Egy Szíriában tartózkodó orosz nyelvű dzsihadistával állt kapcsolatban a francia tanárt lefejező csecsen iszlamista


-A A+

Egy Szíriában tartózkodó orosz nyelvű dzsihadistával állt kapcsolatban az a csecsen iszlamista, aki a múlt héten a nyílt utcán lefejezett egy történelemtanárt Párizs közelében, mert az megmutatta a Mohamed-karikatúrákat a szólásszabadságról tartott óráján - erősítette meg csütörtökön a párizsi terrorelhárítási ügyészség a Le Parisien című napilap értesülését.

A dzsihadista személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a lap úgy tudja, hogy az IP címe a északnyugat-szíriai Idlib tartományban van bejegyezve, amely az iszlamista harcosok utolsó bástyájának számít.

A 47 éves Samuel Paty történelemtanárt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án Abdoullakh Anzorov, egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. Egy orosz nyelvű hangfelvételen a csecsen támadó azt mondta, hogy bosszút akart állni a tanáron, amiért „sértő módon mutatta meg a prófétát”. A francia hírügynökség által idézett üzenetben az iszlamista a Koránból idézett, és azt kérte „testvéreitől: imádkozzanak érte, hogy Allah elismerje mártírként”. Az Instagramon terjesztett felvételen Anzorov oroszul utalást tett az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre.

Miután a francia terrorelhárítási ügyészség indítványára az illetékes vizsgálóbíró hét ember, köztük két kiskorú ellen emelt vádat terrorista gyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt csütörtökre virradóan, a nyomozás azt próbálja megállapítani, hogy mikor és hogyan radikalizálódott a 2002-ben Moszkvában született csecsen származású, kisgyermekkorában menekültként Franciaországba érkező orosz állampolgárságú Anzorov.

Az interneten a tanár ellen uszító és az ügyben terrorista gyilkosságban való bűnrészességgel megvádolt iszlamista prédikátor, Abdelhakim Sefrioui ügyvédje azt állítja, hogy ügyfele és az iszlamista gyilkos között nem volt semmilyen kapcsolat. Szerinte „megrendelők állnak a merénylet mögött, akik most feltehetően örülnek, hogy a nyomozás két periférikus figurára koncentrál, akik soha nem akarták ezt a szörnyűséget”. Az ügyvéd szerint a „veszélyes emberek, akik kiképezték Anzorovot, biztonságos helyen vannak és másokat is ki fognak képezni”.

Az elmúlt napokban számos tanár számolt be arról a francia televíziókban arról, hogy nehézségbe ütközik a szekularizáció elvéről és a vallásokkal szembeni kritikai gondolkodásról tanítani az iskolákban. Az Ifop közvélemény-kutatóintézet által csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák nyolcvan százaléka indokoltnak tartja, hogy a tanárok használnak a vallásokon élcelődő karikatúrákat a szólásszabadságról tartott óráikon. Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter szerint mindenkinek fel kell ismernie, hogy a tanárok állnak  a társadalom középpontjában, ezért a szülőknek, a tanulóknak és minden állampolgárnak tisztelniük kell a tanárokat. A diákszervezetekhez és a baloldali politikai pártokhoz intézve szavait, a tárcavezető a nemzetgyűlésben elítélte azt az „intellektuális cinkosságot”, amely szerinte olyan bűncselekményekhez vezet, mint Samuel Paty meggyilkolása.

 

A támadás óta 15 esetben indult vizsgálat terrorizmus dicsőítése, halálos fenyegetés vagy provokáció miatt olyan emberek ellen, akik nyilvánosan éltették a támadást.

A gyilkosság mélyen megrázta a francia közvéleményt, amely még élesen emlékezik a Mohamed prófétát képrajzokon ábrázoló Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében öt éve történt mészárlásra. Három héten belül ez volt a második terrorista indíttatású támadás Franciaországban, amely a Mohamed-karikatúrákhoz köthető. A múlt hónapban letartóztattak egy 25 éves pakisztáni férfit, aki egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A férfi az újraközölt Mohamed-karikatúrák miatt azt vette a fejébe, hogy felgyújtja a vicclap szerkesztőségét.
EZT OLVASTA MÁR?

X