A republikánusoknak sem tetszik, amit Trump művelt a sajtótájékoztatóján


-A A+

Már több republikánus képviselő is bírálja Donald Trump elnököt kijelentéseiért, egyebek közt, azt vetik a szemére, hogy valótlan állításaival lejáratja az amerikai választási rendszert.

Adam Ritzinger illinois-i kongresszusi képviselő Twitter-üzenetben bírálta Trumpot, amiért az elnök teljesen megalapozatlanul, bizonyíték nélkül választási csalással vádolta meg a Demokrata Pártot. Ritzinger azt írta, hogy "kezd a tébollyal vetekedni" (getting insane) Trump állítása. "Ha törvényes aggodalmai vannak bármilyen csalás miatt, akkor azoknak bizonyítékokon kell alapulniuk és bíróság elé kell vinni őket. Elég a lejárató félrevezetésből!" - írta Ritzinger.

Larry Hogan, Maryland kormányzója, aki a 2024-es választásra szóba került már mint republikánus elnökjelölt, szintén kifakadt Trumpra. "Nincs mentsége az elnöknek a mai kijelentéseire, amelyek aláássák demokratikus eljárásrendünket. Amerika szavazatokat számol, és nekünk meg kell várnunk az eredményeket, ahogy mindig is tettük. Sem választás, sem senki személye nem fontosabb demokráciánknál" - twitterezte Hogan.

 

Marco Rubio - szintén republikánus - szenátor egyebek között azért bírálta Trumpot, mert az csalásnak mondta a szavazatszámlálás elhúzódását. "Az, hogy napokig tart a törvényes voksok számlálása, NEM csalás" - hangsúlyozta.

Az AP amerikai hírügynökség tételesen cáfolta Trumpnak a választást bíráló minden állítását, egyebek között emlékeztetett arra, hogy még sohasem történt meg az összes szavazat megszámlálása a választás napján, ráadásul nincs olyan törvény, sem pedig elvárás, amely szerint ennek így kellene történnie. A magas részvételi arány és a levélszavazatok feldolgozása a szokásoshoz képest lassítja a folyamatot néhány esetben, de nem az összesben - írta az AP.

Több tévétársaság megszakította a közvetítését. Donald Trump annyi valótlanságot állított beszédében, hogy még a tévétársaságok is megszakították a sajtótájékoztatója közvetítését.  A megszakítás után több híradós, például Brian Williams vagy Shepard Smith is tájékoztatta a nézőit, hogy az elnök több valótlan dolgot állít a beszédében.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X