Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

13:43
Meghaladta a 14 ezret a fertőzöttek száma Ukrajnában

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre egy nap alatt 504 új fertőzéses esetet azonosítottak, és ezzel a betegek száma elérte a 14 195-öt - közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteken szokásos napi online sajtótájékoztatóján. A betegségben elhunytak száma napi rekordnak számító 21 új esettel 361-re nőtt. A halálos áldozatok között 19 egészségügyi alkalmazott van. A betegségből eddig 2706-an gyógyultak fel, közülük 310-en az elmúlt napban, illetve 762 egészségügyi dolgozó. A miniszter kiemelte, hogy a betegségből felgyógyultak napi száma is az eddigi legmagasabb az országban a járvány kitörése óta. Jelenleg 4430-an szorulnak kórházi ápolásra, lélegeztetőgépen 185-en vannak, köztük 16 egészségügyi alkalmazott és egy gyermek.

Ukrajnában eddig 159 155 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el. (MTI)

12:38
Oroszország második a világon a fertőzöttek számának növekedésében

Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 699-cel 187 859-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint, ami a napi növekedés nagysága tekintetében a második helyet jelenti a világon az Egyesült Államok mögött. Az újonnan felfedezett eseteknek a 48,9 százaléka tünetmentes. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet közleményében rámutatott, hogy május 3. óta a növekedés minden nap meghaladta a 10 ezret (csütörtökön elérte a 11 231 főt), de a növekedés aránya 8,6-ról 6 százalékra csökkent.

A halálozások száma 98-cal 1723-ra, a gyógyulásoké pedig 2805-tel 26 608-ra nőtt országosan. Az abszolút számok tekintetében leginkább fertőzött Moszkvában az igazolt esetek száma 5846-tal 98 522-re, a halottaké 51-gyel 956-ra, a gyógyultaké pedig 1032-vel 10 259-re nőtt Az Oroszországban a járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma megközelítette az ötmilliót. Az elmúlt nap alatt mintegy 220 ezer szűrést végeztek el. (MTI)

10:40

Meghalt 9 idős, krónikus beteg, és 28-cal, 3178-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 392-re emelkedett. 865-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1921. Az aktív fertőzöttek 62 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 54 százaléka budapesti vagy Pest megyei. Jelenleg 1132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen. (MTI)

10:35

Világszerte 3 847 047-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 269 584, a gyógyultaké pedig 1 285 946 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint közép-európai idő szerint pénteken reggel nyolc órakor. Csütörtökön reggel még 3 753 112 volt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké száma 263 831, a gyógyultaké pedig 1 245 544. A fertőzés 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. (MTI)

21:50
Törökországban ismét lassult a járvány üteme

Törökországban csütörtökön ismét lassult a koronavírus-járvány üteme, 1977-tel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, amely így 133 721-re emelkedett - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból.

A kis-ázsiai országban a napi új esetek száma április 11-én állt a legmagasabban, 5138-on. A járvány terjedésének volumene azóta jelentősen csökkent, a mutató vasárnaptól keddig például már az 1600 és 2000 közötti sávban ingadozott, de szerdán megint felugrott 2253-ra. Az adatok szerint az elmúlt 24 órában 57 ember vesztette életét a kórokozó következtében, ami  7-tel kevesebb a szerdai értéknél. A világjárvány törökországi halottjainak száma ezzel 3641-re nőtt. Az elhalálozások  száma az április 19.  óta lassan csökken. Az intenzív kezelésre, valamint a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma szintén némileg mérséklődött, az előbbi 1278-ról 1260-ra, az utóbbi 669-ről 665-re. A gyógyultnak minősítettek száma 4782-vel 82 984-re emelkedett, így ők teszik ki az összes eset 62 százalékát.

A 83 milliós Törökországban, ahol eddig több mint 1,265 millió vírustesztet végeztek, a gyógyultak száma vasárnap meghaladta azokét, akiket aktív fertőzöttként tartanak nyilván. (MTI)

21:06
Jutalmat kapnak a cseh mentők és a szociális dolgozók

Pénzbeli jutalmakat hagyott jóvá a koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló mentőknek és a szociális szférában dolgozóknak csütörtökön az Andrej Babis vezette cseh kormány. "A kormány 1,12 milliárd koronát hagyott jóvá az egyszeri jutalmak kifizetésére a 7000 mentőnek és 14 szolgáltatónak. Minden mentő havi 40 ezer koronát kap március elsejétől május végéig" - közölte a kormányülés után a Twitteren Andrej Babis.

