Németországban lazítják a „spárgaszedők” beutazási korlátozásait


-A A+

Lazítják a mezőgazdasági idénymunkásokra vonatkozó beutazási korlátozásokat Németországban, a kormány szerdai döntése szerint az európai uniós (EU-s) társországokból ismét szabadon érkezhetnek munkavállalók.

A június 16-tól érvényes szabály szerint az EU-tagországokból és a schengeni övezet nem EU-tagállamaiból ugyanúgy szabadon beutazhatnak mezőgazdasági idénymunkások, mint az adott ország bármely más állampolgára. Az EU-n, illetve a schengeni övezeten kívüli térség országait tekintve nincs változás.

Az idénymunkásokról szóló előírásokat így hozzáigazítják az általános utazási és határigazgatási előírásokhoz, amelyeket ugyancsak június közepétől változtatnak; a koronavírus-járvány enyhülése révén megszüntetik az ideiglenesen visszaállított ellenőrzést Németország schengeni belső határszakaszain, és feloldják az EU-s és a schengeni társországok, valamint az Egyesült Királyság állampolgáraira vonatkozó beutazási korlátozásokat, a világ többi bő 160 országára vonatkozó korlátozásokat viszont érvényben hagyják.

A járvány miatt márciusban teljes tilalmat rendeltek el a külföldi mezőgazdasági idénymunkások beutazására. Az ágazat munkaerőigénye rövidesen irányváltást kényszerített ki, így bevezették, hogy a termelők felfogadhatnak áprilisban 40 ezer, májusban pedig további 40 ezer külföldi munkást, akik csak csoportosan, és kizárólag repülővel utazhatnak be Németországba, és ugyanígy távozhatnak. Ez a korlátozás június közepétől megszűnik, de a többi járványügyi szabály megmarad. Például továbbra is legfeljebb 20 emberből álló csoportokba kell osztani a munkásokat, és a fertőzésveszély minimalizálásáért meg kell szervezni, hogy a csoporttagok együtt dolgozzanak, együtt töltsék a szabadidejüket, és tartsanak legalább másfél méter távolságot más csoportok tagjaitól.

A német mezőgazdaság erősen támaszkodik a külföldi - többnyire lengyel, román, bolgár - idénymunkásokra. A március 20-án elrendelt beutazási tilalom után csak 20 ezren maradtak az országban. Az áprilisban elindított programmal a remélt 80 ezer helyett 38 ezer főt sikerült toborozni. A munkaerőhiány felverte egy sor szezonális termény árát, drágult például a Németországban igen népszerű spárga.








EZT OLVASTA MÁR?

X