Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

09:52
Barack Obama volt amerikai elnök bírálta a járvány kezelését

Barack Obama, az Egyesült Államok előző elnöke bírálta a koronavírus-járvány kezelését - jelentette több amerikai médium is szombaton. A CNN hírtelevízió az Obama-kormányzat három volt tagjára hivatkozva jelentette, hogy pénteken éjjel a volt elnök telekonferenciát tartott a kormányzatának dolgozó egykori munkatársaival - mintegy háromezer emberrel -, és miközben arra sürgette híveit, hogy zárkózzanak fel Joe Biden várható elnökjelölt mögött a november 3-i választáson, bírálta a járvány jelenlegi kezelését. Azt állította, hogy a Fehér Ház válasza a koronavírus terjedésére "kaotikus".

A mintegy félórás beszélgetésben Obama azt fejtegette, hogy a választáson a demokrata párti híveknek "olyan hosszú távú jelenség ellen kell felvenniük a harcot, amelyet az önzés, a törzsi gondolkodás, a megosztottság és mások ellenségként kezelése jellemez". Úgy vélekedett, ezek az okok magyarázzák a globális egészségügyi válságra adott amerikai válasz "vérszegény" és vacak" voltát. (MTI)

09:51
A francia parlament július 10-ig meghosszabbította a rendkívüli állapotot

Két nappal a koronavírus-járvány miatti általános karantén fokozatos feloldásának megkezdése előtt a francia parlament szombat este megszavazta az egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását július 10-ig, miközben az egészségügyi tárca jelezte, hogy az elmúlt 24 órában nyolcvannal emelkedett a Covid-19 fertőzés halálos áldozatainak száma. Ennyire alacsony növekedésre április eleje óta nem volt példa.

A tárca közleménye szerint március 1. óta 26 310-en vesztették életüket a fertőzés miatt, de az időotthonokban és egyéb szociális intézményekben az elmúlt 24 órában már csak néggyel, a kórházakban 76-tal emelkedett a halottak száma. Kórházban 22 614 beteget ápoltak szombat este, ami 110-zel kevesebb mint pénteken, de még szombaton is 265 betegfelvétel történt. Közülük 2812-en vannak lélegeztetőgépen, ami 56-tal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt, de még az elmúlt 24 órában is 38 új súlyos beteget szállítottak intenzív osztályokra.

A járvány kezdete óta 95 829-en szorultak kórházi ellátásra, közülük több mint 56 ezren gyógyultan távoztak. (MTI)

10:46

Világszerte 3 939 119-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 274 917, a gyógyultaké pedig 1 322 289 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint közép-európai idő szerint szombaton reggel. (MTI)

09:18

Vasárnap indul Temesvárról az első két különvonat, amelyek az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkásokat szállítják Bécsbe – közölte pénteken a román állami vasúttársaság (CFR). A következő vonatpár május 13-án veszi fel a temesvári Északi Pályaudvaron az ausztriai idősgondozásra jelentkező, az osztrák fél által beszervezett romániai munkavállalókat. Az osztrák ÖBB szövetségi vasúttársasággal közösen üzemeltetett hálókocsi-szerelvények mindegyikén, a koronavírus-járvány miatt szükséges óvintézkedések betartásával 350-350 férőhelyet alakítanak ki. (MTI)

22:21

Az Európai Bizottság arra kérte a schengeni övezet tagállamait, illetve a schengeni társult államokat, hogy további 30 nappal, június 15-ig hosszabbítsák meg az Európai Unióba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozást – közölte az uniós bizottság pénteken. Az Európai Unió március 15-én döntött arról, hogy az unió külső határának valamennyi schengeni állam biztonsági határaként kell működnie, amelyeken 30 napig tartó ideiglenes utazási korlátozást kell alkalmazni az unión kívüli országokból az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra. Ezt az Európai Bizottság javaslatára további egy hónappal, május 15-ig meghosszabbították. (MTI)

20:43
Először csak nagyon óvatos korlátozásenyhítő lépések várhatók Nagy-Britanniában

A brit kormány szerint eleinte csak nagyon óvatosan lehet enyhíteni az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó korlátozásokat. George Eustice környezetvédelmi miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta péntek este a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 626-an haltak meg a járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 31 241. A szűrővizsgálatokon eddig 211 364 koronavírus-fertőzést azonosítottak. Az újonnan kiszűrt fertőzések száma az utóbbi egy napban 4649-cel nőtt. Előző nap 5614 új fertőzést mutattak ki Nagy-Britanniában, vagyis a szűrővizsgálatokkal azonosított új esetek száma egy nap alatt 965-tel csökkent. Az egy nappal korábbi 5614 új fertőzés 497-tel kevesebb volt a megelőző nap újonnan kiszűrt esetszámnál, vagyis két nap alatt csaknem másfél ezerrel csökkent az azonosított új fertőzések száma, miközben a naponta elvégzett szűréseké jelentősen emelkedett.

