, az uszodák, a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és vélhetően az iskolák, óvodák megnyitásával is számolnak. (MTI)

16:13
Horvátország fokozatosan újranyitja határait

Horvátország vasárnaptól fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba - derült ki a válságstáb vasárnapi sajtótájékoztatóján. A rendelet szerint azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Amennyiben más, nem előrelátható személyes okok miatt utaznának Horvátországba, azt megelőzően beutazási engedélyt kell kérvényezniük az uzg.covid@mup.hr email-címen. Ugyanez vonatkozik az üzleti utakra is. Amennyiben az illető rendelkezik meghívóval, átlépheti a határt, ellenkező esetben itt is kérvényezni kell a belépést.

Az országban tartózkodáshoz nem kell az egészségügyi állapotra vonatkozó igazolás, illetve negatív Covid-19 teszt, ugyanakkor be kell tartani a közegészségügyi intézet ajánlásait, mint a társasági érintkezés szabályait és a szigorú higiéniai feltételeket. Amennyiben a Horvátországban tartózkodás alatt valakinél jelentkeznek a Covid-19 betegség tipikus tünetei, az illető nem hagyhatja el ideiglenes lakhelyét, és azt jeleznie kell a helyi járványügyi hatóságoknak. (MTI)

09:53

Világszerte 4 024 973-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 279 321, a gyógyultaké pedig 1 375 949 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint vasárnap reggel 7.30-kor.

Egy nappal korábban még 3 939 119 volt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 274 917, a gyógyultaké pedig 1 322 289. A fertőzés továbbra is 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X