A szociális szférában dolgozók beosztásuktól és munkájuktól függően havi 10 ezer és 40 ezer korona közötti jutalmat kapnak - ezt Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter mondta a kormányülés után a CTK hírügynökségnek. A miniszter szerint rendkívüli prémiumokról van szó, s az emberek a ledolgozott órák alapján kapják meg a jutalmakat. A minisztérium egy korábban közölt számítása szerint ez mintegy 8 milliárd koronát jelent. (MTI)

21:05
Ausztria érdeke, hogy megnyissák a határokat a járvány szempontjából biztonságos országok irányába

Ausztria érdeke, hogy megnyissák a határokat azon országok irányába, ahol ellenőrzés alatt tudták tartani a koronavírus-járványt - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár, miután csütörtökön részt vett a járvánnyal szembeni küzdelemben sikeresnek tartott országok kormányfőinek második nemzetközi videókonferenciáján.

Hasznos eszmecserét folytatott olyan országok kormányfőivel, amelyek Ausztriához hasonlóan gyorsan és sikeresen reagáltak a koronavírusra - jelentette ki Kurz. Hozzátette: közösen vitatják meg, hogyan lehet a lehető legjobban maguk mögött hagyni ezt a kihívásokkal teli időszakot. Az "okos országok" mostani internetes találkozójára Dánia, Izrael, Görögország, Csehország, Új-Zéland, Ausztrália, Norvégia és Szingapúr kormányfőjét hívták meg. Az eszmecserén szó volt egyebek mellett az enyhítések során szerzett tapasztalatokról, a gazdaság újraindításáról és a turizmusról, ugyanakkor szó esett arról is, hogyan lehet fokozatosan feloldani a határellenőrzéseket azok között az országok között, ahol jók az eredmények, vagyis alacsony az új fertőzöttek száma. (MTI)

21:03

A legoptimistább becslések szerint is legalább az év végéig eltart a koronavírus-járvány Németországban - mondta a német kancelláriaminiszter egy csütörtöki interjúban.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) arra figyelmeztetett, hogy már ősz előtt elindulhat egy újabb nagyszabású fertőzéshullám.

21:03

Kétszázhetvennéggyel emelkedett  a járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma Olaszországban, így elérte a 29 958-at - közölte csütörtök este az olasz polgári védelmi hatóság.

Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt több mint ezerkilencszázzal csökkent. A halottak száma majdnem százzal volt kevesebb a megelőző 369-hez képest. Az aktív fertőzöttek száma 1904-gyel csökkent az egy nappal korábban mért hasonló adathoz képest. Az aktív betegek száma jelenleg 89 624. Ennél magasabb a gyógyultak száma 96 276-tal. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 215 858-t.

18:52
Franciaország a határait legalább június 15-ig zárva tartja

A francia kormány csütörtökön jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt hatályba léptetett határzár a szigorú kijárási korlátozások május 11-én esedékes fokozatos feloldásakor is érvényben marad, de a schengeni övezetből érkezőknek nem vezetnek be a hatóságok kötelező karantént. "A határok újabb utasításig zárva maradnak. Úgy döntöttünk, hogy meghosszabbítjuk a jelenleg érvényben lévő belépési korlátozásokat legalább június 15-ig" - mondta Christophe Castaner belügyminiszter azon a párizsi sajtótájékoztatón, amelyen Edouard Philippe miniszterelnök ugyanakkor megerősítette, hogy hétfőn az egész országban megkezdődhet az általános karantén fokozatos feloldása. A belügyminiszter kiemelte, hogy a járványnak az Európában megfigyelhető lefékeződésére és arra való tekintettel, hogy az uniós tagállamok párhuzamosan vezettek be egészbiztonsági intézkedéseket, Franciaország nem ír elő kötelező karantént a más európai országokból érkezőknek. (MTI)

18:38
Több mint ötszáz új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában egy nap alatt

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, csütörtökre egy nap alatt 507 új esetet azonosítottak, így a fertőzöttek száma elérte a 13 691-et - közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján. A betegségben elhunytak száma 13 új esettel 340-re nőtt, míg eddig 2396-an gyógyultak fel, közülük 299-en az elmúlt napban. Az új fertőzöttek között 109 egészségügyi dolgozó van, körükben a megfertőződöttek száma már elérte a 2660-at.

