A magyar–román határ melletti Biharkeresztesen is szavazhatnak a román állampolgárok


-A A+

Közel száz család írásban kérte azt, hogy Hajdú-Bihar megyében is hozzanak létre egy szavazókörzetet, ahol a Magyarországon élő román állampolgárok leadhatják voksukat a december 6-ai parlamenti választásokon. Kérésükkel az RMDSZ Bihar megyei szervezetéhez fordultak.

Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke az igényléssel megkereste a külügyminisztériumot, valamint Románia magyarországi nagykövetét és kérte a döntés mihamarabbi megoldását – közölte az RMDSZ Bihar megyei szervezete.

„Bár a romániai nagykövet az idő szűkősségére hivatkozva első lépésben megoldhatatlannak ítélte a kérést, melyről levélben is értesített, Bogdan Aurescu külügyminiszterrel folytatott tárgyalásom eredményeként sikerült kieszközölni, hogy a magyarországi Hajdú-Bihar megyében is megnyitnak egy szavazókörzetet. Érvelésemet arra alapoztam, hogy a budapesti négy, és a Gyulán levő egyetlenegy szavazókörzet a jelenlegi járványügyi helyzetben nem nyújt lehetőséget arra, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő, de román állampolgársággal rendelkező személyek nagyobb utazás nélkül élni tudjanak alkotmány adta jogukkal” – magyarázta Biró Roázlia.

Az RMDSZ tudatta, Dani Béla, Biharkeresztes polgármesterének nyitottsága és hatékony eljárása eredményeként egyetlen nap alatt összeállították azt a beadványt, amelyet a román nagykövethez való eljuttatása után a külügyminisztérium jóváhagyott, ezáltal a régióban élő, román állampolgársággal rendelkező lakosok is kifejezhetik majd választói akaratukat a biharkeresztesi, Damjanich utca 9. szám alatti, a református templom melletti óvoda épületében.








EZT OLVASTA MÁR?

X