Püspökök és fodrászok is tiltakoznak a lassított újraindulás ellen Olaszországban


-A A+

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket nagyon lassan és fokozatosan oldó római kormány engedményként szabadtéri misézést ígért a templomok további bezárása ellen erőteljesen tiltakozó olasz püspöki karnak (Cei), miközben fodrászok üzleteikhez láncolták magukat, a Scala milánói operaház pedig bejelentette, hogy újranyitja kapuit, máskülönben csődbe jut.

Az éttermek utcai cégérének kivilágításával és megterített asztalokkal tiltakoznak a június elejéig meghosszabbított zárás ellen az olaszországi vendéglátósok a kedd este kilenc órára meghirdetett országos villámcsődülettel. Vendégek fogadása nélkül egy estére megnyitják üzlethelységeiket, megmutatva, hogy készen állnak az újraindulásra. "Be tudjuk tartani a vendégek és az asztalok közötti biztonsági távolságot, még egy hónap zárva tartás, és csődbe megyünk" - hangoztatták. A 180 ezer olaszországi étterem és 130 ezer presszó hivatalosan másfél millió munkahelyet jelent. Az eddigi veszteséget 9 milliárd euróra számolják.

A padovai Dolce Vita (Édes élet) nevű fodrászszalon tulajdonosai vezetik a szakmai kategória tiltakozását. Üzletükhöz láncolták magukat a júniusig meghosszabbított zárva tartás ellen, hangsúlyozva, hogy fertőtlenítették a helyiséget, és egyenként tudják fogadni a vendégeket. Tiltakoznak az autós- és tenisziskolák, az esküvőszervező-szolgáltatások, az utcai árusok is. Verona város polgármestere közölte, ha nyáron nem tudják újranyitni a koncertek, színelőadásokat fogadó Arénát, eladósodnak. A leggazdagabb olasz színház, a milánói Scala szeptemberi koncerttel akar újraindulni, Giuseppe Verdi Requiemjével. Hasonló "újjászületési" koncerttel nyitott újra az operaház a második világháború után is.

Az olasz labdarúgóklubok figyelmeztettek: június 18. az utolsó hasznos dátum a bajnokság újraindítására. A családok azt nem értik, hogyan tudnak munkába állni a szülők, ha szeptemberig szünetel az oktatás, és a nyári táborok sem biztosítottak. Hangsúlyozták, hogy a fizetés felével kompenzált gyermekgondozási szabadság nem jelent elegendő segítséget.

Giuseppe Conte miniszterelnök a gócpont Lombardiában tett hétfő esti látogatásán hangoztatta, tudja, hogy az ország újraindításának késleltetése "népszerűtlen, de szükséges döntés". A miniszterelnök a misézés május 10-i újraindítását ígérte, de ezt is feltételekhez kötve, például a szabadtéri misék előnyben részesítésével. Az olasz püspöki kar szerint a kormány korlátozza a vallásgyakorlás szabadságát.

Az ellenzéki Liga vezette északolasz tartományok saját gazdaságukat tartva szem előtt önálló újraindulásra készülnek. A járványtól megkímélt déli régiók pedig nem értik, miért kell még heteket várniuk.

A kormánypárti Élő Olaszország (IV) vezetője, Matteo Renzi is úgy látta, nem lehet "végtelen házi fogságra ítélni az országot". A szintén kormánypárti, baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára Nicola Zingaretti kijelentette, a júniusi újraindulás túl messze van. Az ellenzéki jobboldali koalíciót vezető Matteo Salvini bizalmatlansági indítványt nyújtott be Roberto Gualtieri pénzügyminiszter ellen az "elégtelen" gazdasági-pénzügyi intézkedések miatt. A Ligát vezető Salvini kijelentette, nem tart a felmérésektől, amelyek a párt népszerűségének 30 százalék alá süllyedését mutatják, mivel az országért vívott igazi politikai játszma csak most kezdődik- jelentette ki. Elemzők szerint kormányerők és az ellenzék Giuseppe Conte nehézségeit kihasználva "váltásra készülnek".

Az olasz könnyűzenei élet a minden évben nagyszabású május elsejei koncertet idén interneten fogja megtartani.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja







EZT OLVASTA MÁR?

X