Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

18:32
Újabb lazításokat és új védekezési rendszert vezetnek be Németországban

Tovább lazítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat Németországban és a járványkitörések helyi elfojtását szolgáló új védekezési rendszert vezetnek be a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai megállapodása szerint.

Az alapvető fertőzéshigiéniai szabályokat továbbra is be kell tartani minden helyzetben, de ismét szervezhetnek közös programot különböző háztartásban élő emberek és megnyithat valamennyi üzlet. Május második felében a Bundesliga első osztályában is újraindulhat a bajnokság, és a tartományi kormányok a helyi adottságoknak megfelelő ütemben újraindíthatják a vendéglátást és az idegenforgalmat. Azonban ha egy járásban vagy városban százezer lakosonként 50 fölé emelkedik az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek száma, ismét korlátozásokat kell bevezetni az adott területen.

Így a lazítások mellett egy "vészhelyzeti mechanizmust" is bevezetnek, amelynek révén nem az egész országot kell lezárni, ha valahol felerősödik a járvány - emelte ki Angela Merkel kancellár a tanácskozás után. Hozzátette, hogy a járványlassító intézkedések sikere révén a csaknem 400 járás és város közül csak egyben haladja meg az 50-es határértéket az új fertőzöttek száma. (MTI)

17:33

Spanyolországban 244 halottat követelt a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzés az elmúlt egy nap során, 59-cel többet, mint 24 órával korábban - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből.

A halottak száma három nap után először emelkedett ismét kétszáz fölé, ám az egészségügyi hatóságok szakemberei szerint ez nem jelenti az, hogy a járvány csökkenő tendenciája megfordult volna. A dél-európai országban már 25 857 ember hunyt el a járvány során. (MTI)

17:32
Belgiumban egyre kevesebben kerülnek kórházba

Belgiumban egy hete tartósan csökkent a Covid-19-fertőzéssel kórházba utaltak száma, és valószínűleg ez a tendencia folytatódik az elkövetkező napokban, sőt hetekben is - nyilatkozta a helyi sajtónak Steven Van Gucht a belga közegészségügyi szolgálat szóvivője.

Jelenleg közel 3000 a kórházi fekvőbetegek száma, 646-an intenzív ellátásban részesülnek. Az országban további 272 fertőzöttet azonosítottak 24 óra leforgása alatt, ez a szám csak kevéssel magasabb a hétfői, illetve a keddi adatnál. A 11,5 milliós országban több mint 50 ezer a regisztrált fertőzöttek száma, ebbe beletartoznak a gyógyultak, illetve a halottak is. A halottak száma 8335, az elmúlt 24 órában a járvány 111 halottat követelt.

A kormány még a nap folyamán dönt a korlátozó intézkedések további enyhítéséről. (MTI)

17:07

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a hónap végéig 200 ezerre kell növelni a koronavírus-szűrések napi számát Nagy-Britanniában.

Johnson maga is átesett a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségen, egy hétig kórházban volt és három napig intenzív kezelésre is szorult.

17:06

A koronavírusjárvány miatt házi őrizetbe helyezett bűnözők azonnali újrabörtönzését sürgette Olaszországban Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter, miután a sajtóban szerdán megjelent a cellájából elengedett 376 maffiavezér névsora.

A dél-olaszországi bűnszervezetek hírhedt alakjai töltötték a karantén időszakát saját otthonukban a rájuk kiszabott szigorú börtönbüntetés helyett. (MTI)

15:23

A franciák többsége, mintegy 57 százalékuk átlagosan 2,5 kilót szedett fel a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén március 17-i kezdete óta - derül ki az Ifop-közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a Darwin Nutrition internetes oldal tett közzé szerdán.

Március 17. óta Franciaországban a nem munkába járók csak a lakóhelyük egy kilométeres körzetében hagyhatják el a karanténként megjelölt címüket, és előzetesen kitöltött igazolással kizárólag naponta egyszer egy órára mehetnek egyedül vásárolni, orvoshoz, egészségügyi sétára vagy szabadtéri sporttevékenységet végezni. A kijárási korlátozásokat 100 ezer rendőr felügyeli, rendszeresen igazoltatják az embereket.

14:09
A francia szenátus jóváhagyta az egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását

Az ellenzéki többségű francia szenátus elfogadta első olvasatban szerdára virradóra a koronavírus-járvány miatt kihirdetett egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását előíró törvényjavaslatot, de jelentősen módosította a kormány által benyújtott tervezetet, nagyobb hatáskört ruházva a polgármesterekre. A szenátorok közül 240-en támogatták, 25-en viszont elutasították a március 24-én kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását.

A kormány javaslatában július 24-ig tartó hosszabbítás szerepelt, ezt a felsőház július 10-re módosította. A hét cikkelyből álló szöveg megerősíti a rendkívüli állapotot és törvényi kereteket biztosít a kormánynak ahhoz, hogy rendeleteket hozzon a járvány megfékezése érdekében, illetve, hogy az általános karantén május 11-től tervezett fokozatos feloldása után is biztosítsa a megfelelő óvintézkedéseket - jelezte Olivier Véran egészségügyi miniszter A szenátorok jóváhagyták a Covid-19-betegek és a velük kapcsolatba kerültekről vezetett informatikai nyilvántartás létrehozását is, de garanciákat építettek a javaslatba, mégpedig azzal, hogy időben korlátozták az orvosi titoktartás alóli mentességet, és kizárólag a vírussal kapcsolatos orvosi adatok listába vételét engedélyezték.

