Lelőttek egy fegyvertelen rendőrt Aucklandben


-A A+

Egy közúti rutinellenőrzés során lelőttek egy rendőrt, társát pedig súlyosan megsebesítették Aucklandben, írja a BBC. A támadó elmenekült, arról, hogy elfogták-e, egyelőre nincs hír.

A rendőrség egy gyanús járművet követett, fényjelzésekkel és szirénákkal szólították fel a sofőrt, hogy álljon meg, de hamarosan elvesztették szem elől. Nem sokkal később egy másik járműnek ütközve találtak rá. Ahogy a rendőrök megközelítették az autót, kiszállt belőle egy férfi, aki hosszú csövű fegyverrel többször rálőtt a két rendőrre. Egyiküket halálos találat érte. A támadó ezután elmenekült a helyszínről egy ezüst Mazdával, amelyet később elhagyva találtak meg.

A lövöldözés után négy órával fegyveres rendőrök letartóztattak két gyanúsítottat, és egy fegyvert is találtak. Az új-zélandi rendőrök általában nem hordanak fegyvert, és nagyon ritka, hogy szolgálat közben veszítsék életüket, a legutóbbi ilyen eset 2009-ben történt. Épp nemrég zártak le egy fél éves kísérletet fegyveres rendőrök bevetésére, mert úgy döntöttek, hogy nincs rá szükség.

Andrew Coster rendőrfelügyelő szerint az alapszituáció nem indokolta volna, hogy felfegyverkezve közelítsék meg a járművet. „Fontos a nép közérzete – a köz beleegyezésével őrizzük a rendet, ami egy privilégium” – közölte Coster.








EZT OLVASTA MÁR?

X