Amerikai elnökválasztás: Orbán Viktor Trumpnak, Gyurcsány Ferenc Bidennek drukkol


-A A+

Orbán Viktor kormányfő és Gyurcsány Ferenc, az ellenzéki Demokratikus Koalíció (DK) elnöke egyaránt állást foglalt kedden az amerikai elnökválasztás ügyében.

Szorítunk Donald Trump amerikai elnök újabb győzelméért és gratulálunk az új amerikai alkotmánybíró megválasztásához - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét.

A kormányfő a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta az amerikai diplomatának a Karmelita kolostorban. Orbán Viktor hangsúlyozta: Donald Trump megválasztásával és David B. Cornstein érkezésével minden megváltozott, Magyarország nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést érzett az Egyesült Államok részéről. A nagykövet munkájának köszönhetően a magyar-amerikai kapcsolatok ismét régi fényüket idézik - értékelt.

Joe Biden demokrata párti jelölt győzelméért drukkol a november 3-i amerikai elnökválasztáson Gyurcsány Ferenc.  Európának, így Magyarországnak is érdeke, hogy Joe Biden legyen az Egyesült Államok következő elnöke - írta a DK elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. Hozzátette, a november 3-i elnökválasztás kizárólag az USA állampolgárainak a joga, a döntés következményei azonban az egész világra, így az Európai Unióra, és benne Magyarországra is erősen kihatnak.

Európának az az érdeke, hogy az Egyesült Államok elnöke Európában erős szövetségest lásson, ne pedig gyengíteni való ellenséget - hangsúlyozta a volt kormányfő, hozzáfűzve, Európának az az érdeke, hogy az Egyesült Államok a nemzetközi kapcsolatokban a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködést szorgalmazza a szembenállás helyett.

(Nyitókép: Joe Biden és Donald Trump vitája - Forrás: Agerpres/EPA)








EZT OLVASTA MÁR?

X