Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

15:11

Spanyolországban meghaladta a 26 ezret az új koronavírus okozta fertőzés halálos áldozatainak száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.

A szaktárca jelentése szerint újabb 213 ember veszítette életét az elmúlt egy napban, a szerdai 244 és a keddi 185 haláleset után. Több mint 128 ezer regisztrált páciens győzte le a fertőzést, számuk a héten naponta több mint kétezerrel emelkedett. A különböző típusú vizsgálatokkal eddig 256 855 fertőzöttet szűrtek ki, amelyből 221 447 esetben a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek mutattak pozitív eredményt. A módszerrel 754 új fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában, a szaktárca ezeket tekinti a napi esetszám-növekedésnek. 

15:10
Lengyelországban elkezdik a bányászok rendszeres tesztelését

 A Covid-19-fertőzés továbbterjedését megelőzendő, a lengyelországi bányákban elkezdik a munkába érkezők rendszeres tesztelését - jelentette be csütörtökön Wojciech Andrusiewicz, az egészségügyi tárca szóvivője. Jacek Sasin kormányfőhelyettes pedig elmondta: a lengyel bányászati társaságoknál eddig 481 fertőzést mutattak ki. Az eddig is alkalmazott egészségügyi intézkedések ellenére nem sikerült megakadályozni a fertőzéseket a bányákban - erősítette meg az állami érdekeltségű társaságok felügyeletével megbízott Sasin egy csütörtöki rádióinterjúban. Közlése szerint a koronavírus leginkább a legnagyobb lengyel szénkitermelő cégnél, a PGG-nél terjedt el, de a probléma három további bányatársaságot is érint, egyes bányákban emiatt le is állították a munkát.

Országos viszonylatban jelenleg a legtöbb - mintegy 3 ezer - fertőzést a bányaipar lengyelországi központjában, a Sziléziai vajdaságban tartják számon. Ezért szerdán a lengyel egészségügyi tiszti főorvos, Jaroslaw Pinkas a vajdaságba látogatott, hogy személyesen koordinálja a járványellenes intézkedéseket. (MTI)

14:01
Csehországban a betegek több mint fele már felgyógyult

Csehországban csütörtök reggelig 7979 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, a betegek több mint fele, 4214 ember azonban már felgyógyult - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján közölt hivatalos adatokból. A járvány áldozatainak száma az utóbbi napokban már csak lassan növekszik. Csütörtökön reggelig 263-an haltak meg, többségük más betegségben is szenvedő idősebb ember volt. Kórházban 275 személyt kezeltek, akik közül mintegy ötvennél a betegség lefolyása súlyosnak minősíthető. Az eddig elvégzett laboratóriumi tesztek száma megközelítette a 290 ezret.

Csehországban március elsején diagnosztizálták az első fertőzést. A hatóságok szerint a járvány az utóbbi időben egyre gyengül, és terjedését sikerül ellenőrzés alatt tartani. (MTI)

13:55
Szerbiában eltörölték a szükségállapotot, Koszovóban jelentősen nőtt a gyógyultak száma

Szerbiában visszavonták a szükségállapotot, Koszovóban jelentősen nőtt a gyógyultak száma, Észak-Macedónia választásra készül, míg Montenegró és Bosznia-Hercegovina tovább enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken.

Szerbiában egy nap alatt 9677-ről 9791-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az országban hajnali öt órakor véget ért az utolsó éjszakai kijárási tilalom, a szükségállapotot ugyanis a parlament szerda este megszüntette. Ezzel újra lehetővé vált a szabad mozgás az országban, a határokat azonban még nem nyitották meg, illetve nem törölték el az országba lépők karantén-kötelezettségét. Az elővigyázatossági intézkedéseket továbbra is be kell tartani, több helyen kötelező a maszk és a kesztyű viselése, valamint a kétméteres távolság betartása.

