Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

16:09

Lazítják a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat Németországban - jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerdán Berlinben. A miniszter a kormány ülése után tartott rendkívüli tájékoztatóján elmondta, hogy a határforgalom állandó ellenőrzését fokozatosan, június 15-ig számolják fel, de csak akkor, ha a járványhelyzet megengedi. A szigorításokat ismét be lehet vezetni, ha felerősödik a járvány. Az első lépésben, május 16-án teljesen megszűntetik a korlátozásokat a Luxemburggal közös határszakaszon, az Ausztriával, Svájccal és Franciaországgal közös szakaszon pedig megnyitják valamennyi átkelőt, és az állandó ellenőrzésről áttérnek a szúrópróbaszerű vizsgálatokra. (MTI)

16:04

A közép-kínai Vuhan teljes lakosságát tesztelnék az új koronavírusra a helyi hatóságok az elkövetkező tíz napban, miután a hétvégén néhány újabb, a vírusfertőzésből eredő megbetegedést jelentettek a járvány eredeti gócpontjának számító városból. A kínai sajtó tudósítása szerint a város kerületeinek és lakónegyedeinek illetékes bizottságait arra szólították fel, hogy dolgozzanak ki tervet a fennhatóságuk alatt álló terület teljes lakosságának tesztelésére. A felhívás szerint a széles körű tesztelés elsődleges célcsoportjai az időskorúak, a sűrűn lakott területeken élők, valamint az ingázók. Nem egyértelmű azonban, hogy olyanokat is alávetnének ismét a vizsgálatnak, akiket már korábban teszteltek. A Global Times című kínai lap szerint a járvány kezdete óta a 11 milliós városban már mintegy 5 millió emberen végezték el a vírustesztet. (MTI)

15:49

Meghalt 5 idős, krónikus beteg, és 28-cal, 3341-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szerda reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 430-ra emelkedett. 1102-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1809-re csökkent. (MTI)

15:41

A kaliforniai Los Angelesben július végéig nem indul újra az élet - jelentette be kedd este Barbara Ferrer, Los Angeles megye közegészségügyi vezetője. Ferrer kijelentette: a megyében legalább három hónapig érvényben kell maradniuk a járvány megfékezését célzó intézkedéseknek, így például a kijárási korlátozásoknak, a társadalmi elkülönülés előírásainak, az üzletek, illetve az üzemek zárlatának. "Nagyon látványos változásoknak" kellene bekövetkezniük a korlátozó intézkedések feloldásához" - fogalmazott a közegészségügyi szakember. Ilyen változásnak nevezte egy oltóanyag vagy a koronavírus okozta Covid-19 kezelésére alkalmas hatékony módszer kifejlesztését. Barbara Ferrer hangsúlyozta azt is, hogy a szigorú intézkedések bármilyen mértékű, túl korai feloldása a járvány ismételt fellobbanásához, az új fertőzöttek és a halálos esetek számának növekedéséhez vezethet. (MTI)

15:28

Nebraskában, az amerikai Középnyugat agrárállamában kedden reggeltől nyitva álltak a választóhelyiségek, ahol a két nagy párt elnökjelöltjéről és a kongresszusi választások jelöltjeiről voksoltak. A republikánusok és a demokraták elnökjelöltjeire leadott voksok szimbolikusak, hiszen mindkét pártnak már megvan a várható elnökjelöltje, Donald Trump, illetve Joe Biden személyében. Ám a kongresszusi jelöltek között sajtójelentések szerint nagy a verseny. A nebraskai szavazásra is a lassuló, de azért változatlanul áldozatokat szedő koronavírus-járvány közepette került sor. (MTI)

15:20

Franciaországban az elmúlt 24 órában 348-cal 26 991-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 263 és a hétvégén már száz alá csökkent napi számok után - közölte kedd este a francia egészségügyi minisztérium. A párizsi ügyészség pedig azt közölte, hogy az előző nap véget ért általános karantén alatt több mint hatvan feljelentés érkezett a kormány tagjai ellen a koronavírus-járvány kezelésének vélt elégtelenségei miatt. A kórházban ápolt betegek száma tovább csökkent, hétfő este óta 689-cel 21 595-re. Közülük 2542-en vannak lélegeztetőgépen, 170-nel kevesebben, mint 24 órával korábban. Március 1. óta 140 227 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 708 új esetet találtak, s a kórházban meggyógyultak száma 57 785-re emelkedett. (MTI)

21:00

Spanyolország legidősebb embere, a 113 éves María Branyas túlélte a koronavírus-fertőzést, miután gyerekként legyőzte a spanyolnáthát is – közölte a La Vanguardia című országos katalán napilap kedden. Az idősek otthonában élő asszonynál áprilisban enyhe tünetekkel jelentkezett a fertőzés, amelyet aztán az elvégzett vizsgálat is megerősített. Az elmúlt heteket karanténban töltötte a szobájában, nem kellett kórházba szállítani. Legutóbbi teszteredményei már negatívak voltak. (MTI)

