Tűzszünet van, de az azeri erők ismét lecsaptak az örmények lakta területre


-A A+

Az azeri erők vasárnap este ismét csapást mértek az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah székhelyére, Sztyepanakertre - tájékoztatott az örmény miniszterelnökség sajtószolgálata. A beszámoló szerint a városban heves robbanások zaja volt hallható.

Pénteken Moszkvában orosz közvetítéssel folytatott megbeszélést az azeri és az örmény külügyminiszter. A találkozón a felek egyezséget kötöttek arról, hogy október 10-én 12 órától humanitárius tűzszünet lép hatályba Hegyi-Karabah területén a hadifoglyok kicserélése és a harcok során elesett emberek holttestének átadása érdekében. A kitűzött határidő után nem sokkal a felek egymást kezdték el vádolni azzal, hogy megsértették a megállapodást.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. Hegyi-Karabah Örményország támogatásával 1992-1994-ben vívott háborúban szakadt el Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.
EZT OLVASTA MÁR?

X