Koszovóban szerdáról csütörtökre néggyel, 856-ról 860-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A SARS-CoV-2 vírust március 13-án regisztrálták először Koszovóban. Azóta folyamatosan nőtt az új fertőzöttek száma, a gyógyultak száma viszont csak lassan emelkedett. Szerdán hirtelen megugrott a gyógyultak száma, és már 533-an gyógyultak ki a Covid-19 betegségből – közölték a járványügyi szakértők, akik szerint biztató jelnek számít, hogy a regisztrált fertőzöttek ilyen magas arányban gyógyultak már meg. (MTI)

13:51
Virológus: ígéretesnek tűnik Baranyi Lajos terápiája

Ígéretesnek tűnik a Baranyi Lajos Egyesült Államokban élő magyar kutató által kifejlesztett terápia – közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője csütörtökön, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A szakember elmondta: a citokinvihart meggátló terápia túl van a laboratóriumi és az állatkísérleti fázison, jelenleg szabadalmi eljárás alatt áll az Egyesült Államokban, amely után már a klinikai vizsgálatok következhetnek. Jakab Ferenc beszélt arról is, hogy a járvány elleni védekezésben fontos mérföldkőhöz érkezett az ország, a járványgörbe felfelé és lefelé is elindulhat, ez azonban csak a lakosság fegyelmezettségén múlik. (MTI)

13:46

Oroszország az ötödik helyre lépett előre az igazolt fertőzöttek számának tekintetében, amely 11 231-es napi rekordnövekedés mellett elérte a 177 160-at. Ezzel Oroszország az elmúlt nap alatt Franciaországot és Németországot is megelőzte. A fertőzések száma Oroszország 85 régiója közül 22-ben meghaladta az ezret. Az új esetek 48,7 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 88-cal 1625-re, a gyógyulásoké pedig 2476-tal 23 803-ra nőtt országos szinten. (MTI)

13:44

Cenzúrázta európai uniós (EU) nagykövetek cikkét a China Daily kínai pártlap, kihúzva belőle egy mondatot, amely utalást tartalmazott arra, hogy a világjárványt okozó új koronavírus Kínából ered – írta csütörtökön a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadása. A SCMP szerint a 27 uniós tagállam Pekingben állomásozó nagykövetei, valamint Nicolas Chapuis, az Európai Unió Kínába delegált nagykövete által jegyzett, szerdán megjelent cikkből a következő mondatot törölték: „A Kínában kitört koronavírus-járvány, és annak az elmúlt három hónapban tapasztalt elterjedése a világ többi részére azonban azt jelentette, hogy a korábbi terveinket ideiglenesen félre kellett tenni”. (MTI)

11:12

A Vatikánban regisztrált tizenkettedik koronavírusos személy a pápa egyik munkatársa – írja a CNN a Szentszék sajtóirodájának tájékoztatása alapján. Matteo Bruni, a Vatikán sajtóirodájának igazgatója szerint a koronavírusos személy március eleje óta távmunkában dolgozik, jelenleg megfigyelés alatt tartják otthonában. (CNN)

10:31

Franciaországban az elmúlt 24 órában 278-cal 25 812-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, de a kórházakban hetek óta fokozatosan csökken a betegszám, ezért országszerte folytatódott a felkészülés az általános karantén jövő heti feloldására. Az egészségügyi minisztérium szerda esti összesítése szerint a kórházakban 177-en, az idős otthonokban és szociális intézményekben 101-en vesztették életüket a Covid-19 fertőzés következtében az előző nap óta. Kórházban 23 983 fertőzöttet ápolnak, ami 792-vel kevesebb, mint kedden, de még mindig csaknem kilencszáz új betegfelvétel történt szerdán. Az intenzív osztályokon csaknem egy hónapja csökken a betegszám, kedd óta 283-mal. Jelenleg 3147-en vannak lélegeztetőgépen, míg az április 9-i tetőzéskor 7200 volt ez a szám. (MTI)

10:00

Világszerte 3 753 112-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 263 831, a gyógyultaké pedig 1 245 544 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint közép-európai idő szerint csütörtökön reggel nyolc órakor. Szerdán reggel még 3 663 911 volt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké száma 257 277, a gyógyultaké pedig 1 199 314. A fertőzés 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. (MTI)

08:21

Meghalt 10 idős, krónikus beteg, és 39-cel, 3150-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 383-ra emelkedett. 801-en már gyógyultan távoztak a kórházból. (MTI)

20:18
Lengyelországban egy súlyosan vírusbeteg kismama gyógyult fel vérplazma segítségével

A lengyelországi Sziléziai vajdaság egyik járványkórházában egy kismama felépült a Covid-19 betegség súlyos formájából, mégpedig egy meggyógyult betegtől nyert vérplazma segítségével - közölte szerdán a lengyel sajtó.