Eustice ugyanakkor hangsúlyozta a pénteki tájékoztatón, hogy továbbra sem várható a korlátozó intézkedések "drámai mértékű" enyhítése. (MTI)

19:59
Norvégiában hétfőn nyílnak az iskolák

Norvégiában, ahol napról napra csökken a SARS-CoV-2 nevű vírusra diagnosztizált napi új fertőzöttek száma, hétfőn nyílnak újra az iskolák, a bárok pedig június 1-jén. A 200 főnél nem nagyobb kulturális és sportrendezvényeket június 15-től engedélyezik, és 16-án indulhat a profi labdarúgó-bajnokság, az edzések már csütörtökön megkezdődtek – közölte a kormány. „Célunk, hogy június 15-én megnyissuk mindannak a nagy részét, ami eddig zárva tartott” – közölte Erna Solberg norvég kormányfő sajtótájékoztatóján.

Április 20-án már újranyitották a bölcsődéket és az óvodákat, majd április 27-én az általános iskolákat, valamint a fodrászatokat és a kozmetikákat. (MTI)

19:40
Az amerikai alelnök egyik munkatársát fertőzöttként diagnosztizáltak

Mike Pence amerikai alelnök egyik munkatársát koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták, ezért az alelnök repülőgépe pénteken késve indult Iowába. A Fehér Ház közlése szerint az alelnöki munkatárson csütörtökön végezték el a vírustesztet, amelynek eredménye péntek reggelre lett készen. Az alelnöki különgép ezért indult mintegy egyórás késéssel a Washington melletti Andrews légitámaszpontról a középnyugati Iowa államba.

Az alelnököt kísérő újságírók beszámolói szerint a gépről Mike Pence nem egy, hanem több munkatársának kellett leszállnia. Iowában Pence Waukee településen egy farmot látogat meg és a helyi Des Moines Register című lap információi szerint az amerikai-kanadai-mexikói kereskedelmi egyezményről (USMCA) tart előadást.     

Csütörtökön a Fehér Házban, Donald Trump közvetlen környezetében is koronavírusos fertőzöttet regisztráltak. Trump csütörtökön bejelentette, hogy mind ő, mind az alelnök azonnali vírusteszten esett át, amelynek eredménye negatív lett. A Fehér Ház közlése szerint péntektől mind az elnökön, mind az alelnökön naponta végeznek vírustesztet. (MTI)

18:25
A hétvégén megnyílnak a budapesti parkok

Ezen a hétvégén már nyitva lesz a Margitsziget és az Óbudai-sziget - jelentette be Budapest főpolgármestere pénteken a Facebook-oldalán közzétett videójában. Karácsony Gergely arra kérte a szabadba vágyókat, hogy figyeljenek a távolságtartásra, elkerülve a tömegeket ezeken a helyeken is. A főpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Budapesten rengeteg a zöld hely, ahol jó levegőn lehet lenni.

 

A Főpolgármesteri Hivatal pénteki közleményében tudatta, arra kérik a budapestieket, hogy - bár hétvégén újra látogatható lesz a Margitsziget, az Óbudai-sziget, és több más népszerű zöldterületet, parkot is megnyitnak - elsősorban ne a sűrűn látogatott, frekventált zöldterületekre szervezzenek szabadidős programot, hanem a lakókörnyezetükhöz közeli, eddig kevésbé ismert kirándulóhelyeket, parkokat fedezzék fel. Ne tömegesen használják a parkokat és zöldfelületeket, ha úgy érzékelik, sokan vannak, inkább keressenek másik helyszínt - kérték. (MTI)

18:23
Hollandiában 71 újabb halálos áldozata volt a járványnak

Hollandiában a közegészségügyi hatóság legfrissebb statisztikái szerint 71 újabb halálos áldozata volt a járványnak, így a vírus okozta betegségben elhunytak száma 5359-re emelkedett. A hatóság szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta azonban, hogy a halottak összlétszáma még bizonytalan, előbb el kell végezni a szükséges halottvizsgálatokat és összegezni kell annak eredményeit.