A tervezetet még a Nemzetgyűlésnek is meg kell vitatnia, majd várhatóan még a héten elfogadja a parlament. (MTI)

13:07

Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 559-cel 165 929-re nőtt az igazolt fertőzések száma, így ebben a mutatóban, az abszolút számokat tekintve, csaknem utolérte Franciaországot (170 694) és Németországot (167 007) a szerdán nyilvánosságra hivatalos hozott adatok szerint. Ez Oroszországban 6,8 százalékos napi növekményt jelent, az új esetek 40,9 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 86-tal 1537-re, a gyógyulásoké 1462-vel 21 327-re emelkedett. Moszkvában 5858-cal 85 973-ra nőtt a fertőzések száma (+7,3%). A halottak száma 50-nel 866-ra, a gyógyultaké pedig 588-cal 8458-ra nőtt. Az országban eddig csaknem 4,6 millió, az elmúlt nap alatt pedig mintegy 173 ezer tesztet végeztek el. Moszkvában a szűrések száma a járvány kezdete óta meghaladta az 1 milliót, és naponta több, mint 40 ezerrel növekszik. (MTI)

12:27
Közel 8 ezren haltak meg a járványban Brazíliában

Rekordot döntött 600 új elhunyttal a koronavírus-járvány halálos áldozatai számának napi növekedése kedden Brazíliában. A legutóbbi szomorú rekordot 474 halálozással április 28-án jegyezték fel Brazíliában. Az egészségügyi tárca legfrissebb közlése szerint eddig 7921-en hunytak el a kórban és hétfő óta 6935 új fertőzöttet azonosítottak, így számuk 114 715-re emelkedett. A fertőzöttek száma 6,4 százalékkal, a halottaké pedig 8,2 százalékkal növekedett.

Szakértők szerint az adatok azt jelzik, hogy a latin-amerikai országok közül a járvány által leginkább sújtott Brazília még mindig a kór elleni küzdelem sűrűjében tart, s bár két nagyvárosban karantén bevezetéséről döntöttek, más térségekben a hatóságok a korlátozások feloldásáról határoztak. A járvány által leginkább érintett államok: Sao Paulo, Rio de Janeiro és a délkeleti Ceará, amelynek székhelye, Fortaleza városa péntektől karantént rendel el.

A Brazíliával szomszédos Kolumbia kedden az országos karantén két héttel történő meghosszabbításáról döntött. Iván Duque kolumbiai elnök bejelentette, hogy a március 24-én bevezetett és eddig kétszer meghosszabbított karantént még legalább május 25-ig fenntartják. Ugyanakkor hozzátette, hogy május 11-ével további gazdasági ágazatokat nyitnak meg. Korábban a gyáripari és építőipari dolgozók térhettek vissza munkahelyeikre. Kolumbiában eddig 8613 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 378-an elhunytak a kórban. (MTI)

12:03

Húsz egészségügyi felszerelést szállító teherautó indul szerdán Bukarestből Moldova Köztársaságba, Románia ezzel járul hozzá a koronavírus-járvány elleni harchoz a szomszédos országban. A szállítmányt Ludovic Orban mellett Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, Marcel Vela belügyminiszter, Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője és Dan-Paul Iamandi, a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetője kíséri el. (Agerpres)

09:53

Meghalt 10 krónikus beteg, és 46-tal, 3111-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu szerda reggel. A kormányzati portálon arról tájékoztattak: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 373-ra emelkedett. 759-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1979. Az aktív fertőzöttek 63 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei – írták. Jelenleg 964 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A Pesti úti idősotthonban 40-re nőtt az elhunytak száma, 296 lakó és 26 dolgozó fertőzött. (MTI)

09:00

A koronavírus-járvány miatt ismét engedélyezték az autós mozik működését Iránban, ahol az 1979-es iszlám forradalom óta be voltak tiltva. A Khomeini ajatollah vezette forradalmárok annak idején azért záratták be az autós mozikat, mert ott szerintük a fiatal párok túl közel kerülhettek egymáshoz, holott még nem voltak házasok. (MTI)

08:40

Világszerte 3 663 911-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 257 277, a gyógyultaké pedig 1 199 314 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint szerda reggel. (MTI)

21:58

A kedden ismertetett legfrissebb adatok szerint Nagy-Britanniában több halálos áldozata van az új típusú koronavírus okozta járványnak, mint Olaszországban. A brit kormány kedd esti tájékoztatóján ugyanakkor elhangzott, hogy a Covid-19 járványhoz köthető nagy-britanniai halálesetek száma is hetek óta folyamatosan csökken. Dominic Raab külügyminiszter, aki a szokásos napi sajtótájékoztatót tartotta kedden a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 693-an haltak meg a koronavírus-járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 29 427-re nőtt. Olaszországban – ahol hosszú ideig a legmagasabb volt a halálozások száma egész Európában – keddig 29 315-en haltak meg a koronavírus-járványban. (MTI)

21:57

Az Utrechti Egyetem, az Erasmus Orvosi Központ és a Harbour BioMed arról számolt be, hogy azonosítottak egy emberi monoklonális antitestet, amely megakadályozza, hogy a SARS-CoV-2 elnevezésű koronavírus laboratóriumi sejttenyészetben sejteket fertőzzön meg. A Nature Communications tudományos lap aktuális számában közölt kutatás azokon a vizsgálatokon alapul, amelyeket a kutatócsoport 2002-2003-ban végzett a SARS-CoV elleni antitestek után nyomozva. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X