19:16

Spanyolországban 27 ezerhez közelít az új koronavírus okozta halálesetek száma – közölte kedden a spanyol egészségügyi minisztérium, amely elrendelte a külföldről érkezők szabad mozgásának kéthetes korlátozását is. A tartományok jelentései alapján készült összesítés szerint 176-an hunytak el az elmúlt egy nap során a fertőzöttek közül, a halálozások száma már negyedik napja kétszáz alatt maradt. A járvány eddigi 26 920 emberéletet követelt az országban. Tovább nőtt a gyógyultak száma: az elmúlt 24 órában 1841 pácienst nyilvánítottak ismét egészségesnek. A fertőzést összesen 138 980-an győzték már le. (MTI)

15:43

Ukrajnában keddre meghaladta a 16 ezret az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, s bár a betegség terjedése lassult a korábbi napokhoz képest, ismét sok az új fertőzöttek között az egészségügyi dolgozó – derült ki az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából. Az elmúlt 24 órában 375 új fertőzöttet azonosítottak – a múlt héten még több napon át ötszáz fölött volt a napi növekmény –, velük együtt az eddig regisztrált fertőzöttek száma elérte a 16 023-at. A betegségben elhunytak száma 17 újabb halálos áldozattal 425-re emelkedett, a gyógyultaké 85-tel 3373-ra. (MTI)

15:27

Oroszország, miközben területén megszűnt a kötelező kényszerszabadság és számos üzem működni kezdett, a 230 ezret meghaladó, koronavírussal diagnosztizált esettel kedden „átvette” az Egyesült Államok mögött a második helyet a világon az igazolt fertőzések számában. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn jelentette be, hogy feloldja a hat hete bevezetett kényszerszabadságot, miközben a karanténszabályok fokozatos feloldásának konkrét felelősségét az egyes régiók hatáskörébe utalta. Emellett meghirdetett egy sor szociális és a vállalatok terheit enyhítő rendelkezést is. (MTI)

15:20

Meghalt négy krónikus beteg, és 29-cel, 3313-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu kedd reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 425-re emelkedett. 1007-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1881-re csökkent. (MTI)

15:15

Világszerte 4 177 504-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 286 330, a gyógyultaké pedig 1 456 209 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint kedd reggel. Egy nappal korábban 4 102 849 volt a megfertőződtek száma, a halálos áldozatoké 282 719, a gyógyultaké pedig 1 411 619 volt. A fertőzés továbbra is 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. (MTI)

15:13

Franciaországban az elmúlt 24 órában 263-mal 26 643-ra emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napok száz alá csökkent esetszámai után – közölte a francia egészségügyi minisztérium hétfő este, az általános karantén feloldásának első napján. Szombaton már csak nyolcvan, vasárnap pedig hetven halálesetet regisztráltak, ami a március 17-én kihirdetett és hétfőn véget ért kijárási korlátozások idején a legalacsonyabb napi esetszám volt. A tárca szerint az újbóli hirtelen emelkedés annak tudható be, hogy több hétvégi haláleset csak hétfőn került be a statisztikába. (MTI)

15:12
Gyorsítják az óvintézkedések feloldását, majdnem mindent újranyitnak Olaszországban

A kereskedelmet, a vendéglátóhelyeket, a fodrászatokat és a strandokat is újranyitják május 18-tól Olaszországban a járványkorlátozások eredetileg tervezett fokozatos feloldása helyett - jelentették be az olasz tartományok elnökei a kormánnyal tartott egyeztetés után hétfő este. A régióknak péntekig kell kidolgozni a presszókban, éttermekben, kozmetikai szalonokban, fodrászatokban és strandokon betartandó biztonsági előírásokat. A tartományok és a kormány közötti kapcsolatokért felelős Francesco Boccia miniszter úgy nyilatkozott, hogy húsz nap elteltével ellenőrzik az egyes tartományok járványgörbéjének alakulását, és a fertőzés fokozódása esetén a kormány régiónként ismételt szigorítást rendelhet el. Korábban a római kormány május 18-tól tervezte a kereskedelem, majd június elsejétől a vendéglátás megnyitását. (MTI)

11:59
Június 14-én tarthatják az észak-macedóniai parlamenti választásokat

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1642-ről 1664-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma.

Az észak-macedón kormány a keddi ülésén dönthet a korlátozó intézkedések további enyhítéséről, egyelőre azonban nem lehet tudni, mely területen tennének engedményeket. Ezzel egy időben a köztársasági elnök a parlamenti pártok vezetőivel tárgyal az eredetileg áprilisra tervezett, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztott parlamenti választások új időpontjáról. A sajtóban megjelent információk szerint június 14-én lehet a voksolás. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X