A lengyelek, a szlovákok és a csehek is beléphetnek Magyarország területére


-A A+

A lengyelek, a szlovákok és a csehek is beléphetnek szeptember elseje után Magyarországra negatív koronavírusteszttel - közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfő este Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter kiemelte: a visegrádi országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) kifejezetten sikeresen - és egymással szoros együttműködésben - védekeztek a koronavírus első hullámával szemben. Hétfőn többször egyeztettek személyesen Bledben, majd telefonon az éjféltől életbe lépő újabb, a védekezést szolgáló magyar intézkedésekről.

Mindezek alapján az a döntés született, hogy a "cseh példát" kiterjesztik az egész V4-re. Így a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy - öt napnál nem régebbi - negatív teszttel bejöhetnek Magyarországra, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően - írta a miniszter.

Korábban közölte Szijjártó Péter, hogy Bledben Andrej Babis cseh miniszterelnök azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy azok a cseh állampolgárok, akik szeptemberre már lefoglalták magyarországi szállásukat, továbbra is beutazhassanak Magyarországra. Az új szabályozás kitárgyalása során a biztonsági garanciákat megkapták, így öt napnál nem régebbi negatív teszteredmény esetén keddtől is beengedik azokat a cseh állampolgárokat, akik már korábban szállást foglaltak maguknak Magyarországon - tette hozzá.

Kedden, szeptember elsején lépnek hatályba a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések Magyarországon. Ideiglenesen a teljes belső határon visszaáll a határellenőrzés.

Diszkriminál a magyar kormány?

Didier Reynders jogérvényesülésért és Ylva Johannson belpolitikáért felelős európai uniós biztos levélben fordult a magyar kormányhoz a Magyarországon bejelentett, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzését célzó utazási korlátozások bevezetése miatt - jelentette be hétfőn Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője. Hangsúlyozta, hogy a korlátozások során Magyarország "nem diszkriminálhatja" az EU-tagállamok polgárait. "Világos uniós szabály vonatkozik az uniós állampolgárok szabad mozgására, ezt minden tagállamnak követnie kell" - hangsúlyozta a brüsszeli végrehajtó testület szóvivője. Hozzátette: az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a járvány elleni korlátozó intézkedésekről összehangoltan döntsenek az uniós tagállamokban, mivel a közös kihívások közös válaszokat igényelnek.

Didier Reynders keddi Twitter-üzenetében azt írta, hogy emlékeztetni szeretnék a magyar kormányt a schengeni térség integritásának fontosságára, továbbá a határokat érintő intézkedések megkülönböztetésmentes alkalmazására az EU összes állampolgárával és lakosával kapcsolatban. "Minden olyan intézkedést, amely nem felel meg az uniós jog ezen alapelveinek, azonnal vissza kell vonni. További tájékoztatást várunk a magyar fél részéről" - hangsúlyozta.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X