Fekete tüntető szobrát állították a rabszolgakereskedő ledöntött szobrának helyére


-A A+

A Black Lives Matter tüntetések egyik résztvevőjéről készült szobrot helyeztek el titokban egy olyan talapzatra, amelyről korábban Edward Colston rabszolgakereskedő szobrát döntötték le. Az eset szerdán kora reggel történt az angliai Bristolban, írja a BBC.

A szobrot Marc Quinn mintázta egy öklét a magasba tartó tüntetőről, Jen Reidről. A művészt egy fotó inspirálta, amely a június 7-i tüntetésen készült a nőről, aki épp az üres talapzaton állt ebben a pózban. A közösségi médián keresztül léptek kapcsolatba, és közösen készítették el a szobrot 3D-nyomtató segítségével.A város polgármestere, Marvin Rees arra figyelmeztetett, hogy a szobor engedély nélkül került a talapzatra, ezért el fogják távolítani, és arról, hogy mi kerül a ledöntött szobor helyére, Bristol lakói döntenek majd.

Marc Quinn azt mondta, a szobrot ideiglenes installációnak szánta, és a célja az, hogy további párbeszédet indítson a rasszizmusról. Jen Reid szerint a róla készült szobor fontos, mert segít folytatni az utat a faji igazság és egyenlőség felé.

Edward Colston szombra 1895-től állt a városban. Június elején a tüntetők a folyóba hajították éppen annál a hídnál, amely egy egykor a városban élt rabszolga, Pero Jones nevét viseli. Az önkormányzat később kihalászta a szobrot a vízből, amelyet azonban nem helyeznek vissza, hanem múzeumban állítják ki a Black Lives Matter tüntetés relikviái mellett.








EZT OLVASTA MÁR?

X