A legtöbb fertőzöttet az előző napon az ország déli részén fekvő Odessza és a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyékben regisztrálták, egyaránt 63 esetet. Az országban továbbra is az utóbbi megye a legfertőzöttebb régió, a betegek száma már meghaladta a kétezret. A második helyen a főváros, Kijev áll jelenleg 1675 azonosított esettel. Vitalij Klicsko főpolgármester szavai szerint Kijevben a helyzet hullámzó, hol több, hol kevesebb a napi növekmény a fertőzöttek számában. Eddig 29-en haltak bele Kijevben a betegségbe.

A tárca adatai szerint Kárpátalja megyében eddig 600 fertőzöttet regisztráltak, 13-an haltak meg, és 86-an gyógyultak fel. (MTI)

16:12
Szijjártó: újabb 120 magyart hoznak haza

Csütörtökön landol Budapesten az a repülőgép, amellyel 120 magyar hoznak haza, elsősorban Észak-Amerikából - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. A tárcavezető kifejtette: már három hónapja zajlik "Magyarország történetének legnagyobb hazatérési akciója". A világ 116 országából eddig 9529 magyar embert hoztak haza és még mindig szervezik 624 magyar hazatérését - közölte. Kiemelte: csütörtökön landol Budapesten a harmadik olyan mentesítő repülőjárat, amellyel Észak-Amerikából hozzák haza a magyarokat. Ezúttal New Yorkból, Miamiból, Torontóból és hazafelé útközben Reykjavíkból vettek fel utasokat, összesen 120-at. Megjegyezte: a közép-európai együttműködés keretében hazahoznak 21 szlovák, 4 cseh, 4 szlovén és 2 osztrák állampolgárt is.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elkövetkezendő időszakban is dolgoznak azon, hogy a külföldön rekedt magyarokat hazahozzák, mindaddig, amíg a nemzetközi polgári repülésre vonatkozó korlátozó intézkedések érvényben vannak. (MTI)

16:11
Nő a fertőzöttek száma Pakisztánban is

Noha a 24 órán belüli eddigi legmagasabb növekedést jelentették a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve csütörtökön Pakisztánban, az ország miniszterelnöke a televízióban azt mondta, a hét végétől feloldják a járvány lassítása érdekében hozott korlátozások nagyrészét. Imran Hán a döntést azzal indokolta, hogy több millió ember nem bírja tovább anyagilag a karantént. Leszögezte, tisztában van azzal, hogy a fertőzések száma továbbra is növekvő tendenciát mutat, ám hozzátette, hogy e növekedés elmarad a korábban várttól.

A szombaton életbe lépő rendelkezések egyelőre nem engedélyezik a tömegközlekedés újraindítását, megszönteti azonban a kiskereskedelem, a mezőgazdaság és az építőipar területén hozott korlátozásokat. (MTI)

15:35

Madonna szervezetében kimutatták a koronavírus-antitesteket, ami azt jelzi, hogy korábban fertőzött volt. Az énekesnő úgy véli, Madame X című albuma párizsi bemutatókoncertjén fertőződhetett meg. (News.ro)

15:13

A kínai külügyminisztérium csütörtökön ismét visszautasította az amerikai fél vádjait az új koronavírus-járványt illetően, miután Donald Trump amerikai elnök újból Kínát okolta a világjárvány kialakulása miatt.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az Egyesült Államok ellensége nem Kína, hanem az új koronavírus. A szóvivő ezt követően azt üzente az amerikai félnek, hogy harcoljon inkább Kína mellett bajtársként a járvány ellen. Hua szerint számos ország és szakértő méltatta Kínát a vírus terjedésének megfékezésére tett igyekezetéért. Hozzátette: "az Egyesült Államokban néhányan másokat hibáztatnak ahelyett, hogy a saját felelősségükkel foglalkoznának".












EZT OLVASTA MÁR?

X