Ennyit keres spárgaszedéssel Németországban egy romániai vendégmunkás


-A A+

Három hónapig tartó, napi 10 órás munka után alig 1850 eurót visznek haza a németországi spárgaültetvényeken dolgozó román vendégmunkások, mert keresetükből ki kell fizetniük mintegy 1000 eurót a szállásukra és az ellátásukra.

Erről a Deutsche Welle rádiónak egy romániai férfi számolt be, aki tavaly egy Münsterhez közeli farmon foglakozott spárgaszedéssel egy negyed éven át. A G4media.ro által idézett beszámolója szerint mintegy 120 vendégmunkás dolgozott ezen az ültevényen, romániaiak és bulgáriaiak.

A férfi egy nemzetközi munkaközvetítő cégen keresztül jutott ki tavaly Németországba. A rádiónak elmondta, a napokban újra megkeresték a cégtől, és ismét spárgát szedni hívták ugyanarra az ültetvényre. Ezúttal jobb munkakörülményeket ígértek. „Nagy szükségük van ránk Németországban, még repülőt is küldenek értünk” – mondta a romániai férfi.

 

Hivatalos adatok szerint a német farmereknek mintegy 300 ezer idénymunkásra van szükségük a termények betakarításához. A berlini kormány április elején 80 ezer vendégmunkás alkalmazását engedélyezte. A bukaresti kormány néhány nappal később lehetővé tette a munkaszerződéssel rendelkező állampolgárainak a kiutazást Németországba.

A vendégmunkások gyakorlatilag karanténban dolgoznak Németországban. Az újonnan érkezők 14 napig nem érintkezhetnek a többiekkel, és senki nem hagyhatja el a farmot. A ruhákat és az evőeszközöket 60 fokosnál forróbb vízzel kell megmosniuk.
EZT OLVASTA MÁR?

X