A Covid-19-ben szenvedő, terhes asszonyt április végén szállították a sziléziai Kedzierzyn-Kozle városban létesített járványkórházba. Mivel betegsége egyre súlyosabbá vált, az orvosok császármetszésről döntöttek, a kisbaba koraszülött volt, de egészséges. A betegség további súlyosbodása miatt lélegeztetőgépre rákapcsolt kismamánál az orvosok múlt szerdán vérplazmát alkalmaztak. Ezt követően két napon belül a nő állapota "radikálisan javult", jelenleg már tünetmentes, feltehetően a jövő héten hazaengedik - közölte a kórház igazgatóhelyettese.

A Covid-19-ből felgyógyult donoroktól nyert vérplazma alkalmazását kiegészítő, kísérleti terápiaként több lengyelországi kórházban kezdték el április közepén, miután a módszer egyebek között Kínában és az Egyesült Államokban kedvező eredményeket hozott. A Kedzierzyn-Kozlében működő kórház Lengyelországban elsőként számolt be a terápia sikeréről. Az első lengyelországi vérplazmadonorok között volt Michal Wos környezetvédelmi miniszter, aki április elején gyógyult fel a fertőzésből. (MTI)
 

20:05
Meghaladta a 30 ezret a brit halálos áldozatok száma

A szerdán ismertetett legfrissebb adatok szerint meghaladta a 30 ezret az új koronavírus okozta Covid-19 járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Robert Jenrick, az önkormányzatokért felelős miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta szerda este a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 649-en haltak meg a járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 30 076-ra nőtt.

Yvonne Doyle, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) orvosigazgatója azonban a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a halálozási számok lassan ugyan, de már csökkennek. Doyle professzor a grafikonokkal illusztrált sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a napi halálozások számának hétnapos mozgó átlagát követő görbe - amely kisimítja a napi ingadozásokat - a múlt hónap második fele óta folyamatosan lefelé tart.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Nagy-Britanniában szerdáig 1 448 010 koronavírus-szűrést hajtottak végre és 201 101 ember lelete volt pozitív. Az elmúlt egy napban 6111 új fertőzést mutattak ki. (MTI)

19:32
A kulturális szektort támogató intézkedéseket jelentett be a francia elnök

Emmanuel Macron francia államfő szerdán bejelentette a koronavírus-járvány által súlyosan sújtott kulturális szektort támogató első állami intézkedéseket. A művészeti élet tucatnyi tagjával, filmrendezőkkel, írókkal, zenészekkel, képzőművészekkel a televíziókban és az interneten élőben közvetített videókonferencián a francia elnök jelezte, hogy az általános karantén május 11-én kezdődő fokozatos feloldásával "sok minden újraindulhat", de "jó érzékkel és innovációval" a kulturális szektornak is alkalmazkodnia kell a járvány által diktált helyzethez.

"Meg tudjuk nyitni a könyvesboltokat, a kisebb múzeumokat anélkül, hogy túl nagy keveredés történne (az emberek között), a lemezboltokat, a könyvtárakat és a művészeti galériákat is, és a színházakban is megkezdődhetnek a próbák" - mondta Macron, jelezve azt, hogy május végén, június elején születhet arról döntés, hogy közönséget mikor fogadhatnak a játszóhelyek.

Május 11-én Franciaországban a vendéglátóhelyeken kívül minden kereskedelmi egység megnyithat, de a színházak, a mozik, a koncerttermek és a nagyobb múzeumok egyelőre zárva maradnak, a nyári kulturális fesztiválok pedig elmaradnak. (MTI)

 

19:30
Görögország júliustól megnyílik a turisták előtt

A görög kormány tudatta, hogy még nem dolgozták ki teljesen a turizmus újraindításának részleteit, de május 15-ig elkészülnek vele, egyebek közt az egészségügyileg biztonságos utazás körülményeit szabályozókkal, továbbá szektor pénzügyi támogatásának mikéntjével.

Az idegenforgalom adja Görögország hazai össztermékének 30 százalékát. A szállodák, éttermek, utazási irodák egyharmada csődtől tart a járvány miatt. Eddig 45 ezer munkahely szűnt meg a szektorban a ragály miatt. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X