Bécsi merénylet: a szlovák rendőrség már nyáron figyelmeztetett a támadó fegyvervásárlási kísérletére


-A A+

Az osztrák hatóságok már hónapokkal korábban információt kaptak arról, hogy a hétfő esti bécsi merénylet elkövetője lőszert próbált vásárolni Szlovákiában, jelentette be a szlovák rendőrség a dpa hírügynökség szerint. FRISSÍTÉS: az osztrák belügyminiszter szerint „valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban”.

Kujtim Fejzulai négy személyt megölt, és több mint húszat megsebesített hétfő este Bécsben, mielőtt a rendőrök lelőtték volna.

A szlovák rendőrség a nyár folyamán értesült arról, hogy ausztriai állampolgárok kíséreltek meg lőszert vásárolni az országban, de ez végül nem sikerült nekik, közölte Facebook-oldalán a szervezet. Mint írják, az információt azonnal továbbították az osztrák rendőrségnek.

A bécsi merénylethez használt fegyverek – egy pisztoly és egy gépfegyver – nem Szlovákiából származnak, tették hozzá.

Az osztrák belügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a szlovák rendőrség közleményét.

Fejzulait 2019-ben 22 hónap börtönre ítélték, mert megpróbált szíriai szélsőséges iszlamistákhoz csatlakozni. Decemberben feltételesen szabadlábra helyezték, és deradikalizációs programban vett részt.

Szlovákiában regisztrált fegyvereket több európai merénylethez, bűncselekményhez használtak, az ország 2015-ben szigorított a törvényen, hogy visszaszorítsa az illegális fegyverkereskedelmet, teszi hozzá a dpa.

FRISSÍTÉS: az osztrák belügyminiszter független vizsgálatot sürget

A videófelvételek kiértékelése megerősítette, hogy egy elkövetője volt a hétfő esti bécsi iszlamista merényletnek – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a szlovák titkosszolgálat tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a 20 éves merénylő lőszervásárlási próbálkozásáról. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy „a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban”.

Nehammer ezért független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette.

(Címlapfotó: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X