Zelenszkij kész találkozni Orbán Viktorral és rendezni a két ország közti vitás kérdéseket


-A A+

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte szerdán, hogy kész találkozni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és szeretne egy memorandumot aláírni vele a két ország közti vitás kérdések rendezéséről.

Ezt az államfő azon a sajtótájékoztatón jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva, amelyet Kijevben tartott beiktatásának egyéves évfordulója alkalmából. "Mindenkinek tudnia kell a(z állam-)nyelvet. Sokak számára az ukrán nem anyanyelv, mint például a beregszásziaknak, de nekik is tudniuk kell az ukrán nyelvet. Magyarországgal évek óta nincs kapcsolatunk, és éppen a történelmi örökség és a nyelvi kérdés miatt blokkolják az EU- és a NATO-tagságunkat" - idézte Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda hírportál.

"Orbán úr egy éve keresi egy találkozó lehetőségét velem. Mondtam, hogy kész vagyok erre az alapvető fontosságú találkozóra, amelyen szeretném, ha aláírnánk egy mindenre kiterjedő memorandumot: a biztonsági helyzetről, az egymás iránti tiszteletről, a történelem tiszteletben tartására vonatkozóan. Egyelőre nem egyszerű a kapcsolatunk Magyarországgal, de úgy gondolom, hogy ezt a kérdést a közeljövőben megoldjuk" - tette hozzá az elnök.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy egy márciusban tett bejelentés szerint Orbán Viktor elfogadta a meghívást egy ukrajnai látogatásra. Az Ukrajinszka Pravda visszautalt arra is, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter február eleji kijevi látogatásakor megállapodtak egy Zelenszkij-Orbán találkozó feltételeiről. Akkor arról volt szó, hogy a csúcsszintű találkozót még megelőzi a két ország kormányközi együttműködési bizottságának ülése, amelyen elsősorban gazdasági kérdéseket vitatnak meg.

A magyar-ukrán viszony a 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvény, különösen az abban lévő nyelvi cikkely miatt romlott meg. Magyarország és a kárpátaljai magyar szervezetek elsősorban azt kifogásolják, hogy a nemzetiségi iskolákban az ötödik osztálytól elrendeli a tartárgyak többségénél az áttérést az ukrán nyelvű oktatásra, ami szerintük sérti a kisebbségek már megszerzett jogait. Budapest a törvény elfogadása óta blokkolja az Ukrajna-NATO Bizottság nagykövetinél magasabb szintű tanácskozásait.







EZT OLVASTA MÁR?

X