Merkel: törékeny a járványügyi helyzet, gyorsan kárba veszhetnek az eredmények


-A A+

Az új típusú koronavírus lassuló terjedésének óvatos optimizmusra feljogosító adataival együtt is igen törékeny a járványügyi helyzet Németországban, és gyorsan megsemmisülhetnek az eredmények, ezért továbbra is a távolságtartási és tisztasági szabályokra kell összpontosítani, és fegyelmezetten kell viselkedni - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben.

A március közepétől bevezetett járványlassító intézkedésekkel sikerült elérni, hogy egyelőre nincs szükség további szigorításokra. Az április 19-ig elrendelt korlátozások feloldásáról viszont korai beszélni. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői húsvét után egyeztetnek a következő lépésekről. A döntésekhez be kell várni még a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) tanulmányát is, amelyen járványügy szakemberek és virológusok közgazdászokkal, szociológusokkal és etikai kérdéseket tanulmányozó társadalomtudósokkal együtt dolgoznak - mondta Angela Merkel. Az biztos, hogy óvatosan, kis lépésekben lehet majd megkezdeni a visszatérést a járvány előtti élethez, és mindig folyamatosan figyelni kell az új intézkedések hatását, mert nem tudni, hogy milyen folyamatok indulnak be. A legfőbb szempont az egészség védelme, ezért minden erővel meg kell akadályozni az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődését - húzta alá a kancellár.

Jens Spahn egészségügyi miniszter ugyancsak pénteken Berlinben elmondta, hogy sikerült megállítani az igazolt fertőzöttek számának robbanásszerű, exponenciális növekedést, és visszatérni a lineáris növekedéshez. A regisztrált fertőzöttek száma napi 4-5 százalékkal emelkedik, a mintegy 113 ezer fertőzött közül több mint 50 ezren meggyógyultak, a kórházak, klinikák intenzív osztályain pedig 10 ezer szabad ágy van, ami a teljes kapacitás 40 százaléka.

Ezek a lakossággal együtt elért, "közös sikerek", de a húsvét idején is ki kell tartani. A következő napok "útelágazódást" jelentenek a járvány elleni küzdelemben, ebben az időszakban dől el, hogy milyen irányban lehet továbbhaladni. A korlátozások fokozatos visszavonására csak akkor nyílik lehetőség, ha a lakosság továbbra is betartja a szabályokat - mondta a miniszter.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetője hozzátette: még mindig nem lehet kijelenteni, hogy "igazán enyhült" a helyzet, mert az igazolt új fertőzések száma továbbra is magas, a napi 4000-5000 körüli szinten van, a vírus okozta betegség halálozási rátája tovább emelkedett, 1,9 százalékon áll, szemben a hét elején mért 1,6 százalékkal, és az úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) - amely azt jelzi, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a vírust - 1,2 körül van, pedig a járvány csak akkor hagy alább, ha sikerül tartósan 1 alá szorítani. Ráadásul mindez még csak "az első hullám" - tette hozzá az RKI vezetője. Rámutatott: a vírus elleni védőoltás és a vírus által okozott betegségre való gyógyszer hiányában a járvány csak akkor ér véget, ha a népesség 60-70 százaléka átesik a fertőzésen, és addig további kitörések, hullámok lesznek.

Erre figyelmeztetett Angela Merkel is, kiemelve, hogy a korlátozó intézkedések sikere nem vezet a veszély megszűnéséhez. A jelenlegi hullám után "nem ér véget a világjárvány, a vírus még hosszú ideig köztünk marad", ezért a távolságtartási és tisztasági szabályok is hosszú ideig a mindennapokat szervező alapelvek között maradnak.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai szerint csütörtökig 108 202 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 4 974 esettel több az egy nappal korábbi 103 228-nál. A napi új fertőzöttek száma így sorban a harmadik napja emelkedik, de az emelkedés mértéke - 4,81 százalék - továbbra is viszonylag alacsony. Az RKI naponta egyszer közöl kimutatást, és kizárólag a tartományi hatóságoktól hivatalos úton továbbított adatokat használja. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem (JHE) szakértői több forrásból merítenek és kimutatásukat naponta többször frissítik. Legutóbbi adatai szerint 113 296 embernél mutatták ki az új kórokozót, ami 5633 esettel több az egy nappal korábbi 103 375-nél. Az igazolt fertőzöttek száma így 5,23 százalékkal emelkedett. A héten eddig rendre 5 százalék alatti mértékű növekedést regisztráltak.

A Die Zeit című hetilap hírportálján közölt számítás alapján a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje 12 nap. Ez hétfőn még 10 nap volt, az előző héten pénteken pedig 8 nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje. A JHE statisztikája szerint a vírus okozta betegség (Covid-19) németországi halálos áldozatainak száma az egy nappal korábbi 2016-ról 2349-re emelkedett.

 A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.EZT OLVASTA MÁR?

X