Brexit: London megerősítette, hogy nem kívánja meghosszabbítani az átmeneti időszakot


-A A+

Mivel London hivatalosan is megerősítette, hogy nem kíván élni a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kialakítására szánt átmeneti időszak meghosszabbításának lehetőségével, fel kell gyorsítani a tárgyalásokat Nagy-Britanniával – közölte Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság az intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa pénteken.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett. Célja, hogy időt biztosítson a brit kormánynak és az uniónak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

Šefčovič az Egyesült Királysággal folytatott Brexit-ügyi tárgyalás előre haladásáért felelős vegyes bizottság ülésének végén tartott sajtóértekezletén azt mondta, Michael Gove, a brit kormány illetékes kabinetirodájának vezetője „nem is lehetett volna egyértelműbb” abban a tekintetben, hogy London nem kívánja meghosszabbítani a kétoldalú kapcsolatok rendezését szolgáló időszakot. A brit tárgyaló azzal magyarázta London döntését, hogy a brit kormány a tárgyalások végleges lezárására tett ígéretet állampolgárainak, valamint Boris Johnson miniszterelnöknek is kifejezetten ez volt a kérdése – mondta a biztos.

Az időszak meghosszabbításáról kizárólag a vegyes bizottság dönthet. Az erre szolgáló határidő június végén lejár. Mivel a bizottságnak a határidő lejártáig a pénteki volt az utolsó ülése, az erről szóló vita lezártnak tekinthető – közölte Šefčovič.

Az év végéig a tárgyalóknak még „rendkívül sok tennivalója lesz”

A brit döntést az EU tudomásul vette, azonban kérés esetén továbbra is nyitott az időszak kiterjesztésére – emelte ki. Elmondta, hogy néhány fontos kérdést illetően sikerült eredményt elérni a pénteki ülésen, ami hozzá fog járulni a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) biztosító megállapodás végrehajtásához, illetve nélkülözhetetlen az unió és az Egyesült Királyság közötti kölcsönös bizalom erősítéséhez. Az év végén lejáró átmeneti időszak hat hónapja alatt ugyanakkor a tárgyalóknak még „rendkívül sok tennivalója lesz” – húzta alá. Ezek között egyebek mellett az ír határellenőrzés mindezidáig rendezetlen kérdését emelte ki. A vámszabályok megfelelő és hatékony végrehajtása garancia az ír szigeten élő közösségek közötti béke és a stabilitás biztosítására – húzta alá Šefčovič.

A vegyes bizottság leghamarabb szeptember elején ül újra össze. Londonnak június végéig van ideje, hogy kérje a decemberben lejáró átmeneti időszak meghosszabbítását. A brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodásban szerepel egy olyan záradék, amely kölcsönös szándék esetén lehetővé teszi az átmeneti időszak meghosszabbítását kétszer egy-egy évre.

Az időszak alatt megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a kereskedelem szabályozása (a két fél közötti szabadkereskedelem), a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, a védelem- és biztonságpolitika vagy egyes halászati kérdések.
EZT OLVASTA MÁR?

X