A fertőzöttek száma 319-cel, több mint 43 ezerre nőtt az 17,5 millió lakosú országban. Az egészségi intézményekben a tesztelést még jobban kiterjesztették, hogy elejét vegyék a vírusgócpontok kialakulásának. Hollandiában eddig megközelítőleg 255 ezer vírustesztet végeztek el. (MTI)

18:21
Belgiumban az egészségügyi hatóság szerint „jó irányba tart a járványgörbe”

Belgiumban "jó irányba tart a járványgörbe", a helyzet egyre kedvezőbb - hangzott el a helyi közegészségügyi szolgálat koronavírus-járvánnyal kapcsolatos pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján. Yves Van Laethen, a kormány virológus szakértője szerint a vírus terjedése egyértelműen csökkenőben van, a "járványmutatók zöldet jeleznek".

A helyi sajtó tájékoztatása szerint az új fertőzéses esetek 591-gyel, a járványhoz köthető elhalálozások száma 106-tal növekedett péntekre. A sajtó szerint mindkét esetben 5 százalékos a csökkenés az elmúlt hetek napi adataihoz viszonyítva. Ugyancsak 5 százalékkal csökkent az intenzív ellátásban részesülők és 6 százalékkal a kórházi ápolásra felvettek száma. Huszonnégy óra leforgása alatt 108 embert jelentettek be egészségügyi intézményekben történő kezelésre, míg ez a szám április elején napi átlagban átlépte a hatszázat.

A 11,5 milliós lélekszámú országban az azonosított fertőzések száma elérte az 52 ezret, és több mint 8500-an hunytak el eddig a vírus okozta betegségben. (MTI)

 

17:04
Fertőzésgóc alakult ki a horvátországi Brac-szigeten

Horvátországban új fertőzésgóc alakult ki Brac-szigeten. Egy férfi kórházban volt, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. A vele kapcsolatba került 37 ember közül 22-en fertőződtek meg a koronavírussal. Horvátországban így egy nap alatt harminchattal - harminccal többel, mint egy nappal korábban -, 2161-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtökön senki nem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 86 maradt. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1689 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 184 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 43 378 koronavírustesztet végeztek el.

Vili Beros egészségügyi miniszter, a válságstáb sajtótájékoztatóján elmondta: a fertőzöttek számának jelentős növekedése nem a korlátozások enyhítésének következménye, de arra figyelmeztet, hogy nem lehet lazítani. Be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, akkor nem tud terjedni a vírus - hangsúlyozta, majd még hozzáfűzte: "Egy rossz lépés, és megint az elején leszünk a járványnak". (MTI)
 

17:03
Szlovéniában elérte a százat a halálesetek száma

Szlovéniában az elmúlt 24 órában jelentett újabb halálesettel elérte a százat az új koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, Horvátországban új góc alakult ki Brac-szigeten - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.

Szlovéniában az újonnan jegyzett megbetegedések száma egy nap alatt eggyel nőtt - ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, és 1450-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 61 027 tesztet végeztek el. A diagnosztizált betegek közül 47-en vannak kórházban, közülük 12-t ápolnak intenzív osztályon. (MTI)

13:44
Két nap alatt több mint hatmillió maszk érkezett Magyarországra

Az elmúlt két napon 6 millió 300 ezer maszk, 25 ezer izolációs köpeny, valamint 120 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek. A tárcavezető kifejtette: új szakaszába érkezett a világjárvánnyal szembeni védekezés, és az egészségügyi védekezésen van az egyik fő hangsúly. A védekezés sikerességéhez szükséges eszközök folyamatosan érkeznek Magyarországra - tette hozzá.

Közölte: csütörtökön és pénteken összesen 6 millió 300 ezer maszk, 25 ezer izolációs köpeny, valamint 120 lélegeztetőgép érkezett. Ezzel a héten már 600 fölé nőtt az importált lélegeztetőgépek száma, a világjárvány kitörése óta még soha nem volt olyan hét, hogy ennyi lélegeztetőgépet tudtak volna importálni - mutatott rá. Szijjártó Péter hangsúlyozta: ez abból a szempontból rendkívül fontos, hogy a tömeges fertőzések időszakára való felkészülés tekintetében a lélegeztetőgépek beszerzése  a legfontosabb feladat. Az elkövetkezendő napokban és hetekben is erre lesznek tekintettel a beszerzéseket illetően - mondta. (MTI)

13:43
Négy napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma Magyarország

Negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy a vidéken bevezetett enyhébb szabályok hatását, a járvány alakulását legalább két hétig figyelni kell. Óvatosak vagyunk - fűzte hozzá. Az országos tisztifőorvos elmondta: pénteken megállapodást írtak alá magyar vakcinagyár alapításáról, hogy Magyarország az oltóanyag gyártás terén is függetlenedhessen.

Müller Cecília hozzátette: péntektől a patikák is árulhatnak FFP1, FFP2 és FFP3 maszkokat, így a háziorvosok ott is beszerezhetik azokat. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X