Az azeriek lelőttek egy orosz katonai helikoptert Örményország légterében


-A A+

Hordozható légvédelmi rakétával lelőttek egy Mi-24-es orosz katonai helikoptert Örményország légterében – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.  Az incidens az azeri határ közelében történt, a jármű hegyvidéki terepen zuhant le.

A legénység két tagja életét vesztette, egyet sérülten kórházba szállították. Az örményországi 102-es orosz katonai bázis parancsnoksága vizsgálta, hogy ki lőtte le a helikoptert. Azerbajdzsán később elismerte, hogy véletlenül lelőttek egy orosz helikoptert Örményország légterében, amiért az azeri külügyminisztérium bocsánatot kért –közölték az orosz hírügynökségek.

Baku igyekezett arról biztosítani Moszkvát, hogy az incidens nem irányult az orosz fél ellen, és kártérítést ajánlott fel. Az orosz katonai helikoptert Örményország légterében, a hegyi-karabahi hadszíntértől távol, a Nahicseván azeri exklávé felőli örmény-azeri határ közelében.

Az örményországi 102-es orosz katonai bázis parancsnoksága az azeri beismerést megelőzően közölte, hogy vizsgálatot indított az ügyben. Az örmény védelmi tárca segítséget ajánlott fel az ügy tisztázásához. Az orosz helikopter „lezuhanásáról” először az örmény rendkívüli helyzetek minisztériuma adott ki tájékoztatást.   

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a kelet-európai idő szerint 16 óra 30 perc körül történt incidens örmény légtérben, hadműveleti területen kívül történt.  A helikopter a 102-es bázis egy gépkocsioszlopát kísérte. Az azeri diplomácia tárca a történteket a régióban megnövekedett feszültséggel, valamint „az örmény fél lehetséges provokációira” való készültséggel hozta összefüggésbe.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992–1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háborúban szakadt el. A háborúban 30 ezer ember vesztette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. Jereván a népek önrendelkezési jogára, Baku pedig az állami szuverenitás és a határok sérthetetlenségének elvére hivatkozik.

(Címlapkép forrása: Wikipédia)








EZT OLVASTA MÁR?

X