Belső határainak megnyitására kérte fel az Európai Bizottság az uniós tagállamokat


-A A+

Az Európai Bizottság csütörtökön felkérte az európai uniós tagállamok kormányait, hogy június 15-én, azaz jövő hétfőtől kivétel nélkül oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárakat az EU-n belül. A brüsszeli testület július elsejétől javasolja az unión kívüli országokból az EU-ba érkezőkre vonatkozó utazási korlátozások részleges és fokozatos megszüntetését.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az unión kívüli országok közül többnek az egészségügyi helyzete továbbra sem stabil, így a bizottság ebben a szakaszban nem javasolja az utazási korlátozások teljes megszüntetését. Nyomatékosította, hogy az utazási korlátozások feloldásának mindenképpen fokozatosan kell megtörténnie, és a folyamatnak uniós szinten összehangoltnak kell lennie. 

Elmondása szerint a bizottság a tagállamokkal együttműködve objektív feltételeken alapuló listát készít olyan országokról, ahonnan engedélyezni fogja a beutazásokat.  A feltételek a járványügyi helyzetet, a távolságtartási szabályok betarthatóságát veszik figyelembe. Hangsúlyozta: a határnyitásnak kölcsönös alapon kell működnie. 

„A nyugat-balkáni országok, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia valószínűsíthetően a listán lesz, mivel ezekben az államokban a járványügyi helyzet hasonló, mint az EU-ban, sőt akár jobbnak is mondható” – mondta Johansson.

Az utazási korlátozásokat újra be lehet vezetni egy adott országra, ha valamilyen okból kifolyólag már nem felelnek meg ennek a feltételrendszernek. Ezenkívül a tagállamok továbbra is megtagadhatják a belépést az EU-n kívülről érkező utasok számára, akik veszélyt jelentenek a közegészségügyre, még akkor is, ha olyan országból érkeznek, amelyre vonatkozóan egyszer már megszüntették a korlátozásokat.

Johansson múlt héten arról számolt be, hogy nem minden tagállam állapodott még meg a külső határok újbóli megnyitásának feltételeiről. Elsősorban a turizmustól nagyban függő országok, például Görögország, sürgetik a határok gyors újranyitását. Athén már bejelentette, hogy június 15-étől fogadná az Ausztráliából, Kínából és Dél-Koreából érkezőket is.
EZT OLVASTA MÁR?

X